eytyxhs_tn_mhlopoygkakia.jpg

Η διάσημη συνταγή για τα μηλοπιτάκια Ζαγοράς Πηλίου. Τη μαγειρέψαμε τον πρώτο χρόνο της εκπομπής «Η Κουζίνα της Μαμάς», όταν παρουσιαζόταν ακόμα από την ΕΤ3. Οι γυναίκες του συνεταιρισμού έχουν βρει τους καλύτερους τρόπους για να μαγειρεύουν τα τοπικά μήλα. Την επόμενη φορά που θα αγοράσεις μήλα Ζαγοράς, φτιάξε και μηλοπιτάκια Ζαγοράς!

Υλικά

1 ½ φλυτζ. Καλαμποκέλαιο
1 ½ φλυτζ. λευκό Κρασί
1 κιλό Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 κόκκινα Μήλα
1 κουτ. σούπας Μέλι ή Ζάχαρη
2 κουταλάκια κανέλλα
1 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
3 κουταλιές Ζάχαρη
1 φλυτζ. Τριμμένα καρύδια
Άχνη Ζάχαρη

Εκτέλεση

Ξεκινάς με τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνεις το κρασί, το καλαμποκέλαιο και μία κουταλιά μέλι. Ανακατεύεις με μια κουτάλα μέχρι να διαλυθεί το μέλι και αρχίζεις να ρίχνεις το αλεύρι σταδιακά με τη βοήθεια ενός κουταλιού καθώς με το άλλο χέρι συνεχίζεις να ανακατεύεις. Η ζύμη πρέπει να γίνει σφιχτή αλλά να έχει μια υγρασία και να είναι εύπλαστη. Μπορεί και να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι. Όταν είναι έτοιμη, την αφήνεις να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Στο μεταξύ, ετοιμάζεις την γέμιση: Καθαρίζεις τα μήλα από την φλούδα και τα τρίβεις στον τρίφτη. Βάζεις τα τριμμένα μήλα μέσα σε μπολ και προσθέτεις όλα τα υλικά της γέμισης: Καρύδια, γαρύφαλλο, κανέλα  και 3 κουταλιές ζάχαρη. Ανακατεύεις καλά και συνεχίζεις λαδώνοντας ένα μεγάλο ταψί.

Χωρίζεις την ζύμη σε μικρά μπαλάκια, στο μέγεθος ενός κεφτέ. Τα ανοίγεις και τα πατάς ώστε να σχηματίσουν έναν κύκλο. Βάζεις στη μέση του μια κουταλιά από τη γέμιση και τα κλείνεις σε σχήμα πουγκιού. Παίρνεις ένα μικρό μέρος από τη ζύμη, το κάνεις σαν κορδονάκι και κλείνεις το πουγκί.

Με τις παραπάνω ποσότητες φτιάχνεις περίπου 15 μηλοπιτάκια που τοποθετείς στην σειρά μέσα στο ταψί. Τα βάζεις σε φούρνο για ψήσιμο στους 150 βαθμούς Κελσίου, για 30 λεπτά. Όταν ετοιμαστούν, τα σερβίρεις πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη και λίγη κανέλλα.

Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)