Γιατί χρειαζόμαστε τις διατάσεις?

698562_blog.jpg

Η ευλυγισία είναι σημαντική επειδή οι ευλύγιστοι μύες επιτρέπουν στις αρθρώσεις να κινηθούν σε ένα πλήρες εύρος κίνησης. Ο καθένας μας έχει ανάγκη ένα καλό ποσοστό ευλυγισίας για να κινείται και να κάνει τις διάφορες δραστηριότητές του απρόσκοπτα, αποφεύγοντας την μυϊκή δυσκαμψία και προστατεύοντας το σώμα του από τους τραυματισμούς.

Οι διατάσεις είναι ο μοναδικός τρόπος στο να διατηρούμε το σώμα μας ευλύγιστο, και ειδικά τους μύες που έχουν την τάση να χάνουν την ελαστικότητά τους με αποτέλεσμα την κακή στάση του σώματος. Αν και οι διατάσεις είναι τυπικά το πιο παραμελημένο κομμάτι σε ένα πρόγραμμα άσκησης, ωστόσο είναι ένα από τα σημαντικότερα τμήματα, και για πολλούς από εμάς, το πιο σημαντικό τμήμα ενός προγράμματος άσκησης.

Γιατί πρέπει να κάνουμε διατάσεις?

• Βελτιώνεται η λειτουργία του σώματος και μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμών
• Μειώνεται η μυϊκή δυσκαμψία και βελτιώνεται η στάση του σώματος
• Βοηθούν στην μείωση των πόνων στην πλάτη
• Αυξάνουν την αιματική ροή και την μεταφορά θρεπτικών συστατικών στους ιστούς
• Βελτιώνουν την συναρμογή
• Κάνουν την άσκηση πιο διασκεδαστική και βοηθούν στην μείωση του άγχους

Πώς να εκτελούμε διατάσεις?

1. Η καλύτερη περίπτωση είναι να εκτελούμε διατάσεις μετά από το πρόγραμμα άσκησης όταν οι μύες ακόμη είναι «ζεστοί» και είστε έτοιμοι για να κάνετε την αποθεραπεία σας. Δεν θα πρέπει να κάνουμε διατάσεις πριν το πρόγραμμα άσκησης αλλά, αν το κάνετε, σιγουρευτείτε πως είναι αμέσως μετά την προθέρμανση. Οι διατάσεις με «κρύους» μύες μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς.
2. Όταν εκτελούμε διατάσεις δεν θα πρέπει να κάνουμε ταλάντευση αλλά να παραμένουμε στατικοί. Μένουμε σε μια άνετη θέση-στάση μέχρι να νιώσουμε ένα ελαφρύ «τράβηγμα» στον μυ που διατείνουμε. Δεν θα πρέπει να νιώθουμε πόνο και να κάνουμε ταλάντευση κατά την διάρκεια της διάτασης γιατί μπορεί να προκαλέσουμε θλάση στον μυ.
3. Προσπαθούμε να μείνουμε σε κάθε διάταση 15-30 δευτερόλεπτα ώστε να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη της διάτασης.
4. Μπορούμε επίσης να κάνουμε διατάσεις ανάμεσα στα σετ ενός προγράμματος μυϊκής ενδυνάμωσης και ακόμη όποιος νιώθει την ανάγκη μπορεί να εκτελέσει ένα ελαφρύ πρόγραμμα διατάσεων κατά την διάρκεια της ημέρας αν νιώθει ότι οι μύες του ώμου, του αυχένα και της πλάτης είναι σφιχτοί.

Όταν εκτελούμε διατάσεις αμέσως μετά το πρόγραμμα άσκησης, θα πρέπει να στοχεύουμε σε όλους τους μύες που εξασκήθηκαν καθώς επίσης και να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές που παρουσιάζουν χρόνια δυσκαμψία.

M.Sc Φυσικής Αγωγής, www.fitstudio.gr