Ολική αρθροπλαστική ισχίου

new21_olikiarthroplastiki2.jpg

Είτε εξετάζετε το ενδεχόμενο ενός χειρουργείου είτε έχετε αποφασίσει ήδη να κάνετε ολική αρθροπλαστική ισχίου οι πληροφορίες που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τα οφέλη και τους περιορισμούς αυτού του χειρουργείου καθώς και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Εάν το ισχίο σας έχει καταστραφεί από αρθρίτιδα, παλαιό κάταγμα ή άλλη αιτία, απλές δραστηριότητες όπως η βάδιση το να καθίσουμε ή να σηκωθούμε από μια καρέκλα, να βάλουμε κάλτσες και παπούτσια μπορεί να γίνουν πολύ επώδυνες. Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει πόνος χωρίς δραστηριότητα. Εάν η συντηρητική αγωγή δε σας επιτρέπει ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης μπορεί να εξετάσετε τη πιθανότητα να κάνετε επέμβαση αντικατάστασης της φθαρμένης άρθρωσής που λέγεται ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Ανατομία

Η άρθρωση του ισχίου είναι από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος. Αποτελείται από δύο μέρη: μια σφαίρα (τη μηριαία κεφαλή) στη κορυφή του μηριαίου οστού που αρθρώνεται με μια ημισφαιρική υποδοχή (τη κοτύλη) στο οστό της λεκάνης. Συνδετικός ιστός ενώνει σταθεροποιεί και στεγανοποιεί τις αρθρικές επιφάνειες δημιουργώντας τον αρθρικό θύλακο.

Οι αρθρικές επιφάνειες καλύπτονται από χόνδρο που απορροφά κραδασμούς και σε συνδυασμό με το αρθρικό υγρό επιτρέπει τη κίνηση μεταξύ των επιφανειών με ελάχιστη τριβή. Η αρμονική λειτουργία των ανωτέρω επιτρέπει την ομαλή και ανώδυνη κίνηση της άρθρωσης του ισχίου

Κοινές αιτίες πόνου και δυσλειτουργίας του ισχίου

Η πιο κοινή αιτία πόνου και δυσλειτουργίας του ισχίου είναι η αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα είναι οι πιο κοινές μορφές της. 

· Η οστεοαρθρίτιδα αφορά συνήθως ανθρώπους με ηλικία άνω των 50 ετών και θετικό οικογενειακό ιστορικό. Σε αυτή τη μορφή της αρθρίτιδας ο αρθρικός χόνδρος μεταξύ των οστών φθείρεται και σταδιακά καταστρέφεται με αποτέλεσμα τη τριβή των οστών μεταξύ τους και τα επακόλουθα του πόνου και της δυσκαμψίας.

· Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο φλεγμαίνει η αρθρική μεμβράνη παράγοντας υπερβολικά μεγάλες ποσότητες αρθρικού υγρού και φλεγμονωδών ουσιών που οδηγούν στη σταδιακή καταστροφή του αρθρικού χόνδρου , προκαλώντας επίσης πόνο και δυσκαμψία.

· Η μετατραυματική αρθρίτιδα είναι επακόλουθο ενός σημαντικού τραυματισμού στην άρθρωση του ισχίου που να οδηγήσει στη διαταραχή της συνέχειας ή και ομαλότητας των αρθρικών επιφανειών ή ακόμα και στη νέκρωση και καταστροφή της μηριαίας κεφαλής. Η συνεπακόλουθη καταστροφή του αρθρικού χόνδρου οδηγεί και εδώ σε δυσκαμψία και πόνο.

olikiarthroplastiki1

Είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου η κατάλληλη θεραπεία για σας;

Η απόφαση για το αν και πότε θα κάνει κάποιος ολική αρθροπλαστική ισχίου ανήκει στο ασθενή σε συνεργασία με την οικογένεια του τον οικογενειακό γιατρό του και τον ορθοπαιδικό χειρουργό του. Η διαδικασία λήψης μιας τέτοιας απόφασης τυπικά ξεκινά με παραπομπή ή σύσταση για εξέταση του ασθενούς από ορθοπαιδικό χειρουργό για μια αρχική εκτίμηση.

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι 60 με 80 ετών, ο ορθοπαιδικός χειρουργός εξετάζει κάθε περίπτωση χωριστά και η σύσταση για χειρουργείο βασίζεται στον πόνο τη δυσλειτουργία και τη γενική κατάσταση του ασθενούς, όχι απαραίτητα στην ηλικία. Μπορεί να οφελειθήτε από το χειρουργείο αν παρουσιάζεται ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα :

· Πόνος στο ισχίο κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως σκύψιμο ή βάδισμα.
· Πόνος στο ισχίο που συνεχίζεται κατά τη ξεκούραση τη μέρα ή τη νύχτα.
· Δυσκαμψία στο ισχίο που περιορίζει τη δυνατότητα κίνησης ή ανύψωσης του κάτω άκρου.
· Έχετε μικρή έως καθόλου αναλγησία από τα φάρμακα που σας χορηγεί για αυτό το σκοπό ο γιατρός σας.
· Έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες από τα ανωτέρω φάρμακα.
· Άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις όπως η φυσιοθεραπεία ή η χρήση μπαστουνιού δε σας ανακουφίζουν από τον πόνο.

Η ορθοπαιδική εκτίμηση 

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα της εξέτασης σας και θα συζητήσει μαζί σας αν η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του ισχίου σας. Άλλες μορφές θεραπείας όπως αναλγητική αγωγή , φυσιοθεραπεία ή κάποιο άλλο χειρουργείο θα εκτιμηθούν και μπορεί να προταθούν από το γιατρό σας. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα σας εξηγήσει τους πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Η εκτίμηση από τον ορθοπαιδικό σας τυπικά περιλαμβάνει:

· Ιατρικό ιστορικό που καθορίζει τη γενική κατάσταση υγείας αλλά και τη βαρύτητα της δυσλειτουργίας του ισχίου.
· Φυσική εξέταση που προσδιορίζει το εύρος κίνησης την ισχύ και τη μορφολογία της άρθρωσης του ισχίου.
· Ακτινογραφίες για απεικόνιση της βλάβης στο ισχίο.
· Μερικές φορές γίνονται εξετάσεις αίματος και άλλες εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα οστών και άλλα για καλύτερη απεικόνιση των οστών και των ιστών που περιβάλουν το ισχίο.

Τι να περιμένετε από το χειρουργείο της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου

Ένας σημαντικός παράγοντας στη λήψη της απόφασης για τέλεση του χειρουργείου της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε με αυτό το χειρουργείο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν αυτό το χειρουργείο βιώνουν μια δραματική μείωση του πόνου στο ισχίο και μια σημαντική βελτίωση στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Φυσικά η επέμβαση αυτή δε θα σας επιτρέψει να κάνετε περισσότερα από αυτά που κάνατε πριν αρχίσει το πρόβλημα στο ισχίο σας. Μετά το χειρουργείο θα σας ζητηθεί να αποφύγετε αθλητικές δραστηριότητες με έντονη σωματική καταπόνηση δια βίου καθώς και η αποφυγή συγκεκριμένων στάσεων του σώματος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξάρθρωση του νέου σας ισχίου. Η τεχνητή άρθρωση που θα σας τοποθετηθεί δεν έχει δυνατότητα αυτοεπιδιόρθωσης με αποτέλεσμα οι φθορές να επιταχύνονται αν η δραστηριότητα σας είναι υπερβολική ή είστε υπέρβαρος/η και κατά συνέπεια να μειωθεί ο χρόνος καλής λειτουργίας της άρθρωσης σας.

olikiarthroplastiki3

Προετοιμασία για το χειρουργείο

Γενική ιατρική εξέταση

Πριν το χειρουργείο μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε μια εξέταση από τον οικογενειακό σας γιατρό για προσδιορισμό της γενικής σας κατάστασης.

Εξετάσεις

Αρκετές εξετάσεις είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό του χειρουργείου όπως εξετάσεις αίματος και ούρων, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος.

Προετοιμασία του δέρματος

Το δέρμα στη περιοχή που θα γίνει η επέμβαση δε θα πρέπει να έχει μόλυνση ή ερεθισμό, σε περίπτωσή που αντιληφθείτε κάτι τέτοιο ενημερώστε τον ορθοπαιδικό σας.

Προσφορά αίματος

Θα πρέπει να κανονίσετε για διάθεση κάποιων φιαλών αίματος προς μετάγγιση είτε δικό σας είτε συγγενών σας για τη περίπτωση που το χρειαστείτε μετά το χειρουργείο.

Φαρμακευτική αγωγή

Ενημερώστε τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας για τα φάρμακα που παίρνετε για να σας συμβουλέψει αν θα πρέπει να διακόψετε ή να τροποποιήσετε κάποια από αυτά πριν το χειρουργείο.

Οδοντιατρική εκτίμηση

Επειδή η είσοδος βακτηριδίων στο αίμα από κακή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας αποτελεί πιθανό κίνδυνο μόλυνσης, θα πρέπει να έχετε κατά το δυνατόν βελτιώσει την κατάσταση του στόματος σας σε συνεργασία με τον οδοντίατρο σας πριν από την επέμβαση αντικατάστασης του ισχίου σας.

Κοινωνικός προγραμματισμός

Αν και θα μπορείτε να κινείστε αυτόνομα με πατερίτσες ή με περιπατητήρα τύπου πι σύντομά μετά την επέμβαση, θα χρειαστείτε βοήθεια για αρκετές εβδομάδες με απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα τα ψώνια το πλύσιμο και άλλα. Σε περίπτωση που ζείτε μόνος/η σας θα πρέπει να προγραμματιστεί βοήθεια στο σπίτι για αυτή τη περίοδο.

Προετοιμασία του σπιτιού

Ακολουθεί μια λίστα με τροποποιήσεις που θα κάνουν την αρχική διαβίωση στο σπίτι σας ευκολότερη και ασφαλέστερη:

· Χερούλια και μπάρες συγκράτησης στο μπάνιο σας
· Σταθερές κουπαστές στις σκάλες
· Μια πολυθρόνα με στερεή πλάτη και με ένα σκληρό μαξιλάρι που θα σας επιτρέπει να κάθεστε σε υψηλή θέση ώστε τα γόνατα να βρίσκονται σε χαμηλότερο σημείο από τα ισχία.
· Ένα ανυψωτικό τουαλέτας
· Ένα σταθερό κάθισμα για το μπάνιο σας
· Ένα σφουγγάρι με μακριά χειρολαβή
· Βοηθήματα για τοποθέτηση καλτσών και υποδημάτων ώστε να μην σκύβετε υπερβολικά όταν τα φοράτε ή τα βγάζετε
· Ένα ραβδί σύλληψης που θα σας επιτρέπει να πιάνετε αντικείμενα χωρίς υπερβολική κάμψη των ισχίων σας
· Σκληρά μαξιλάρια για τις καρέκλες τους καναπέδες και το αυτοκίνητο σας που θα σας επιτρέπουν να κάθεστε με τα γόνατα σε χαμηλότερο επίπεδο από τα ισχία
· Αφαίρεση όλων των πιθανών εμποδίων όπως καλώδια ή μικρά χαλιά από τη περιοχή που βαδίζετε στο σπίτι σας

Το χειρουργείο σας

Θα κάνετε εισαγωγή στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου ή μια μέρα πριν. Μετά την εισαγωγή σας θα εκτιμηθείτε από αναισθησιολόγο για καθορισμό του τύπου της αναισθησίας (οι πιο κοινές μορφές αναισθησίας είναι η γενική που κοιμάστε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και γίνεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και η επισκληρίδιος/ραχιαία αναισθησία που αναισθητοποιεί το σώμα από τη μέση και κάτω).

