Χάστε τα κιλά σας τρώγοντας το αγαπημένο σας…fast food

new5_3830783_blog.jpg

«Για πόσο καιρό μπορεί να ακολουθήσει κανείς μια αυστηρή δίαιτα με μοναδικές επιλογές το ψητό κρέας και τη σαλάτα;» Οι επιστήμονες παραδέχονται πως ο ουρανίσκος των ανθρώπων δεν αντέχει για πολύ τις άνοστες θυσίες που επιβάλλει η επιτακτική ανάγκη για απώλεια των «γιορτινών», περιττών κιλών. Επιμένουν ωστόσο, πως το σπιτικό junk food, είναι το ίδιο γευστικό και το κυριότερο με εκατοντάδες λιγότερες θερμίδες, σε σχέση με αυτά που σερβίρουν τα φαστ φουντ.

«Όταν ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου συνεχώς βομβαρδιζόμαστε με μηνύματα που αφορούν νέα τρόφιμα, ολοένα πιο ελκυστικά στο μάτι, στη μύτη και στον ουρανίσκο μας, πόσο ρεαλιστικό μπορεί να είναι να ζητούμε από έναν άνθρωπό να ζήσει τρώγοντας για παράδειγμα, βραστό κοτόπουλο;», επισημαίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος κ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου.

Μαγειρεύοντας όμως κανείς μόνος στο σπίτι ακόμη και «παχυντικά» πιάτα, όπως είναι για παράδειγμα οι τηγανιτές πατάτες, τότε μπορεί να γλιτώσει πολλές έξτρα θερμίδες. Η απόδειξη; Η θερμιδική ενέργεια ενός κομματιού έτοιμης πίτσας αγγίζει τις 500 θερμίδες, ενώ της σπιτικής μόλις 300!

«Και οι δικαιολογίες του τύπου “δεν μπορώ να περιμένω μια ώρα έως ότου να ετοιμαστεί” δεν ισχύουν στην πράξη, αφού για την προετοιμασία της χρειάζονται περίπου 10 λεπτά, ενώ έως ότου να κάνει κανείς το βραδινό του μπάνιο έχει ψηθεί», προσθέτει ο κ. Παπαλαζάρου.

Μπορείτε επίσης να μειώσετε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες στο διαιτολόγιό σας: «αντικαθιστώντας τα συμβατικά προϊόντα με τα αντίστοιχα λάιτ», τονίζει ο κ. Γρηγόρης Ρίσβας, διαιτολόγοςδιατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Παραδείγματος χάριν εάν το αναψυκτικό είναι για κάποιον μια… αμαρτία την οποία δεν μπορεί να κόψει με τίποτα, δεν έχει παρά να το αντικαταστήσει με ένα αντίστοιχο αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη. Με αυτόν τον τρόπο, και χωρίς καν να το καταλάβει, θα διώξει από τη ζωή του 139 θερμίδες.

Οι μειωμένες θερμίδες που προσλαμβάνει ο οργανισμός από το σπιτικό φαγητό, δεν είναι το μόνο κέρδος. «Η περιεκτικότητα των “σπιτικών” σε κορεσμένο λίπος και trans λιπαρά, τα οποία πολυάριθμες μελέτες κατατάσσουν μεταξύ των σημαντικότερων παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση χρονίων νοσημάτων όπως είναι τα καρδιαγγειακά, είναι σημαντικά μικρότερη συγκρινόμενη με αυτήν των αγορασμένων. Δεδομένα πρόσφατης κλινικής δοκιμής δείχνουν πως όταν το 7% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας από κορεσμένα λιπαρά αντικατασταθεί από μονοακόρεστα για περίοδο 7 εβδομάδων οδηγεί σε μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και σε αύξηση της καλής χοληστερόλης (ΗDL) στο αίμα», λέει ο κ. Παπαλαζάρου, προσθέτοντας ότι τα χαμηλής ποιότητας σπορέλαια για το τηγάνισμα είναι εκείνα που κυρίως ευθύνονται για την ποιοτική υποβάθμιση των αγορασμένων φαστ φουντ.

Μαγειρέψτε…

… ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΕΤΟΙΜΟ


Θερμίδες που αποφεύγονται: 160

…. ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΟ


Θερμίδες που αποφεύγονται: 160

…. ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΙΤΣΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΑΠ’ ΕΞΩ


Θερμίδες που αποφεύγονται: 300

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΚΙΝΕΙΣΤΕ!

Οι ειδικοί έχουν επινοήσει εναλλακτικές λύσεις για αύξηση της σωματικής δραστηριότητας που είναι δυνατό να εφαρμοστούν ακόμη και τις πιο κουραστικές ημέρες, όταν ο φόρτος εργασίας είναι υπερβολικός και οι καθημερινές υποχρεώσεις τρέχουν χωρίς σταματημό.

«Για παράδειγμα, τις ώρες που μιλάμε στο τηλέφωνο αν φροντίζουμε να περπατάμε, αντί να καθόμαστε στην καρέκλα, τότε δαπανούμε ενέργεια. Οι θερμίδες που “καίμε” με αυτή την ήπια φυσική δραστηριότητα δεν είναι πολλές. Ώρα με την ώρα όμως, οι θερμίδες που καίγονται με απλούς τρόπους αθροίζονται και στο τέλος της ημέρας το κέρδος είναι σημαντικό», αναφέρει ο κ. Γρηγόρης Ρίσβας.

Πηγή: www.nutrimed.gr

 

Παπαλαζάρου Τάσος, Ρίσβας Γρηγόρης