Ποιος είναι ο κατάλληλος σύντροφος;

new25_5767633_s.jpg
Όταν δύο άνθρωποι ερωτεύονται, κάτι συμβαίνει βαθιά μέσα τους που ξεπερνά κατά πολύ τη φυσική έλξη, την επιθυμία για συντροφικότητα, ακόμη και τις αξίες τους. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι πως η επιλογή του συντρόφου δε γίνεται τυχαία! Στην πραγματικότητα, αυτή η επιλογή  γίνεται ασυνείδητα και βασίζεται εν μέρει στις εμπειρίες που έχει αποκομίσει κάθε άτομο από τους ανθρώπους που το φρόντιζαν κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Αυτές οι εμπειρίες είναι ο λόγος που, αν τοποθετήσουμε σε ένα δωμάτιο άτομα του ίδιου φύλου, και καλέσουμε ένα από το αντίθετο φύλο να τα δει και να επιλέξει, θα αισθανθεί σύντομα μεγαλύτερη έλξη για κάποιο από αυτά.

Πολλοί στην ερώτηση ποιος είναι ο κατάλληλος σύντροφος περιμένουν να ακούσουν απαντήσεις του τύπου «Ο όμορφος, ο πετυχημένος, ο οικονομικά ευκατάστατος, ο καλλιεργημένος», ή το αντίστοιχο για τις γυναίκες. Όμως, αυτή η απάντηση  απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Κατάλληλος ή ιδανικός είναι ο σύντροφος που καλύπτει τις ανάγκες που εμείς έχουμε καθορίσει. Εμείς προσδιορίζουμε τι θέλουμε και εξετάζουμε στη συνέχεια αν πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει ο αυτός ο «ιδανικός» για μας. Κάθε άνθρωπος βάσει των προσωπικών του βιωμάτων από την πατρική ή τη μητρική φιγούρα, αλλά και τις εμπειρίες και τα τραύματα των προηγούμενων σχέσεων, ορίζει τα ατομικά του κριτήρια.

Κάθε ερωτική σχέση διέρχεται από στάδια . Όταν δύο άνθρωποι ερωτεύονται στο πρώτο στάδιο της γνωριμίας τους κυριαρχεί ο ρομαντισμός.  Καθένας από αυτούς   πλημμυρίζεται από ευφορία και πιστεύει ότι έχει βρει την «αδελφή ψυχή» του, το άλλο του μισό. Ουσιαστικά, δεν νιώθει έλξη μόνο για τα θετικά χαρακτηριστικά που ανιχνεύει στον άλλον. Είναι γεγονός ότι ασυναίσθητα τον γοητεύουν και τα αρνητικά χαρακτηριστικά του μελλοντικού του συντρόφου. Είναι σαν ένα μέρος του εγκεφάλου του να αναγνωρίζει αυτά τα αρνητικά στοιχεία.

Στην αρχή τα συγκεκριμένα στοιχεία ίσως να φαίνονται ανεπαίσθητα καθώς η καθημερινότητα συνήθως κυλά ευχάριστα. Όμως  τι συμβαίνει όταν η σχέση προχωρήσει στα επόμενα στάδια και συναντήσει πιθανότατα δυσκολίες; Ποιο είναι το συστατικό που θα την κρατήσει ζωντανή; Σ’ αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως δεν αρκεί η ερωτική έλξη που θα νιώσει κάποιος όταν η σχέση βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Για να εξασφαλιστεί πως η σχέση που συνάπτουν δύο άνθρωποι θα έχει γερά θεμέλια είναι ωφέλιμο να σταθούμε και σε άλλα πράγματα. Αν ο σύντροφος είναι ο «κατάλληλος» τότε θα έχουν ήδη καλλιεργηθεί και άλλα σημαντικά κομμάτια, όπως είναι η καλή επικοινωνία. Ο ιδανικός σύντροφος είναι ένας καλός ακροατής με κατανόηση, που αντιλαμβάνεται το ατομικό πρόβλημα σαν δυαδικό. Επίσης, η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός, που είναι απαραίτητα συστατικά για την επιβίωση μιας σχέσης, έχουν ήδη θεμελιωθεί. Αυτά τα στοιχεία συντείνουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος που παραπέμπει στη μητρική αγκαλιά και τα συναισθήματα ασφάλειας και ευδαιμονίας που νιώθαμε όταν βρισκόμασταν σ’ αυτήν ως βρέφη. Επιπλέον, ο σεβασμός που μας εμπνέει ο «κατάλληλος» σύντροφος καθορίζει και τη συμπεριφορά μας απέναντί του. Για παράδειγμα, όταν σέβεσαι το σύντροφό σου δεν ασκείς ψυχολογική ή σωματική βία απέναντί του.

