Διατροφή και υγεία του δέρματος

new22_5178525a.jpg

Όλοι μας ευχόμαστε να έχουμε υγιές και όμορφο δέρμα γι΄αυτό εξάλλου ξοδεύουμε πολλά χρήματα για την περιποίησή του. Εκτός όμως από τις κρέμες και τις θεραπείες που εφαρμόζονται εξωτερικά μπορούμε να βοηθήσουμε το δέρμα μας να δείχνει υγιές και …”από μέσα”.

Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής για πιο λαμπερό δέρμα.

Τι προκαλεί γήρανση στο δέρμα;

Τα γονίδιά μας επηρεάζουν μόνο σε ένα μικρό ποσοστό τη γήρανση στο δέρμα μας, 80-90% εξαρτάται από τον τρόπο που ζούμε. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα, η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η φτωχή διατροφή, το στρες και η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία ρυτίδων και στην αφυδάτωση του δέρματος.

Τι να τρώω για καλύτερο δέρμα;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φαγητά τα οποία κάνουν καλό στο δέρμα όπως δεν υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που κάνουν κακό.

Κάποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνες Α, C, E, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, η πυριδοξίνη, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος και έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψή τους προκαλεί προβλήματα στο δέρμα.

Είναι εύκολο να καταναλώνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση από όλα τα παραπάνω μικρό-στοιχεία έχοντας ποικιλία στη διατροφή μας.

Το κλειδί είναι η ποικιλία

Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μπορεί να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το δέρμα μας. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε ποικιλία στη διατροφή μας, και να επιλέγουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από κλινικές έρευνες δείχνουν ότι ένα διαιτολόγιο που είναι σύμφωνο με τις γενικές αρχές της υγιεινής διατροφής είναι αυτό που εξασφαλίζει βέλτιστη κατανάλωση των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων για υγιές δέρμα. Επιπλέον, μία ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν και προστατεύουν το δέρμα μας από τη φθορά.

Ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά

Οι ελεύθερες ρίζες είναι υποπροϊόντα φυσιολογικών διεργασιών του σώματός μας, όπως της θρέψης και της αναπνοής, καθώς επίσης και αποτέλεσμα περιβαλλοντικών παραγόντων όπως του καπνίσματος, της μόλυνσης και της υπεριώδους ακτινοβολίας. Η υπερπαραγωγή ελεύθερων ριζών μπορεί να προξενήσει βλάβες στο σώμα μας. Στο δέρμα, με το πέρασμα του χρόνου οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση και πιθανώς καρκίνο του δέρματος. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες με αυτό τον τρόπο δεν έχουν επιβλαβή δράση. Επιπρόσθετα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες συμβάλλουν στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων δερματικών κυττάρων. Καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, το πράσινο τσάι και ο καφές.

Πίνετε άφθονα υγρά

Είναι ζωτικής σημασίας για το δέρμα να πίνετε άφθονα υγρά, όπως νερό, χυμό και τσάι. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχετε αν πίνετε αρκετά υγρά είναι από το χρώμα των ούρων σας. Όταν έχουν ανοιχτό χρώμα τα υγρά που πίνετε είναι αρκετά, ενώ όταν το χρώμα τους είναι σκούρο είσαστε αφυδατωμένοι. Στην δεύτερη περίπτωση προσπαθήστε να πίνετε περισσότερα υγρά σταδιακά κατά την διάρκεια της ημέρας. Δοκιμάστε να έχετε ένα μπουκάλι με νερό μαζί σας για το θυμάστε.

Καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Εάν είστε γυναίκα ας καταναλώνετε μέχρι 2 μονάδες αλκοόλ την ημέρα ενώ αν είστε άντρας ας καταναλώνετε μέχρι 3 μονάδες (περισσότερα για το αλκοόλ).

Η σοκολάτα προκαλεί ακμή;

Παρότι η συσχέτιση της κατανάλωσης λιπαρών τροφών και της ακμής έχει απορριφθεί, υποστηρίζεται τώρα ότι η υπερκατανάλωση απλών υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει υπερινσουλιναιμία, αυξάνοντας την παραγωγή ανδρογόνων που συνδέονται με την ακμή. Αποτελέσματα από μία πρόσφατη κλινική μελέτη προτείνουν ότι μία διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες) μπορεί να είναι ωφέλιμη.

Να πάρω συμπληρώματα διατροφής για να έχω καλύτερο δέρμα;

Εάν ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή η οποία συμπεριλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε συμπληρώματα διατροφής. Τα συμπληρώματα χρειάζονται μόνο όταν έχουμε αποκλείσει κάποια τρόφιμα από το διαιτολόγιο μας, και σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να γίνει αξιολόγηση της πληρότητας της διατροφής σας από ένα κλινικό διαιτολόγο ο οποίος θα κρίνει ποιο συμπλήρωμα είναι κατάλληλο για εσάς.

Προσπαθήστε λοιπόν να τρέφεστε υγιεινά και να περιλαμβάνεται ποικιλία από φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας για να δείχνετε πιο υγιής. Κάνετε σταδιακά αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή τις οποίες να μπορείτε να εφαρμόσετε μακροπρόθεσμα και δείτε το δέρμα σας να γίνετε πιο λαμπερό!

Πηνελόπη Δουβόγιαννη

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, Hons, RD)

Εξειδίκευση στην Παχυσαρκία (PG Certificate Obesity Science & Management)