Οι 5 Ομάδες Τροφίμων

new22_7516856a.jpg

Τα τρόφιμα που τρώμε χωρίζονται σε πέντε ομάδες:

1. Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. όπως φαίνετε και στο πιάτο της καλής διατροφής περίπου το 1/3 των τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά είναι καλό να προέρχεται από αυτή την ομάδα. Για να το πετύχετε αυτό προσπαθείστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μία μερίδα μπορεί να είναι:

· 1 μέτριου μεγέθους φρούτο όπως μπανάνα/μήλο/πορτοκάλι
· 2 μικρού μεγέθους φρούτα όπως βανίλιες 10-15 ρώγες σταφύλι/κεράσια/μούρα
· 1 μπολ δημητριακών φρέσκια σαλάτα
· 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαγειρεμένα λαχανικά όπως αρακάς
· 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαγειρεμένα όσπρια όπως φασόλια (αν φάει παραπάνω μετράνε πάλι σαν 1 μερίδα)
· 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες/βερίκοκα
· 1 μικρό ποτήρι φυσικός χυμός (αν πιείτε παραπάνω μετράει πάλι σαν 1 μερίδα)

2. Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και εναλλακτικά

Τα τρόφιμα από αυτή την ομάδα μας προσφέρουν ασβέστιο που είναι απαραίτητο για την υγαία των οστών και των δοντιών μας. Προσπαθείτε να συμπεριλάβετε καθημερινά στο διαιτολόγιό σας γαλακτοκομικά και τυροκομικά προιόντα, κατά προτίμηση με μειώμενα λιπαρά.

3. Ψωμί, άλλα δημητριακά και πατάτες

Η ομάδα αυτή μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας. Περίπου το 1/3 των τροφών που καταναλώνουμε είναι καλό να προέρχονται από αυτή την ομάδα. Είναι καλύτερο να προτιμάμε τις λιγότερο επεξεργασμένες μορφέςαυτών των τροφίμων όπως ολικής άλεσης ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά και αναποφλοίωτο ρύζι, τα οποία έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο και φυτικές ίνες.

4. Κρέας, ψάρι και εναλλακτικά

Τα τρόφιμα αυτής της ομάδας είναι καλές πηγές πρωτεϊνών που είναι βασικές δομικές και λειτουργικές μονάδες όλων των κυττάρων του σώματός μας. Περίπου 15% της ενέργειάς μας καθημερινά είναι καλό να προέρχεται από πρωτεΐνες.

5. Λιπαρά/με ζάχαρη τρόφιμα και ποτά

Τα τρόφιμα από αυτή την ομάδα είναι καλό να τα καταναλώνουμε περιστασιακά καθώς είναι πλούσια σε ενέργεια αλλά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.

Πηνελόπη Δουβόγιαννη

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, Hons, RD)

Εξειδίκευση στην Παχυσαρκία (PG Certificate Obesity Science & Management)