Για να μπορέσει κάποιος να επιλέξει τον κατάλληλο σύντροφο και να αισθανθεί ότι η επιλογή του είναι σωστή, όχι μόνο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αλλά διαχρονικά, χρειάζεται να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Αυτές είναι οι παρακάτω:

  • Προσδιορίστε τις ανάγκες σας. Πριν προχωρήσετε στην επιλογή συντρόφου καθορίστε τις δικές σας ανάγκες. Εξετάστε τι είναι αυτό που ψάχνετε στο σύντροφο της ζωής σας, τι είναι αυτό που θα τον καθιστούσε κατάλληλο για εσάς. Σημειώστε αν θέλετε τα πιο σημαντικά, αλλά και αυτά που είναι φαινομενικά ασήμαντα. Η λίστα σας θα πρέπει να καλύπτει όλους τους τομείς (φυσική εμφάνιση, καριέρα, οικονομική κατάσταση, ηθικές αξίες, πνευματικές πεποιθήσεις).
  • Αναλύστε σχέσεις του παρελθόντος. Συχνά βομβαρδιζόμαστε από την ερώτηση – «Τι μάθατε από τις προηγούμενες σχέσεις σας;» Είναι σημαντικό να εξετάσετε το ζήτημα και να αναλογιστείτε τι πήγε στραβά στην άλλοτε «ρόδινη» συνύπαρξη με τον πρώην σύντροφό σας, πράγμα που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις ανάγκες που θέλετε να εκπληρώνει ο μελλοντικός σύντροφος.
  • Αξιολογήστε ανθρώπους που θαυμάζετε. Αυτό θα σας οδηγήσει στο να καταλάβετε ποιότητες που είναι σημαντικές για σας και να καθορίσετε ένα πρότυπο για την επιλογή σας. Ποια είναι τα στοιχεία για τα οποία θα μπορούσατε να θαυμάζετε το σύντροφό σας;
  • Προσδιορίστε τα προσωπικά σας χαρακτηριστικά και τις αξίες σας. Βρείτε τα δικά σας προτερήματα αλλά και ελαττώματα. Θυμηθείτε ότι ο προσωπικός χαρακτήρας καθορίζει το μέλλον ενός ανθρώπου. Ταυτόχρονα θα αναγνωρίσετε έτσι και τα χαρακτηριστικά που ψάχνετε στον ιδανικό για σας σύντροφο (ευσπλαχνία, αγάπη, αποφασιστικότητα, ειλικρίνεια, σεξουαλικότητα, αυτοπειθαρχία, ζωηρότητα, εξυπνάδα, κοινωνικότητα).
  • Πάρτε το χρόνο σας. Μη βάζετε χρονικά όρια στον εαυτό σας ή προγραμματισμένη ώρα για την εξεύρεση του σωστού συντρόφου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία όπου θα πρέπει να τον έχετε βρει. Το μέλλον σας το δημιουργείτε με τις επιλογές σας και μία βιαστική και συνεπώς λανθασμένη απόφαση δε θα ωφελούσε. Βεβαιωθείτε ότι δώσατε το χρόνο που απαιτεί μία τέτοια απόφαση.
  • Εμπιστευτείτε την επιλογή σας. Θυμηθείτε ότι ένα πρόσωπο πρέπει να υπαγορεύσει τις ανάγκες του κι όχι το αντίστροφο. Μη σκεφτείτε τι «θα ήταν πρέπον» να θέλετε αλλά τι πραγματικά επιθυμείτε στη ζωή σας. Μην ανησυχείτε για το αν τα θέλω σας θα χαρακτηρίζονταν σωστά ή ρηχά ή δημοφιλή. Λάβετε υπόψη, ότι δεν υπάρχουν ποτέ δύο πρόσωπα με κοινές ανάγκες ή κοινά θέλω. Από τη στιγμή που θα κάνετε την επιλογή σας, πιστέψτε σε αυτήν, υποστηρίξτε την και καλή επιτυχία!

Μηλιόρδου Κρίστη

Ψυχολόγος, M.Sc.