Φρούτα και λαχανικά στην εργασία

new3_4378489_blog.jpg
 «Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη». Μία ρήση απ’ τα παλιά η οποία επιβεβαιώνεται πλέον καθημερινά. Οι γρήγοροι ρυθμοί, το έντονο στρες και τα εκτεταμένα πλέον ωράρια δεν μας επιτρέπουν να αφιερώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο στον εαυτό μας,  με μεγαλύτερο «θύμα» αυτού του φαινομένου, τη διατροφή μας.
Οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε διατροφικά «ατοπήματα», καθώς επικεντρώνουν την προσοχή τους στη δουλειά, αφήνοντας συχνά τη διατροφή τους σε «δεύτερη» μοίρα. Ωστόσο, μία τέτοια συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της απόδοσής τους, καθώς μία μη ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί να παρέχει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της δουλειάς.
Στα πλαίσια λοιπόν της τήρησης μίας ισορροπημένης διατροφής, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την αξία των φρούτων και των λαχανικών. Κατέχουν εξέχουσα θέση στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής και η ευεργετική επίδραση της κατανάλωσής τους στην υγεία έχει αναδειχθεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες.. Το μήνυμα «5 την ημέρα» έχει ως στόχο την ένταξη τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών (περίπου 400 γραμμάρια) την ημέρα στη διατροφή μας, με σκοπό την προαγωγή ενός θρεπτικού και υγιεινού καθημερινού διαιτολογίου. Η ποσότητα αυτή μπορεί να καλυφθεί μέσω της κατανάλωσης σαλάτας ή μαγειρεμένων λαχανικών στα κύρια γεύματα της ημέρας και δύο με τριών φρούτων στο πρωινό ή σε κάποιο ενδιάμεσο γεύμα, ενώ μπορούμε εύκολα και πρακτικά μία από τις  συνιστώμενες μερίδες να την προσλάβουμε από ένα ποτήρι χυμό. Οι χυμοί άλλωστε είναι ιδιαίτερα εύκολοι στην προετοιμασία τους, είναι διαθέσιμοι για κατανάλωση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως και τα ολόκληρα φρούτα.
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν από τις σημαντικότερες πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων αλλά και άλλων ωφέλιμων ουσιών, όπως είναι τα φυτοχημικά και τα αντιοξειδωτικά στοιχεία, οι οποίες θωρακίζουν το σώμα μας ενάντια στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Φροντίστε λοιπόν να τα εντάξετε στη διατροφή σας και εν ώρα εργασίας, τόσο στα κύρια γεύματα όσο και στα ενδιάμεσα μικρογεύματά σας.
• «Ξεκλέψτε» λίγο χρόνο για να απολαύσετε με ηρεμία ένα ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα όπως είναι μία χορταστική σαλάτα. Φτιάξτε την με άφθονα λαχανικά της επιλογής σας και αυξήστε τη θρεπτική της αξία προσθέτοντας πηγή αμύλου και πρωτεΐνης. Εάν πάλι επιλέξετε κάποιο άλλο κυρίως πιάτο, συνοδέψτε το με ωμά ή βραστά λαχανικά.
• Μην αμελείτε τα σνακ. Σας τροφοδοτούν άμεσα με ενέργεια δίνοντάς σας έτσι τη δυνατότητα να συνεχίσετε πιο δυναμικά την εργασία σας. Κάντε λοιπόν τις κατάλληλες επιλογές, φροντίζοντας τόσο για τη γραμμή όσο και για την υγεία σας. Επιλέξτε ένα φρούτο εποχής και καταναλώστε το ολόκληρο, κόψτε το σε μικρά κομμάτια και προσθέστε γεύση στο γιαούρτι σας ή ετοιμάστε μία πολύχρωμη φρουτοσαλάτα. Αν πάλι δεν έχετε το απαιτούμενο χρόνο στη δουλειά, μπορείτε να επιλέξετε ένα 100% φυσικό χυμό.
• Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε! Η κάλυψη των αναγκών μας σε υγρά είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ακόμη και μία ελαφριά αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την ικανότητα σκέψης και συγκέντρωσης. Έχετε ως πρώτη προτεραιότητα το νερό, αλλά μπορείτε επίσης να επιλέξετε και άλλα υγρά, όπως γάλα χαμηλών λιπαρών ή έναν δροσιστικό φυσικό χυμό ο οποίος, εκτός από υγρά, θα σας εφοδιάσει και με βιταμίνες. 

Πηγή: nutrimed.gr

Επιστημονική Ομάδα nutrimed