Είναι τελικά η ψυχοθεραπεία γένους θηλυκού ή –και- αρσενικού;

new18_tn_4325082_m.jpg

tn_3176992_m

 

Κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει και αντίσταση από το οικογενειακό περιβάλλον του άντρα για την δική του αλλαγή. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν όλοι ότι η αλλαγή γίνεται μέσα σ΄ένα πλαίσιο αλληλεπίδρασης των μελών. Πολλές φορές τα ίδια τα μέλη της οικογένειας επαναπροσδιορίζουν τον όρο του ανδρισμού.

Ένα βήμα στην θεραπευτική διαδικασία με τους άνδρες είναι ότι οι ζωές πολλών από αυτούς κινούνται γύρω από τον ανταγωνισμό και την καλύτερη επίδοση στον εργασιακό χώρο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι άνδρες καταλαβαίνουν πόσο αμελούν τις ανάγκες της οικογένειας τους και τις δικές τους για να δοθούν μόνο στο επάγγελμα τους. Αρκετοί άντρες στην αρχή της θεραπείας τους ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις τους είναι εμπόδιο για την καριέρα τους πχ. [ Ένας άνδρας παραπέμφθηκε από τον γιατρό του σε έναν θεραπευτή γιατί οι πόνοι της καρδιάς αλλά και τα σημάδια κατάθλιψης, δεν έδειχναν κάτι οργανικό. Η μόνη ασχολία που είχε στη ζωή του ήταν η εργασία του, δεν έκανε τίποτα άλλο, ήταν όμως αρκετό για να του προκαλεί άγχος. Ένιωθε ότι αυτό ήταν επιζήμιο γ΄αυτόν αλλά δεν μπορούσε να το αλλάξει γιατί έπρεπε να προσπαθεί πάντα και να παίρνει συνεχώς προαγωγές].

Υπάρχουν πολλοί λόγοι κυρίως συναισθηματικοί που προέρχονται από την οικογένεια καταγωγής και που οι άνδρες δυσκολεύονται να αναπτύξουν υγιή εφόδια για την ζωή τους. Αυτά τα «άλυτα θέματα» τα «κουβαλούν» για πάρα πολλά χρόνια στην ζωή τους. Αυτές οι «πατρικές οικογενειακές επιρροές» δεν αφήνουν τον άντρα να λειτουργεί όπως ο ίδιος θα ήθελε στις σχέσεις του με την σύζυγο του, τους φίλους, το εργασιακό περιβάλλον. Όταν ο άνδρας μπορεί να βιώνει έντονες καταστάσεις και να παρουσιάζει μια στασιμότητα αυτό οφείλεται κυρίως σε γεγονότα και συναισθήματα του παρελθόντος που συνεχώς περιπλανιούνται και μπλοκάρουν το άτομο.

Ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας είναι να κατανοήσουν οι άνδρες τη σημασία που έχει για τους ίδιους ο τόπος καταγωγής τους, και πόσο είναι επηρεασμένοι από τις καταβολές της οικογένειας τους. Σιγά- σιγά οι άνδρες πλέον μπορούν να καταλάβουν ποιες καταστάσεις και άτομα του παρελθόντος μπλοκάρουν την τωρινή δική τους ζωή. Οι άνδρες πλέον μπορούν να κατανοήσουν ότι άλυτα συναισθηματικά μπλοκαρίσματα του παρελθόντος, στο παρόν τους προκαλούν αντιστάσεις και άμυνες. Σιγά- σιγά ο άντρας αρχίζει να κατανοεί τους γονείς του ως άτομα. Καθώς εξελίσσεται και βλέπει τις αξίες που είχε μέχρι τώρα, αλλάζει τις πεποιθήσεις του.

arrow_previous arrow_next