Η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που σας ταιριάζει!

new25_7578708_s.jpg
Κατά καιρούς ακούμε για νέες δίαιτες οι οποίες υπόσχονται σίγουρη ή γρήγορη απώλεια βάρους, χωρίς να πεινάμε ή/και χωρίς να γυμναζόμαστε. Αλήθεια, υπάρχει τέτοια δίαιτα και αν ναι γιατί εμείς οι διαιτολόγοι δεν σας τη δίνουμε;

Η επιστήμη της διατροφής συνεχώς εξελίσσεται και νέες έρευνες έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα στον χώρο της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Μέχρι τώρα όλοι οι οργανισμοί υγείας αναγνώριζαν τις ήπιες υποθερμιδικές δίαιτες βασισμένες κυρίως στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής σαν τον πιο ασφαλή τρόπο για να χάσουμε κιλά, επισημαίνοντας πως με αυτό τον τρόπο  θα είναι πιο εύκολο να διατηρήσουμε την απώλεια του βάρους. Μακροχρόνιες έρευνες έρχονται τώρα να ανατρέψουν αυτή τη θεωρία.

Όλο και περισσότερες μελέτες που συγκρίνουν την απώλεια αλλά και τη διατήρηση του βάρους δείχνουν ότι με συγκεκριμένες δίαιτες τα άτομα που μελετούνται χάνουν βάρος πολύ γρήγορα και επιπλέον μετά από ένα, δύο ακόμα και πέντε χρόνια διατηρούνται σε λιγότερα κιλά από ότι άτομα που ακολουθούν δίαιτες με τις οποίες χάνουν 0,5-1 κιλό την εβδομάδα! Ενδεικτικά, στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα από μία καλά σχεδιασμένη μελέτη με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων η οποία πραγματοποιήθηκε στο Stanford University των ΗΠΑ από το 2003 μέχρι το 2007.

diets-comparison

Εικόνα 1:  Διαφορά στο σωματικό βάρος ατόμων που ακολούθησαν 4 γνωστές δίαιτες στους 2, 6 και 12 μήνες

Το απογοητευτικό βέβαια είναι ότι ανεξάρτητα από τη δίαιτα που θα ακολουθήσει κάποιος οι πιθανότητες είναι ότι θα ξαναπάρει μερικά ή και όλα τα κιλά σε βάθος χρόνου, ένα άλλο θέμα το οποίο θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.

Βλέποντας λοιπόν τα συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας παγκοσμίως, το γεγονός ότι για την πλειοψηφία των ανθρώπων η ήπια προσέγγιση που μέχρι τώρα ακολουθούσαμε δεν είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα όπως επίσης και το γεγονός ότι τα οφέλη στην υγεία των ατόμων που χάνουν βάρος ανεξάρτητα από τον τρόπο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σημαντικά, οι ειδικοί έρχονται να αναθεωρήσουν  τις συστάσεις τους. Έτσι, πλέον βλέπουμε στις επίσημες οδηγίες να συμπεριλαμβάνονται δίαιτες τις οποίες μέχρι τώρα είχαμε αποκλείσει γιατί θεωρούσαμε επικίνδυνες. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που σε πρόσφατη συζήτησή μας επισήμανε η Dr. Catherine Rolland, καθηγήτρια στο Centre for Obesity Research and Epidemiology στη Μ. Βρετανία, «one size doesnt fit all» εννοώντας ότι δεν υπάρχει μία δίαιτα που να είναι αποτελεσματική για όλους.

Δηλαδή μπορώ να κάνω ότι δίαιτα θέλω αρκεί να χάσω τα κιλά;

Δυστυχώς η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Σε αντίθεση με μία ήπια υποθερμιδική δίαιτα στην οποία συμπεριλαμβάνονται ποικιλία από όλες τις ομάδες των τροφών, οι περισσότερες «ειδικές δίαιτες» δεν είναι ασφαλές να τις ακολουθείτε μόνοι σας. Μία υπερ-πρωτεϊνική δίαιτα ή μία δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων για παράδειγμα, η οποία στα χέρια ενός έμπειρου στην παχυσαρκία διαιτολόγου παράλληλα με ιατρική παρακολούθηση μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια βάρους και βελτίωση της υγείας, όταν δεν γίνετε με τη σωστή παρακολούθηση και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το θάνατο.

Το καλό νέο λοιπόν είναι ότι για πολλούς από εσάς που γνωρίζω ότι δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος με το συμβατικό τρόπο, δηλαδή τρώγοντας απλά λιγότερες θερμίδες και κάνοντας άσκηση, η επιστήμη έρχεται με νέα δεδομένα να σας υποστηρίξει δίνοντας σε εμάς του διαιτολόγους  τις γνώσεις να κρίνουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να σας βοηθήσουμε και τη δυνατότητα να σας υποστηρίξουμε σε νέα διατροφικά αλλά και συμπεριφοριστικά μοντέλα.

Πηνελόπη Δουβόγιαννη

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος (BSc, Hons, RD)

Εξειδίκευση στην Παχυσαρκία (Pg Certificate Obesity Science & Management)