Πώς θα κάνετε light σουβλάκια με πίτα στο σπίτι σας (ή πως θα παραγγείλετε light σουβλάκι με πίτα από το σουβλατζίδικο της γειτονιάς)

new3_lightsouvlaki.jpg

Το γνωρίζατε ότι το αγαπημένο μας σουβλάκι με πίτα μπορεί να περιέχει περίπου 200-300 επιπλέον θερμίδες (Kcal) αν αποφασίσουμε να το παραγγείλουμε με σος (1 κουταλιά της σούπας σος μαγιονέζα με όλα τα λιπαρά περίπου 100kcal);;; Για να συνειδητοποιήσετε πόσες πολλές είναι αυτές οι θερμίδες δείτε το παρακάτω:

1 μπριζόλα (85γρ ψημένου κρέατος): περίπου 200kcal
½ ψητή πατάτα (μετρίου μεγέθους): περίπου 80kcal
1 κούπα πράσινη σαλάτα με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο: (περίπου 50 kcal)
Σύνολο: 330kcal!
Συμπέρασμα: 3 κουταλιές της σούπας σος μαγιονέζας είναι περίπου ίσες με ένα ολόκληρο γεύμα!!! Και ας μη μιλήσουμε για τα λιπαρά…

Σας φαίνεται υπερβολικό; Και όμως, τα περισσότερα σουβλατζίδικα βάζουν τουλάχιστον 2-3 κουταλιές της σούπας σος μέσα σε κάθε σουβλάκι με πίτα! Και πέρα από τις πολλές θερμίδες που θα φορτωθείτε από τη σος, πολλές είναι οι θερμίδες που φορτώνεστε από το λάδι στο οποίο είναι βουτηγμένες οι πίτες (το οποίο φυσικά και δεν είναι ελαιόλαδο…). Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι κάθε κουταλάκι του γλυκού λαδιού αντιστοιχεί σε περίπου 40 kcal!

Επίσης, αν επιλέξετε η πίτα σας να περιέχει γύρο, να έχετε υπόψη ότι το λίπος που περιέχεται ανάμεσα στα κομμάτια είναι πολύ περισσότερο από αυτό που θα λάβετε από ένα καλαμάκι κοτόπουλο ή γαλοπούλα (φυσικά χωρίς να είναι τυλιγμένα με μπέικον κτλ κτλ).

Συμπερασματικά: Για να φτιάξετε ή να παραγγείλετε ένα πολύ πιο υγιεινό και διαιτητικό σουβλάκι θα κάνετε τα εξής:

Απέξω:

  • Η πίτα να είναι αλάδωτη και ψημένη στα κάρβουνα
  • Προτιμήστε στην πίτα σας καλαμάκι κοτόπουλο ή γαλοπούλας ή χοιρινό από το οποίο θα αφαιρέσετε τα κομμάτια λίπους 
  • Προσθέστε ντομάτα, μαρούλι και κρεμμύδι
  • Αν θέλετε οπωσδήποτε κάτι σε σος, ζητήστε να βάλουν λίγο μουστάρδα, η οποία δεν έχει πολλές θερμίδες

Στο σπίτι:

  • Ψήστε τις πίτες σας στην τοστιέρα, χωρίς να τις έχετε αλείψει με λάδι (1 πίτα διαμέτρου 15-16εκ περίπου 160 kcal)
  • Φτιάξτε καλαμάκια από φιλέτο κοτόπουλο ή γαλοπούλα (70γρ περίπου 105kcal) ή άπαχο χοιρινό κρέας (70γρ περίπου 130kcal). Μια επίσης καλή ιδέα είναι να φτιάξετε μπιφτεκάκια από άπαχο μοσχαρίσιο κρέας βάζοντας αρκετό κρεμμυδάκι και λίγο ξίδι για να φουσκώσουν, χωρίς να προσθέσετε πολύ ελαιόλαδο, φρυγανιά ή ψωμί (1 μπιφτεκάκι=40-45γρ περίπου 120kcal). 
  • Προσθέστε μέσα στο σουβλάκι σας πολλά λαχανικά: αρκετή ντομάτα, μαρούλι, ψητές πολύχρωμες πιπεριές, ψητά μανιτάρια πλευρώτους, τριμμένο καρότο, μαϊντανό, κρεμμύδι ή ότι άλλο ταιριάζει στις δικές σας γευστικές προτιμήσεις
  • Αν σας αρέσει το σουβλάκι σας με σος, το dietup.gr έχει να σας προτείνει τις εξής εναλλακτικές, οι οποίες θα σας γλυτώσουν από πολλές θερμίδες και λιπαρά σε σχέση με τις κοινές σος:
  • Μουστάρδα (1 κουταλιά της σούπας περίπου 9kcal)
  • Σος γιαουρτιού: ανακατέψτε μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι 2% με λίγες σταγόνες κέτσαπ, λίγες σταγόνες μουστάρδα, λίγο αλάτι και κόκκινο πιπέρι. Σε όσους από εσάς αρέσει η μυρωδιά του κύμινου προσθέστε ελάχιστο κύμινο και ανακατέψτε καλά. Θα έχετε μια πολύ διαιτητική και δροσερή σος για το σουβλάκι σας έτοιμη σε δευτερόλεπτα! (1 κουταλιά της σούπας περίπου 18kcal)
  • Σκέτο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (1 κουταλιά της σούπας περίπου 15 kcal)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα extra light ανακατεμένη με 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα (1 κουταλιά της σούπας περίπου 12kcal)

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr