Μυστικός κωδικός: Αποκατάσταση χαμόγελου

new5_lumineers.jpg

Σε τηλεοπτικό ριάλιτι στην ελληνική τηλεόραση δόθηκε μεγάλη έμφαση αποκατάστασης του χαμόγελου με τα lumineers «οδοντιατρική λεύκανση». Τι είναι ακριβώς τα lumineers, πού χρησιμοποιούνται, ποιές είναι οι ενδείξεις τους, ποιά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα;

 

Τα lumineers έκαναν την εμφάνισή τους στην Αμερική πριν 20 χρόνια. Η εταιρία η οποία τις παράγει, και είναι η μοναδική στον κόσμο, παρουσιάζει μια συγκεκριμένη στρατηγική marketing η οποία στηρίζεται στα ακόλουθα:

 

Τα lumineers απευθύνονται σε υποψήφιους που έχουν σκούρα, σπασμένα, με πολλές εμφράξεις δόντια. Είναι λεπτές όψεις πορσελάνης «σαν φακός επαφής», οι οποίες συγκολλούνται στα δόντια χωρίς αναισθησία και χωρίς να τροχίσουμε οδοντική ουσία, ή αν τροχίσουμε να επέμβουμε ελάχιστα. Έχουν διάρκεια αποτελέσματος 20 χρόνια. Θεωρούνται ένας μόνιμος τρόπος λεύκανσης, ισιώνουν αμέσως τα στραβά δόντια, χωρίς ορθοδοντική, ή αλλάζουν το σχήμα τους.

 

Σαφώς, όλες αυτές οι ενδείξεις είναι σπουδαίες όταν τις πρωτοακούσει ή τις βλέπει κάποιος, διότι ο κάθε υποψήφιος θα ήθελε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα όσο πιο άμεσα γίνεται και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

 

Όμως ποιό είναι το αληθινά ζητούμενο αποτέλεσμα και ποιές οι ενδείξεις για τα lumineers; Μετά από πολλά χρόνια κλινικής πράξης, θεωρώ ότι τα lumineers απευθύνονται μόνο σε υποψηφίους που θέλουν ένα υπέρλευκο χαμόγελο αλλά έχουν όμορφο τόξο και ίσια δόντια. Τα αμερικάνικα πρότυπα στην αισθητική, η οποία είναι μια υποκειμενική έννοια, είναι μια σειρά ίδιων, λευκών, μεγάλων δοντιών. Κλωνοποίηση χαμόγελου σημαίνει επαναλαμβανόμενες εργασίες που στερούνται προσωπικότητα, δεν διαφέρουν η μια αποκατάσταση από την άλλη, αλλά το ζητούμενο είναι πάντα ίδιο…. ΑΣΠΡΑ ΔΟΝΤΙΑ.

 

Θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι όπως τα lumineers έκαναν επανάσταση στον οδοντιατρικό κόσμο δέκα χρόνια πριν όταν το ζητούμενο ήταν αψεγάδιαστα «σιδερωμένα» πρόσωπα, τα οποία «σετάρονταν» με λευκά δόντια.

 

Στον 21ο αιώνα η τάση είναι επιστροφή στο «natural». Ωστόσο, εφόσον ο ενδιαφερόμενος γνωρίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας μεθόδου, μπορεί συνειδητά, να πάρει την απόφαση που θα αρμόζει στο πρόσωπό του και κανένας γιατρός δεν μπορεί να επέμβει σε αυτό.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ LUMINEERS

 

Ø     Δεν τροχίζουμε αλλά μόνο συγκολλάμε τις όψεις πορσελάνης όταν τα δόντια είναι ίσια και το τόξο «ανοιχτό», βλέπε Julia Roberts.

Ø     Μεγάλης διάρκειας λευκά δόντια.

 

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ LUMINEERS

 

Ø     Στερούνται αισθητικής, διαφανειών, μορφολογίας αληθινών δοντιών.

Ø     Στερούνται SMILE DESIGN. Ο οδοντίατρος δεν χρησιμοποιεί την πείρα του και την προσωπική του αισθητική, ώστε να δώσει τον λεγόμενο «χαρακτήρα» στα δόντια, αφού την επιμέλεια την έχει το συγκεκριμένο εργαστήριο.

Ø     Οι όψεις έχουν πάχος όταν τα δόντια δεν είναι ίσια, επομένως το «instant orthodontics» το οποίο ισχυρίζεται η εταιρία στο marketing της, θεωρώ ότι δεν ευσταθεί.

 

Σαφώς, εάν γίνει προσεκτική επιλογή του περιστατικού από το μέρος του θεράποντος ιατρού ώστε να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις τα lumineers έχουν μια θέση στις οδοντιατρικές επιλογές, πάντως με κανένα τρόπο δεν μπορούν να θεωρηθούν η απόλυτη επιλογή. Είναι γεγονός, ότι αν κάποιος δεν θυσιάσει κάτι, δεν μπορεί να αποκτήσει κάτι άλλο. Στην προκειμένη περίπτωση οφείλει να θυσιάσει κάποια ποσότητα οδοντικής ουσίας, για να αποκτήσει ένα άψογο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Οι όψεις πορσελάνης, τα κλασικά veneers ήταν, είναι και θα είναι, η απόλυτη οδοντιατρική επιλογή παγκόσμια. Ακόμη και μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας show biz τροχίζουν τα δόντια τους για veneers ή ολοκεραμικές στεφάνες, διότι αν δεν δημιουργηθεί χώρος να «δουλέψει» ο κεραμίστας οδοντοτεχνίτης, ώστε να τοποθετήσει τις «περιβόητες» διαφάνειες και να κάνει τα δόντια λεπτά δεν επιδέχεται αποτέλεσμα που να προσομοιάζει φυσικά δόντια.

    

Το δίλλημα που πρέπει να απαντήσει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος είναι πολύ απλό «natural versus artificial »…

 

 

Παναγιώτης Πετρ. Καρποδίνης

 

Χειρουργός Οδοντίατρος