Κατάλληλα αθλήματα για υπερτασικά άτομα

new5_5941242_blog.jpg

Συχνότητα, ένταση και διάρκεια της άσκησης

 

Η σωματική άσκηση μπορεί να έχει αντιυπερτασική επίδραση μόνο αν είναι σωστά προγραμματισμένη, συστηματική, δοσολογημένη και εξατομικευμένη.

Σύμφωνα με τις νέες γενικές οδηγίες , συστήνεται καθημερινή άσκηση 60-90 λεπτών, όπου συμπεριλαμβάνεται κυρίως αερόβιου τύπου άσκηση 30-45 λεπτών, σε ένταση 70-85% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας του ασκούμενου.  Μετά από μερικές εβδομάδες ενσωματώνονται στο πρόγραμμα  και ασκήσεις αντίστασης 30-45 λεπτών. ‘Ολη η ανωτέρω διαδικασία γίνεται υπό τη καθοδήγηση ειδικών γυμναστών-θεραπευτών.

Ανεξάρτητα, όμως , από τις γενικές οδηγίες που δίνονται για το σύνολο των υπερτασικών ατόμων ,συστήνεται αρχικά εποπτευόμενη άσκηση από ειδικούς, ώστε το υπερτασικό άτομο να εκπαιδευτεί σωστά για τον καθορισμό των ορίων επιβάρυνσης κατά την άσκηση ή την σωματική δραστηριότητα ( τύπο, συχνότητα, διάρκεια, ένταση άσκησης ), ώστε η άσκηση να είναι, τελικά, ασφαλής και αποτελεσματική.

 

Κατάλληλα αθλήματα για Υπερτασικά Άτομα

·     Δυναμικού τύπου δραστηριότητες με χαμηλή ή μέτρια ένταση είναι το βάδην, το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι και το σκι αντοχής, ενώ μπορούν να προστεθούν και ομαδικά αθλήματα με χαμηλότερη ένταση, σε διαφοροποιημένη μορφή, όπως το βόλεϊ ή το ποδόσφαιρο.

·     Αθλήματα μέτριας έντασης , όπως τένις και πινγκ πονγκ, ή και μεγάλης έντασης όπως κωπηλασία, συστήνονται υπό προϋποθέσεις οι  οποίες σχετίζονται με το στάδιο της υπέρτασης, τις συνοδές παθήσεις και την προηγούμενη εμπειρία του ατόμου στο συγκεκριμένο άθλημα.

·     Aκατάλληλα αθλήματα για ένα υπερτασικό άτομο είναι οι ασκήσεις δύναμης με υψηλή ένταση, τα ατομικά αθλήματα με υψηλή επιβάρυνση, όπως τα αγωνίσματα του στίβου ή ομαδικά αθλήματα με υψηλή ένταση, όπως το μπάσκετ.

 

Η αντιυπερτασική επίδραση της άσκησης γίνεται εμφανής ήδη μετά από 6-12 εβδομάδες τακτικής άσκησης, ανεξάρτητα  από την ηλικία και το φύλο.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά από σωματική δραστηριότητα μπορεί να διαρκεί μέχρι και 22 ώρες , με την τιμή της  συστολικής κατά 20mmHg και της διαστολικής κατά 10mmHg μικρότερη από την αρχική μέτρηση.

 

 

 

Έφη Χρηστάκη

Αθλοθεραπεύτρια, Καθ. Φυσικής Αγωγής