Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών στανολών που περιέχονται στα προϊόντα Benecol μειώνει ακόμα περισσότερο και με ασφάλεια τη χοληστερίνη

deltia typoy_Minerva Benecol classic 250gr.jpg

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2009

Η  κατανάλωση εστέρων φυτικών στανολών –το βασικό συστατικό των προϊόντων Benecol® που μειώνει την LDL χοληστερίνη– είναι απόλυτα ασφαλής ακόμα κι αν υπερβαίνει τη συνιστώμενη δοσολογία των 2γρ φυτικών στανολών ημερησίως. Επιπρόσθετα, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών στανολών οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της χοληστερίνης.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα δύο νέων ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων γνωστοποιήθηκαν στο 15ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 14-18 Ιουνίου στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Οι έρευνες που έλαβαν χώρα στη Φινλανδία και την Ολλανδία αντίστοιχα, εξέτασαν την επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης περισσότερων από 9γρ. φυτικών στανολών, όταν σήμερα η ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία είναι 2γρ.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ της Ολλανδίας, 93 άτομα με ελαφρά αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης κατανάλωσαν γιαούρτι και φυτική μαργαρίνη εμπλουτισμένα με φυτικές στανόλες (ημερήσιες δόσεις των 3γρ., 6γρ. και 9γρ.) για διάστημα 4 εβδομάδων. Αντίστοιχα, στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Kuopio της Φινλανδίας, 50 άτομα με ελαφρώς αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης κατανάλωσαν ρόφημα και προϊόν επάλειψης με βρώμη, εμπλουτισμένα με φυτικές στανόλες (ημερήσια δόση 9γρ.) για διάστημα 10 εβδομάδων. Και στις δύο έρευνες υπήρχε και μια δεύτερη ομάδα, η οποία κατανάλωσε παρεμφερή προϊόντα, τα οποία όμως δεν περιείχαν φυτικές στανόλες.

Και στις δύο έρευνες αποδείχθηκε ότι η ημερήσια κατανάλωση 9γρ. φυτικών στανολών οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση της LDL χοληστερίνης, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών. Η LDL «κακή» χοληστερίνη μειώθηκε περισσότερο από 17% συγκριτικά με την ομάδα που κατανάλωσε τρόφιμα που δεν περιείχαν φυτικές στανόλες. Επιπλέον, η αυξημένη δοσολογία φυτικών στανολών δεν είχε καμία παρενέργεια.

Τα αποτελέσματα των δύο νέων, δημοσιευμένων ερευνών καταρρίπτουν την άποψη ότι δεν υπάρχουν επιπρόσθετα οφέλη στη μείωση της χοληστερίνης από την κατανάλωση φυτικών στανολών σε ποσότητα μεγαλύτερης της συνιστώμενης δοσολογίας ή ακόμη ότι μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Μάλιστα, η καθηγήτρια MD Helena Gylling, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Kuopio, επεσήμανε ότι «η ημερήσια κατανάλωση 2γρ. φυτικών στανολών επιτυγχάνει μια σημαντική μείωση της Ολικής και της LDL χοληστερίνης, και αυτό είναι το ζητούμενο για πολλούς καταναλωτές των προϊόντων Benecol. Ωστόσο, τώρα αποδείχθηκε με τις 2 μελέτες ότι η δράση των φυτικών στανολών στην παρεμπόδιση της απορρόφησης της χοληστερίνης και στη μείωση των υψηλών επιπέδων της στο αίμα, ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την αυξημένη κατανάλωση φυτικών στανολών. Σε σύγκριση με την συνιστώμενη δοσολογία των 2-3γρ. ημερησίως, η κατανάλωση αυξημένης ποσότητας φυτικών στανολών είναι απόλυτα ασφαλής».

Από το 2004 η Μινέρβα Α.Ε.σε συνεργασία με τη Φινλανδική εταιρία Raisio, παγκοσμίως πρωτοπόρο εταιρία τροφίμων για τη μείωση της χοληστερίνης, παράγει στις εγκαταστάσεις της στο Σχηματάρι και προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή τη σειρά προϊόντων επάλειψης Μινέρβα Benecol. Τα προϊόντα Μινέρβα Benecol, χάρη στις φυτικές στανόλες που περιέχουν, μειώνουν την LDL «κακή»’ χοληστερίνη έως και 15% σε 1-2 εβδομάδες και τη διατηρούν σταθερή σε βάθος χρόνου, εφόσον συνεχίζεται η καθημερινή κατανάλωση του προϊόντος και πάντα στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά.

Τα προϊόντα Μινέρβα Benecol® προσφέρουν ποικιλία στη μείωση της χοληστερίνης, καθώς διατίθενται σε 3 γεύσεις: κλασική, με Ελληνικό ελαιόλαδο, με γιαούρτι και πρεβιοτικές ίνες.

Πηγές:

Gylling et al. Very high plant stanol ester intake and serum lipids, sterols, liver function tests, carotenoids, and fat soluble vitamins. Paper presented at XV ISA Congress in Boston, US, June 14-18, 2009.

Mensink et al. Dietary plant stanols dose-dependently decrease LDL-cholesterol – but not cholesterol-standardized carotene – at intakes up to 9 g a day. Paper presented at XV ISA Congress in Boston, US, June 14-18, 2009.