10 έξυπνοι τρόποι για να αγαπήσουν τα παιδιά τα φρούτα και τα λαχανικά!

new5_5370529_blog.jpg

Πώς μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τους πολύτιμους διατροφικούς μας συμμάχους, δηλαδή τα φρούτα και τα λαχανικά; Αυτή η ερώτηση απασχολεί όλες τις μαμάδες, που αδιαμφισβήτητα ενδιαφέρονται για την καλύτερη δυνατή διατροφή των παιδιών τους.

 

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς όσον αφορά στη διατροφή των παιδιών τους είναι η άρνηση των μικρών μας φίλων να δοκιμάσουν και να φάνε διάφορα τρόφιμα, όπως κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη διατροφή παγκοσμίως επισημαίνουν την ιδιαίτερη αξία της καθημερινής κατανάλωσης τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών. Γιατί, όμως, όλοι οι επίσημοι φορείς ανά τον κόσμο συστήνουν την κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα; Ο λόγος «κρύβεται» στα πολύτιμα συστατικά τους, καθώς εκτός από τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν, παρέχουν και ένα σύνολο από άλλα περίπλοκα φυτικά συστατικά, που στο σύνολό τους ονομάζονται φυτοθρεπτικά ή φυτοχημικά συστατικά. Πολλά από αυτά τα συστατικά διαθέτουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, που όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό είναι σημαντικό να προσλαμβάνονται ήδη από την παιδική ηλικία.


Μήπως όμως ευθύνονται και οι ίδιοι οι γονείς που τα παιδιά δεν αγαπούν τα φρούτα και τα λαχανικά; Η αλήθεια είναι ότι οι τακτικές της απειλής, της ανταμοιβής ή της τιμωρίας δεν αποδίδουν τα μέγιστα και σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν τα παιδιά να αγαπήσουν τα τρόφιμα που τους επιβάλλονται, αντίθετα μπορεί και να τα αντιπαθήσουν. Άρα πρέπει να υιοθετήσουμε άλλες πιο φιλικές, ίσως και έξυπνες τακτικές:


Τα οικογενειακά γεύματα βοηθούν τα παιδιά να αγαπήσουν περισσότερο τα λαχανικά. Φροντίστε όσο πιο συχνά μπορείτε να τρώτε μαζί με το παιδί σας ως οικογένεια και φυσικά πάντα να περιλαμβάνετε σαλάτα στο τραπέζι. Μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας! Αν εσείς δεν καταναλώνετε λαχανικά, μην περιμένετε το παιδί σας να τα αγαπήσει.


Να συνοδεύετε πάντα το φαγητό του με ένα ξεχωριστό μικρό μπολ φρέσκων ή βραστών λαχανικών της αρεσκείας του. Ακόμα κι αν το παιδί δεν τρώει όλη την ποσότητα (ή ακόμα και καθόλου μερικές φορές) θα συνδυάσει στο μυαλό του ότι τα λαχανικά αποτελούν τμήμα του καθημερινού γεύματος και σταδιακά θα τα δοκιμάσει και θα τα αγαπήσει.


Κάθε απόγευμα είναι η ώρα του φρούτου! Κόψτε του το αγαπημένο του φρούτο, ή ετοιμάστε ένα φρεσκοστυμμένο ή 100% φυσικό χυμό. Ακόμα κι αν αντιδρά σε αυτή τη συνήθεια, μην την εγκαταλείπετε ποτέ! Σταδιακά θα γίνει μια διατροφική συνήθεια για το παιδί.


Το βράδυ ετοιμάστε για όλη την οικογένεια σνακ με φρούτα και λαχανικά. Κόψτε σε ράβδους καρότα και αγγουράκια ή ετοιμάστε μια φρουτοσαλάτα. Μην ξεχνάτε ότι ως γονείς αποτελείτε το πρότυπό του. Έτσι, υιοθετώντας και εσείς οι ίδιοι αυτή τη συνήθεια σε καθημερινή βάση, θα μάθετε στο παιδί σας να κάνει υγιεινές επιλογές σνακ.

 

Πηγή: www.nutrimed.gr

Πυρογιάννη Βασιλική MSc

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος