eytyxhs_tn_ygieinhspanakopita.jpg

Οι πίτες, έχοντας ως βάση το σιτάρι και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αποτελούν υπόδειγμα υγιεινής ελληνικής διατροφής,. Οι χορτόπιτες είναι αυτές που περιέχουν τα περισσότερα ευεργετικά συστατικά αφού τα άγρια χόρτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή. Αυτή η συνταγή περιγράφει έναν πολύ υγιεινό τρόπο για να φτιάξεις μία ελαφριά, μυρωδάτη και νοστιμότατη σπανακόπιτα. Δεν περιγράφω πώς να φτιάξεις και να ανοίξεις φύλλο αλλά μόνο πώς να φτιάξεις την γέμιση για να έχεις αποτέλεσμα που θα είναι και νόστιμο και υγιεινό!

Υλικά

1 κιλό σπανάκι
1 φύλο για πίτα (έτοιμο ή σπιτικό)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ψυλοκομένο μάραθο
2 κουταλιές ψιλοκομένο δυόσμο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές πλιγούρι
1 λεμόνι

Εκτέλεση

Βάζεις το σπανάκι με πολύ λίγο νερό σε μία κατσαρόλα για να ζεματιστεί. Όταν μαλακώσει και συρρικνώσει προθέτεις το αλάτι. Μετά από 10 λεπτά που θα έχει σκουρίνει το χρώμα του, το βγάζεις από την φωτιά και το ανακατεύεις σε ένα μπολ με το λάδι, τα κρεμμυδάκια, το δυόσμο και το μάραθο. Προσθέτεις επίσης λίγη τριμμένη φλούδα λεμονιού και το χυμό από το λεμόνι. Τέλος ανακατεύεις το πληγούρι το οποίο μπαίνει στην γέμιση για να τραβη΄ξει τα πολλά ζουμιά.

Σε ένα ταψί, ανοίγεις το φύλο και απλώνεις την γέμιση. Καπακώνεις με ένα δεύτερο φύλο και κλείνεις καλά τις άκρες.  Βάζεις την πίτα στο φούρνο για 10 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Η πίτα είναι έτοιμη όταν το φύλλο έχει πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Με τον τρόπο παρασκευής αυτής της πίτας το ελαιόλαδο δεν τσιγαρίζεται και έτσι διατηρεί όλα τα θρεπτικά του συστατικά αναλλοίωτα. Εκτός αυτού, τα φρέσκα μυρωδικά κρατάνε το χρώμα, το άρωμα και τις βιταμίνες τους.

Αν θες με τον ίδιο τρόπο μπορείς να φτιάξεις και μικρά ατομικά σπανακοπιτάκια. Αν φέτος βάψεις αβγά με φυσικό τρόπο μπορεί να χρησιμοποιήσεις το βρασμένο σπανάκι σε αυτή την συνταγή, αφού βάψεις πρώτα τα πράσινα αβγά. Στην πίτα μπορείς επίσης να βάλεις και τα βρασμένα φύλλα από το παντζάρι που χρησιμοποίησες για να βάψεις κόκκινα αβγά.

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)