Τράβηγμα ή θλάση τετρακεφάλου μυός

new12_tetrakefaloi.jpg

Η μυϊκή ομάδα των τετρακεφάλων περιλαμβάνει τέσσερις μυς που βρίσκονται στο πρόσθιο τμήμα του μηρού. Αυτή η ομάδα μυών δραστηριοποιείται στο να εκτείνει το γόνατο, ενώ το πόδι έρχεται σε οριζόντια θέση. Ένας τράβηγμα στον τετρακέφαλο μυ προκαλεί πόνο στο μπροστινό μέρος του μηρού. Ένα πιο σοβαρό μυϊκό τράβηγμα ή μια θλάση, προκαλεί έναν απότομο, αιφνίδια, οξύ πόνο που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας (συχνά κατά την διάρκεια των σπριντ). Μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα ή κάποιο σημάδι στο μηρό.

Το τράβηγμα στον τετρακέφαλο είναι συχνά αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας δύναμης μεταξύ του τετρακέφαλου και του δικέφαλου μηριαίου. Οι δυνατοί δικέφαλοι μηριαίοι μύες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του ποδιού και η αδυναμία των τετρακεφάλων μυών που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του ποδιού μπορεί να οδηγήσουν σε τράβηγμα ή θλάση. Μια τέτοια μυϊκή ανισσοροπία  είναι συνηθισμένη στους δρομείς, διότι κατά την διάρκεια του τρεξίματος τρέχει τείνει να δουλεύουν πολύ περισσότερο τους δικέφαλους μηριαίους από τους τετρακέφαλους.

Θεραπεία

Για την άμεση ανακούφιση, ακολουθήστε το σχέδιο θεραπείας ΑΠΠΑ (Ανάπαυση, Πάγο, Περίδεση και Ανύψωση) που είναι η καλύτερη άμεση θεραπεία για όλα τα μυϊκά τραβήγματα και τους πόνους. Μόλις κάποιος θα πρέπει να ξεκινήσει την οποιαδήποτε δραστηριότητα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πάγο μετά την άσκηση για τη μείωση τυχόν πρηξίματος. Αντιφλεγμονώδη μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Μετά την εφαρμογή του πάγου, δέστε τον μηρό σας με έναν επίδεσμο για να κρατήσει τον μηρό συμπιεσμένο.

Εάν θα πρέπει κάποιος να συνεχίσει το τρέξιμο κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας, θα πρέπει να είναι ήπιο, χωρίς πολλές εκρήξεις. Δώστε προσοχή στα σημάδια του πόνου ή στην αυξημένη ευαισθησία, και μειώστε την άσκηση σε τυχόν ανάπτυξη του πόνου. Είναι απαραίτητη η κατάλληλη διάταση του μυός. Διατείνετε απαλά, μέχρι να νιώσετε έναν ελαφρύ ανεκτό αίσθημα τραβήγματος. Ποτέ μην πιέζετε κατά την διάρκεια της διάτασης. Η επιστροφή στην ενεργό δραστηριότητα αναμένεται μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες.

Πρόληψη

Για να αποφύγετε τον τραυματισμό στους τετρακεφάλους κάνετε καλή ενδυνάμωση στους συγκεκριμένους μύες. Εκτάσεις γόνατος, καθίσματα, ποδήλατο, και ανέβασμα σκαλοπατιών ή η χρησιμοποίηση ελλειπτικού οργάνου όλα αυτά είναι αξιόλογα μέσα και τεχνικές για τους δρομείς.

Κώνστας Επαμεινώνδας

 

M.Sc Φυσικής Αγωγής

www.fitstudio.gr