Το χειρουργείο διαρκεί μια με δύο ώρες στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας θα αφαιρέσει το κατεστραμμένο οστό και χόνδρο και θα τοποθετήσει τη νέα τεχνητή άρθρωση από μέταλλο πλαστικό κεραμικό ή συνδυασμό τους για αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχέδια ολικών αρθροπλαστικών ισχίου και όλα αποτελούνται από δύο βασικά μέρη: την κεφαλή με στυλεό ή χωρίς (αρθροπλαστική επιφανείας) από μέταλλο ή κεραμικό και την υποδοχή (τεχνητή κοτύλη) από πλαστικό κεραμικό ή μέταλλο. Στα βασικά αυτά μέρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί βιολογικό τσιμέντο για τη συγκράτηση τους στα οστά ή να έχουν ειδική διαμόρφωση ώστε να μην απαιτείται η χρήση του.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας σε συνεννόηση με σας θα διαλέξει τον καταλληλότερο συνδυασμό υλικών για την πρόθεση του ισχίου σας.

Μετά το χειρουργείο θα μεταφερθείτε στην αίθουσα ανάνηψης όπου θα παραμείνετε για μια με δύο ώρες με παρακολούθηση της εξόδου σας από την αναισθησία. Όταν ξυπνήσετε πλήρως θα μεταφερθείτε στο θάλαμο σας.

Ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική ισχίου

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους οδηγούν σε ταχύτερη και ευκολότερη ανάρρωση. Εφόσον εκτελεστεί σωστά μια τέτοια επέμβαση μπορεί όντως να οδηγήσει σε ταχύτερη αποθεραπεία αλλά ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν διαφορές στην αποκατάσταση μετά από τρεις έως έξι μήνες μετά το χειρουργείο ανεξαρτήτως αν είναι ελάχιστα επεμβατικό ή όχι. Σε αυτό το πλεονέκτημα όμως θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει τα σαφώς υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών όπως εσφαλμένης τοποθέτησης των προθέσεων, με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία και οδηγούν σε πιθανή βράχυνση του χρόνου ζωής της ολικής αρθροπλαστικής. Ο ασθενής θα πρέπει να κάνει μια λεπτομερή συζήτηση με τον ορθοπαιδικό του σε σχέση με τα πλεονεκτήματα τα μειονεκτήματα και την εμπειρία του σε αυτές τις μεθόδους για να καταλήξουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η παραμονή σας στο νοσοκομείο

Η συνήθης παραμονή στο νοσοκομείο μετά από μια τέτοια επέμβαση είναι μία με δύο εβδομάδες. Μετά το χειρουργείο θα αισθάνεστε πόνο στο ισχίο σας και αναλγητικά θα σας δοθούν για να σας ανακουφίσουν. Θα σας ζητηθεί να κάνετε απλές αναπνευστικές ασκήσεις όπως βαθιές αναπνοές και να βήχετε συχνά για να βοηθήσετε τη καλή λειτουργία των πνευμόνων. Φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει αντιθρομβωτικές ενέσεις και ελαστικές κάλτσες και τοποθέτηση ειδικού μαξιλαριού σχήματος ¨Δ¨ ανάμεσα στα πόδια σας είναι μερικά ακόμα από τα μέτρα που λαμβάνονται για την ομαλή αποθεραπεία σας. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να σταθούν και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα τη μέρα μετά το χειρουργείο με τη βοήθεια ενός περιπατητήρα τύπου πι και του φυσιοθεραπευτή, που θα σας δείξει πως μπορείτε να σηκώνεστε να κάθεστε και να μετακινείστε με ασφάλεια , πιες στάσεις να αποφεύγετε και μερικές ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών γύρω από το ισχίο σας για την ομαλή επιστροφή στις καθημερινές ασχολίες σας.

Επιπλοκές

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια από τις πιο πετυχημένες επεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής προσφέροντας ικανοποίηση και λύση των προβλημάτων σε πολλές χιλιάδες ασθενών που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στην επέμβαση. Όπως κάθε επέμβαση όμως έχει και αυτή πιθανές επιπλοκές. Το ποσοστό αυτών των επιπλοκών είναι πολύ χαμηλό αλλά δε παύει να υπάρχει.

Παρά το γεγονός ότι η επέμβαση σας θα γίνει με άσηπτες συνθήκες και θα καλυφθείτε με αντιβιοτικά τη περιεγχειρητική περίοδο περί το 1% των ασθενών θα αναπτύξουν φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε ένα δύο ή και περισσότερα χειρουργεία και σε όχι τόσο καλό λειτουργικό αποτέλεσμα.

Όπως έχω ήδη αναφέρει σε προηγούμενη παράγραφο θα τοποθετηθούν ελαστικές κάλτσες, θα σας δοθεί αντιθρομβωτική αγωγή και θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για γρήγορή κινητοποίηση σας παρόλα αυτά αρκετά συχνά θρόμβοι δημιουργούνται στα κάτω άκρα. Η μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς διαλύονται χωρίς να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα αλλά σε περίπου 1% των ασθενών αυτοί οι θρόμβοι μπορεί να μεγαλώσουν να αποκολληθούν και να πάνε στους πνεύμονες ή σε άλλα μέρη του σώματος δημιουργώντας σημαντικά, δυνητικά πολύ επικίνδυνα προβλήματα. Μείζονες ιατρικές επιπλοκές όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό συμβαίνουν πολύ πιο σπάνια και σχετίζονται συνήθως με τη γενική κατάσταση πριν το χειρουργείο, όταν όμως συμβαίνουν ή προϋπάρχουν μπορεί να παρατείνουν ή και να περιορίσουν την πλήρη αποθεραπεία. 

Η φυσική άρθρωση του ισχίου είναι πολύ σταθερή, η τεχνητή άρθρωση βασίζεται για τη σταθερότητα της στη γεωμετρία (σωστή τοποθέτηση της πρόθεσης) και στη τάση των παρακείμενων μυών . Μέτρα λαμβάνονται για αποφυγή κινήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιπλοκή του εξαρθρήματος της πρόθεσης (περί το 1 με 2% ανάλογα με τη προσπέλαση που χρησιμοποίησε ο ορθοπαιδικός σας).

Η ανισοσκελεία συνήθως διορθώνεται με το χειρουργείο όταν υπάρχει, αλλά κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί μετά από αυτό σαν αποτέλεσμα της προσπάθειας εξισορρόπησης της τάσης των ιστών γύρω από την άρθρωση. Συνήθως είναι πολύ μικρή περί τα 1-2 εκατοστά και κάποιοι ασθενείς μπορεί να νοιώθουν πιο άνετα με τη χρήση ενός ανυψωτικού σόλας μετά το χειρουργείο .

Άλλες επιπλοκές όπως ο τραυματισμός νεύρων, αγγείων, αιμορραγία, κατάγματα και δυσκαμψία μπορεί να συμβούν αλλά είναι πολύ σπάνια. Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών ο πόνος στο ισχίο μπορεί να εξακολουθήσει μετά την επέμβαση.

Η τεχνητή σας άρθρωση υπόκειται σε φθορές με αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή της και την ανάγκη αντικατάστασης, ο μέσος όρος ζωής είναι περί τα 15 χρόνια ελπίζοντάς ότι τα νεότερα υλικά που χρησιμοποιούμε θα κρατήσουν παραπάνω.

Παρά όλες αυτές τις πιθανές επιπλοκές η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, στις περισσότερες μελέτες πάνω από 95% , που υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι χαρούμενοι που την έκαναν.

Αποθεραπεία

Η επιτυχής έκβαση του χειρουργείου σας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το πόσο πιστά θα ακολουθήσετε τις οδηγίες του ορθοπαιδικού χειρουργού σας στο νοσοκομείο και στο σπίτι τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο. 

Περιποίηση τραύματος 

Θα έχετε ράμματα επιφανειακά ή κάτω από το δέρμα(ενδοδερμική συρραφή) κατά μήκος της χειρουργικής τομής. Τα επιφανειακά ράμματα αφαιρούνται γύρω στις 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Αποφύγετε να βρέξετε το τραύμα μέχρι να κλείσει και να είναι στεγνό . Ένας επίδεσμος ή κάποια αυτοκόλλητη γάζα τοποθετείται συνήθως για να διατηρήσει καθαρή τη περιοχή και να αποφευσχεί πιθανός ερεθισμός από τη τριβή των ρούχων στη περιοχή.

Δίαιτα

Κάποια απώλεια της όρεξης είναι αρκετά συχνή για αρκετές εβδομάδες μετά την επέμβαση. Μια ισορροπημένη διατροφή με συμπλήρωμα σιδήρου και λήψη άφθονων υγρών προάγουν την ομαλή επούλωση των ιστών και την αποκατάσταση της μυικής ισχύος.

Δραστηριότητα

Η άσκηση είναι μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες για την αποθεραπεία σας ιδιαίτερα κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβλήθηκαν στο χειρουργείο θα μπορούν να επιτελέσουν τις πιο πολλές δραστηριότητες της καθημερινότητας τους μέσα σε περίπου 6 εβδομάδες. Κάποιες ενοχλήσεις με τη δραστηριότητα και το βράδυ είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο και μπορεί να παραμείνουν για αρκετές εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων τυπικά περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

· Ένα πρόγραμμα σταδιακής αύξησης της βάδισης αρχικά στο σπίτι και στη συνέχεια έξω από αυτό για σταδιακή αύξηση της κινητικότητας και της αντοχής
· Σταδιακή επάνοδος στη καθημερινή ρουτίνα του σπιτιού
· Σταδιακή αποκατάσταση της ικανότητας να κάθεστε και να σηκώνεστε από καρέκλα, να στέκεστε και να ανεβαίνετε και να κατεβαίνετε σκάλες
· Ειδικές ασκήσεις αρκετές φορές τη μέρα για αποκατάσταση του εύρους κίνησης
· Ειδικές ασκήσεις αρκετές φορές τη μέρα για ενδυνάμωση των μυών που περιβάλουν την άρθρωση του ισχίου σας

Η επίβλεψη του ανωτέρω προγράμματος ιδανικά γίνεται από φυσιοθεραπευτή

Αποφυγή προβλημάτων μετά το χειρουργείο

Θρομβώσεις

Η εμφάνισή θρόμβων μετά από το χειρουργείο είναι όπως έχει αναφερθεί μια πιθανή επιπλοκή που μπορεί να συμβεί τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο, για μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αυτής της επιπλοκής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του ορθοπαιδικού σας.

Προειδοποιητικά σημεία πιθανής εμφάνισης θρόμβου είναι:

· Πόνος στη γάμπα και το πόδι που δε σχετίζεται με τη τομή σας
· Ευαισθησία και ερυθρότητα στη γάμπα
· Οίδημα στο μηρό, τη γάμπα, τον αστράγαλο ή το πόδι

Προειδοποιητικά σημεία πιθανής μετανάστευσής θρόμβου στο πνεύμονα σας περιλαμβάνουν:

· Δυσκολία στην αναπνοή
· Πόνος στο στήθος ιδιαίτερα κατά την αναπνοή

Ειδοποιήστε το γιατρό σας αμέσως αν εμφανίσετε ένα ή περισσότερα από τα ανωτέρω σημεία.

Μικροβιακή Φλεγμονή

Η πιο κοινή αιτία μικροβιακής φλεγμονής μετά από επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι από βακτηρίδια που εισέρχονται στη κυκλοφορία του αίματος μετά από οδοντιατρικές επεμβάσεις, ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις του δέρματος. Τα βακτηρίδια αυτά προσκολλώνται στη πρόθεσή σας και αναπτύσσονται δημιουργώντας προβλήματα. Γενικά πρέπει να λαμβάνετε προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή πριν από κάθε οδοντιατρική επέμβαση καθώς και σε κάθε περίπτωση που μπορεί να προκληθεί είσοδος μικροβίων στη κυκλοφορία του αίματος(ουρολοίμωξη, λοίμωξη αναπνευστικού με εμφάνιση πυρετού κ.α.)

Προειδοποιητικά σημεία πιθανής μικροβιακής φλεγμονής στο ισχίο είναι:

· Επίμονος πυρετός (άνω των 38 βαθμών κελσίου)
· Ρίγη
· Επιδεινούμενη ερυθρότητα ευαισθησία ή οίδημα γύρω από τη χειρουργική τομή του ισχίου σας
· Εκροή υγρών από τη τομή του ισχίου σας
· Αυξανόμενος πόνος στο ισχίο τόσο κατά τη δραστηριότητα όσο και κατά την ανάπαυση

Ειδοποιήστε το γιατρό σας αμέσως αν αντιληφθείτε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω σημεία.

Αποφυγή πτώσεων

Μια πτώση τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο μπορεί να βλάψει τη καινούργια σας άρθρωση και να οδηγήσει στην ανάγκη για νέο χειρουργείο. Η άνοδος και η κάθοδος σκάλας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη μέχρι το ισχίο σας να αποκτήσει την απαραίτητη δύναμη και ευκινησία. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μπαστούνι, πατερίτσες περιπατητήρα και όποιο άλλο βοήθημα σας έχει συστήσει ο ορθοπαιδικός και ο φυσιοθεραπευτής σας μέχρι να βελτιώσετε την ισορροπία την ευλυγισία και τη δύναμη σας. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας και ο φυσιοθεραπευτής σας θα σας συστήσουν πότε μπορείτε με ασφάλεια να εγκαταλείψετε τη χρήση βοηθημάτων.

Άλλες προφυλάξεις

Για να αποφύγετε τη πιθανότητα εξαρθρήματος της καινούργιας σας άρθρωσης θα πρέπει να λάβετε κάποιες ειδικές προφυλάξεις: 

· Μη σταυρώνετε τα πόδια σας.
· Μη κάμπτετε το ισχίο σας περισσότερο από 90 μοίρες (ορθή γωνία).
· Μη στρίβετε υπερβολικά τα πόδια σας προς τα μέσα ή προς τα έξω.
· Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας όταν κοιμάστε μέχρι να σας πει ο ορθοπαιδικός σας να το αφαιρέσετε.
· Μη κοιμάστε στο πλάι στη πλευρά του χειρουργημένου ισχίου μέχρι να σας πει ο ορθοπαιδικός σας διαφορετικά.

Ζωή μετά το χειρουργείο

Το καινούργιο ισχίο σας δε θα έχει το εύρος κίνησης ενός φυσιολογικού ισχίου, θα υπάρχει κάποια υπαισθησία γύρω από τη τομή και κάποιες ήπιες ενοχλήσεις που θα μειωθούν σταδιακά και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ λιγότερο σημαντικά σε σχέση με τον πόνο και τη δυσκαμψία που υπήρχε πριν το χειρουργείο. Το καινούργιο σας ισχίο μπορεί να ενεργοποιήσει ανιχνευτές μετάλλων σε αεροδρόμια , ενημερώστε το προσωπικό ασφαλείας για την επέμβαση σας ή ζητήστε μια βεβαίωση από τον ορθοπαιδικό σας.

Μετά το χειρουργείο βεβαιωθείτε ότι θα κάνετε τα ακόλουθα:

· Συμμετοχή σε τακτική ελαφριά άσκηση για διατήρηση δύναμης και ευλυγισίας του ισχίου σας.
· Πάρτε κάθε δυνατό προληπτικό μέτρο για περιορισμό της πιθανότητας πτώσης.
· Ενημερώστε τον οδοντίατρο σας ότι κάνατε ολική αρθροπλαστική ισχίου.
· Επισκεφθείτε τον ορθοπαιδικό σας για περιοδικό έλεγχο ρουτίνας ακόμα και αν δεν έχετε προβλήματα με το ισχίο σας.
 

Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Τραυματιολόγος