Το είχατε σκεφτεί ποτέ;

new_5613329_blog.jpg

Μιλούμε συχνά για ανακύκλωση, τονίζοντας πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει στην ποιότητα της ζωής μας. Πράγματι, η ανακύκλωση είναι κάτι που πρέπει να γίνει για όλους μας τρόπος ζωής! Δεν αρκεί όμως μόνο να κάνουμε ανακύκλωση.

  • Οικολογικά …«χαρτιά»: Όχι, όχι. Δεν αναφερόμαστε σε ανακυκλωμένο χαρτί, αλλά στα χαρτιά του χρηματιστηρίου! Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή έχουν επενδυθεί πολλά δις ευρώ σε «πράσινο» ομόλογο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων; Η οικολογία μπήκε και στο χρηματιστήριο!
  • Παπούτσι από τον τόπο σου…: Έχετε αναλογιστεί ποτέ ότι αυτή η σοφή παροιμία ισχύει ακόμα και για το φαγητό μας; Γιατί, εμείς μπορεί να το λαχταρούμε το μάνγκο χειμωνιάτικα και να θέλουμε να ραντίσουμε τη σαλάτα με μπαλσάμικο Μοντένας, αλλά μάλλον δεν έχουμε αναλογιστεί ποτέ τα τεράστια ποσά και την ενέργεια που ξοδεύεται προκειμένου να γίνει η μεταφορά και η συντήρηση αυτών των προϊόντων! Γι’ αυτό, ας αφήσουμε τα λαχανάκια από την Κίνα, και ας προτιμήσουμε τα ελληνικά, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι νοστιμότερα!
  • Ουδέν καλόν αμιγές κακού! Πολλές φορές ακούμε για σπουδαίους καλλιτέχνες οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και γυρνούν τον κόσμο δίνοντας συναυλίες για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα όπως οι κλιματικές αλλαγές κτλ κτλ… Έχετε αναλογιστεί ποτέ ποιο είναι το «οικολογικό» κόστος για την μετακίνηση ενός συγκροτήματος για παράδειγμα σε 30 διαφορετικές πρωτεύουσες; Δυστυχώς, οι συνεχείς μετακινήσεις τους επιβαρύνουν με εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε από εμάς…
  • Οικολογικά PCs;;;… Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ πίσω από ένα PC και είτε δουλεύουμε είτε χαζεύουμε με τις ώρες στο internet… Έχει αναλογιστεί κανείς ότι όλα αυτά τα μηχανήματα που μας περιτριγυρίζουν (υπολογιστές με ολοένα μεγαλύτερες ταχύτητες και αυξημένες χωρητικότητες, εκτυπωτές, σκάνερ κτλ κτλ) αποτελούν εχθρούς για τη φύση; Ίσως λοιπόν για να γράψω με λιγότερες ενοχές ένα τέτοιο άρθρο θα πρέπει να βρίσκομαι μπροστά από έναν λιγότερο ενεργοβόρο υπολογιστή, με ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες! Γιατί το Green Computing πρέπει να γίνει κι αυτό γεγονός…

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr