Σουηδικός πειρασμός με πατάτες και κρέμα γάλακτος: Janssons Frestelse

souhdikospeirasmos.jpg
Υλικά για 6 άτομα
 
8 πατάτες
3 ξερά κρεμμύδια
120γρ φιλέτα αντσούγιας
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (προτιμήστε light)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ψίχα ψωμιού τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
 
 
Εκτέλεση 
 
Ξεφλουδίζετε και κόβετε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Το ίδιο κάνετε για τα κρεμμύδια. Τσιγαρίζετε τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο.
Σε ένα στρογγυλό πυρέξ αρχίζετε να στρώνετε πατάτες, αλατοπιπερώνετε (όχι πολύ αλάτι γιατί οι αντσούγιες έχουν αρκετό) μετά κρεμμύδια και μετά φιλέτα αντσούγιας. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Κανονίστε τα έτσι ώστε η τελευταία στρώση (επάνω) να είναι πατάτες.
Περιχύνετε με την κρέμα γάλακτος. Πασπαλίζετε με την ψίχα ψωμιού και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο.
Βάλτε το πυρέξ στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
 
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr