Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για το αλκοόλ

new22_7831984_s.jpg

Το πιο πιθανό είναι να έχετε ακούσει ότι “λίγο αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία”. Αλλά γνωρίζετε όλα τα δεδομένα σχετικά με το αλκοόλ; Πόσο είναι πάρα πολύ;

Ανακαλύψτε διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο εάν θέτετε τη υγεία σας σε κίνδυνο πίνοντας πολύ από το αγαπημένο σας ποτό.

Πόσο είναι ασφαλές να πίνουμε;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες να πίνουν μέχρι 2-3 μονάδες αλκοόλ την ημέρα και τους άντρες 3-4 μονάδες την ημέρα, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος. Είναι καλύτερο μερικές ημέρες την εβδομάδα να μην πίνουμε καθόλου αλκοόλ, χωρίς όμως να προσθέτουμε σε άλλες ημέρες τις μονάδες που δεν καταναλώσαμε αυτές τις ημέρες.

Μία μονάδα αλκοόλ περιέχει 8γρ ή 10ml αλκοόλ. Το επί τοις εκατό ποσοστό περιεκτικότητας σε αλκοόλ στην ετικέτα του ποτού μας δείχνει πόσες μονάδες περιέχονται σε ένα λίτρο. Έτσι ένα κρασί 12% περιέχει 12 μονάδες σε ένα λίτρο, μία μπύρα 5% περιέχει 5 μονάδες σε ένα λίτρο.

Συνετή κατανάλωση αλκοόλ

Εάν νομίζετε ότι υπέρ-καταναλώνετε αλκοόλ, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να περιορίσετε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της συνήθειας.

· Εναλλάσσετε ένα αλκοολούχο ποτό με ένα μη αλκοολούχο
· Αποφεύγετε να πίνετε σε άδειο στομάχι, η παρουσία τροφής στο στομάχι μειώνει το ρυθμό απορρόφησης αλκοόλ στο αίμα και σας εμποδίζει να μεθύσετε γρήγορα
· Πίνετε το ποτό αργά ώστε να κρατάει περισσότερη ώρα
· Μην γεμίζετε το ποτήρι σας πριν αδειάσει ώστε να ξέρετε πόσο πίνετε
· Πιείτε άφθονο νερό πριν πάτε για ύπνο προκειμένου να ενυδατωθείτε και να μην έχετε πονοκέφαλο την επόμενη ημέρα
· Αποφύγετε την κατανάλωση αλμυρών σνακ μαζί με το ποτό καθώς έτσι θα καταναλώσετε πιο γρήγορα το ποτό σας
· Προτιμήστε να αναμίξετε το ποτό σας με αναψυκτικό με λίγες θερμίδες
· Δοκιμάστε λευκό κρασί με ανθρακούχο νερό.

Είναι το αλκοόλ καλό για εσένα…

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι έχει προστατευτικό ρόλο από καρδιοαγγειακές παθήσεις σε άντρες και γυναίκες πάνω από 50 χρονών και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα, το κόκκινο κρασί περιέχει ουσίες που προστατεύουν τα τοιχώματα των αρτηριών. Οι ειδικοί συστήνουν μόνο μέτρια κατανάλωση αλκοόλ: 1-2 ποτήρια την ημέρα. Με περισσότερη κατανάλωση οι βλαβερές συνέπειες, όπως για παράδειγμα η κίρρωση του ήπατος, είναι πιθανότερες από την ευεργετική δράση.

…ή κακό;

Όποιος καταναλώνει πάνω από 3-4 μονάδες αλκοόλ ημερησίως θέτει την υγεία του σε κίνδυνο. Ακόμα και μικρή κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί μία σειρά από αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό όπως αύξηση του καρδιακού ρυθμού, αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος, μυϊκή αδυναμία και ερυθρίαση του προσώπου. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ προάγει την αποβολή νερού από τα νεφρά και μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, ιδιαίτερα η κατανάλωση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Η νοητική λειτουργία επίσης εμποδίζεται. Για παράδειγμα η κατανάλωση δύο ποτηριών κρασί αυξάνει την πιθανότητα για τροχαίο ατύχημα.

Η χρόνια υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό εξαιτίας της τοξικότητας που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στις μεταβολικές διεργασίες του σώματος. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικά και καρδιολογικές παθήσεις, ηπατικές παθήσεις, παγκρεατίτιδα και μερικές μορφές καρκίνου όπως στο στήθος και στον οισοφάγο. Οι αλκοολικές γυναίκες επιπλέον αναφέρουν μειωμένη ερωτική διάθεση, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, και σε ακραίες περιπτώσεις απώλεια γονιμότητας.

Το αλκοόλ φαίνετε να είναι πιο βλαβερό για τις γυναίκες. Αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι το συκώτι των γυναικών είναι μικρότερο και δεν μπορεί να μεταβολίσει το αλκοόλ γρήγορα.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί συμβουλεύονται να αποφεύγουν το αλκοόλ. Αυτές που επιλέγουν να πίνουν καλό θα είναι να μην ξεπερνούν τις 1-2 μονάδες την ημέρα μία με δύο φορές την εβδομάδα. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για γονιμοποίηση, ενώ η υπερκατανάλωση συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες για αποβολή.

Καθώς το αλκοόλ μπορεί νε περάσει στο μητρικό γάλα σε μικρές ποσότητες, οι θηλάζουσες μητέρες συμβουλεύονται να αποφεύγουν το αλκοόλ. Όσες επιθυμούν να πίνουν αλκοόλ είναι καλύτερο να μην πίνουν αμέσως πριν το τάισμα του μωρού.

Θεραπεύοντας τα κατάλοιπα την επόμενη ημέρα

Τα συμπτώματα μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ οφείλονται στην αφυδάτωση και στα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Δεν υπάρχει μαγική θεραπεία για τον πονοκέφαλο και την αδιαθεσία αλλά οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να αναζωογονηθείτε.

  • Πιείτε άφθονο νερό για να ενυδατωθείτε
  • Αυξήστε τα επίπεδα γλυκόζης πίνοντας χυμό φρούτων ή κάποιο ´smoothie´ (γάλα ή γιαούρτι χτυπημένο στο μπλέντερ με φρούτα). Το γάλα και το γιαούρτι θα βοηθήσουν να εξουδετερωθεί τυχόν οξύτητα στο στομάχι
  • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι, λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι
  • Βγείτε για μία βόλτα σε καθαρό αέρα
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ!
  •  Κοιμηθείτε καλά

 

Θερμιδική σύγκριση ορισμένων αλκοολούχων ποτών

Ποτό

Θερμίδες

Κρασί λευκό.ξηρό (9% αλκοόλ, 120ml)

80

Κρασί κόκκινο ή ροζέ (10% αλκοόλ, 120ml)

85

Κρασί γλυκό (10% αλκοόλ, 120ml)

105

Σαμπάνια (10% αλκοόλ, 120ml)

100

Μπίρα (4% αλκοόλ, 250 ml)

107

Μπίρα χωρίς αλκοόλ (250ml)

38

Οινοπνευματώδη με 40% αλκοόλ (τζιν,ρούμι,ουίσκι,βότκα, 45ml)

100

Μπράντι,κονιάκ (38% αλκοόλ, 30ml)

75

Λικέρ (30% αλκοόλ, 45ml)

160

Τσέρι (15% αλκοόλ, 60ml)

74

Bloody Mary (10% αλκοόλ, 150ml)

116

Daiquiri (25% αλκοόλ, 60ml)

111

Manhattan (30% αλκοόλ, 60ml)

178

Martini (31% αλκοόλ, 75ml)

156

Tο αλκοόλ έχει υψηλή θερμιδική αξία. Είναι εύκολο να πάρουμε πολλές θερμίδες πίνοντας ποτά έτσι αν προσέχετε το βάρος σας μετριάστε την κατανάλωση. Και μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ αυξάνει την όρεξη, έτσι μετά από μία βραδινή έξοδο που έχετε πιεί μεγάλη ποσότητα αλκοόλ είναι πολύ πιθανό να φάτε πολύ.

Διαβήτης

Οι άνθρωποι με διαβήτη, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός, συμβουλεύονται να μην πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και ποτέ σε άδειο στομάχι. Μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε συνδυασμό με ορισμένους τύπους φαρμάκων για το διαβήτη ή ινσουλίνη αυξάνει τις πιθανότητες για υπογλυκαιμία.

Στην… υγειά σας λοιπόν με μέτρο!

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Βρετανικού Διαιτολογικού Συλλόγου

Πηνελόπη Δουβόγιαννη

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, Hons, RD)

Εξειδίκευση στην Παχυσαρκία (PG Certificate Obesity Science & Management)