Καφεΐνη και κυτταρίτιδα

5586287_blog.jpg

Ρωτήστε τον διαιτολόγο σας!

Ο διατροφικός μύθος ότι ο καφές και τα αναψυκτικά προκαλούν κυτταρίτιδα, αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους των τελευταίων δεκαετιών.
Ο ισχυρισμός αυτός έχει βασιστεί στην περιεκτικότητα του καφέ και των καφεϊνούχων αναψυκτικών σε καφεΐνη, μια ουσία, η οποία θεωρείται ότι έχει διουρητική δράση και πιστεύεται ότι προκαλεί αφυδάτωση και δυσχεράνει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν τη σχέση της μέτριας κατανάλωσης καφέ ή καφεϊνούχων αναψυκτικών με την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
Άλλωστε η διουρητική δράση της καφεΐνης, όταν αυτή προσλαμβάνεται σε μέτριες ποσότητες, είναι στιγμιαία και μικρής έντασης και συνεπώς δεν είναι ικανή να προκαλέσει αφυδάτωση.
Επίσης, εκτός του ότι η καφεΐνη είναι διεγερτικός και αγγειοδιασταλτικός παράγοντας, έχει επιπλέον την ιδιότητα να ευνοεί την καύση του λίπους μέσω της μείωσης της δραστικότητας συγκεκριμένων ενζύμων, που αναστέλλουν την λιποδιάλυση. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πολλές κρέμες για την τοπική χρήση κατά της κυτταρίτιδας περιέχουν ως κύρια ουσία την καφεΐνη.
Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση καφέ και καφεϊνούχων αναψυκτικών –στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής, που συνοδεύεται από ικανοποιητικά επίπεδα άσκησης-, δεν φαίνεται ούτε να προκαλεί αλλά ούτε να επιδεινώνει το φαινόμενο της κυτταρίτιδας.
Σε κάθε περίπτωση, για να προλάβεις ή να περιορίσεις το πρόβλημα, προσπάθησε να μειώσεις την κατανάλωση λίπους (κυρίως κορεσμένου), να αποφεύγεις τις τροφές που είναι πλούσιες σε νάτριο (αλάτι), να περιορίσεις (στο ελάχιστο) το αλκοόλ και να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου και … εκ των έσω, πίνοντας νερό και άλλα μη αλκοολούχα ποτά και ροφήματα (πχ. γάλα, τσάι κ.α.).
Αναδημοσίευση από το περιοδικό PREVENTION 27/02/2009
Πηγή: nutrimed.gr


Παπαλαζάρου Αναστάσιος MSc

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος