Ολιστική διατροφή

new13_481693_blog.jpg

Συχνά δέχομαι ερωτήσεις όπως οι εξής: Περιέχει η ντομάτα λυκοπένιο; Υπάρχουν αρνητικές θερμίδες; Τα πορτοκάλια αυξάνουν τη πίεση; Μήπως να μου δώσεις μια διατροφή να χάσω μερικά κιλά; Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.

Θέση του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολόγων είναι πως «το σύνολο των τροφίμων που καταναλώνονται, είναι το επίκεντρο ενός υγιεινού τρόπου διατροφής. Όλα τα τρόφιμα έχουν θέση σε αυτό, αν καταναλώνονται με μέτρο, στις κατάλληλες μερίδες και αν συνδυάζονται με τακτική φυσική δραστηριότητα». Με άλλα λόγια η ποσότητα καθώς και η ισορροπία της διατροφής είναι πιο σημαντικά από συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα ή γεύματα. Η αξία κάθε τροφίμου πρέπει να αξιολογείται σε σχέση με το συνολικό πλαίσιο της διατροφής σας. Η άσκηση συμπληρώνει αυτή τη προσέγγιση βοηθώντας σας να διαχειριστείτε καλύτερα το σωματικό σας βάρος και να  μειώσετε τη πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών.

Επιπρόσθετα, οι διατροφικές συνήθειες, διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα τις προτιμήσεις σας, τη συναισθηματική σας κατάσταση, τη κοινωνική πίεση, την επαγγελματική σας δραστηριότητα, τις διατροφικές σας αντιλήψεις, την υγεία σας, τις μαγειρικές σας δεξιότητες, την εικόνα που έχετε για το σώμα σας, την οικονομική σας κατάσταση, κτλ. Όμως «για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της διατροφικής εκπαίδευσης … οι επαγγελματίες της διατροφής πρέπει να χρησιμοποιούν μεθόδους αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς και στρατηγικές που έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα». Η σταδιακή και όχι η απότομη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Είναι λοιπόν προτιμότερο, για τη δική σας υγεία, να απευθυνθείτε σε κάποιο πτυχιούχο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο ο οποίος αξιολογώντας τη συνολική εικόνα της διατροφής σας και τα ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά σας καθώς και με τη χρήση των κατάλληλων «εργαλείων» θα σας βοηθήσει να κάνετε τους στόχους σας πράξη με ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας. Εκτός από την επιστημονική του γνώση έχει και τον τρόπο να σας βάλει στο «σωστό» δρόμο ώστε να πετύχετε τους στόχους που έχετε θέσει για τον εαυτό σας και κυρίως να μη «ξανακυλήσετε» στις παλιές σας συνήθειες στο μέλλον.

Πηγή: http://ediaitologos.blogspot.com 

Γιάννης Δημακόπουλος MSc RD

 Διαιτολόγος – Διατροφολόγος