Εκδήλωση ενημέρωσης του ινστιτούτου Prolepsis για την απαγόρευση του καπνίσματος από 1η Ιουλίου σε κλειστούς και στεγασμένους χώρους

deltia typoy_pro6.jpg

2 IOYΛΙΟΥ 2009

Το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, πραγματοποίησε την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009 εκδήλωση ενημέρωσης για την εφαρμογή του νέου νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς και στεγασμένους χώρους που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Καρατζά, τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της εκκλησίας, της πολιτείας καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι εργοδοτικών και συνδικαλιστικών φορέων.

Ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρης ΑβραμόπουλοςΗ εκδήλωση, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχε ως στόχο την ενημέρωση των εργοδοτικών & συνδικαλιστικών φορέων καθώς και του ευρύτερου κοινού αναφορικά με την εφαρμογή του νέου νόμου αναδεικνύοντας και τονίζοντας το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε ένα υγιές περιβάλλον.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και συντόνισε η κυρία Αθηνά Λινού, Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Αθηνών & Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως πολύ σημαντική καθώς συνοδεύει τη χθεσινή που συνιστά ημερομηνία σταθμό για την προστασία της δημόσιας υγείας και του πολιτισμού. Επίσης, τόνισε στην ομιλία του το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να κινούνται καθημερινά σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον απαλλαγμένο από καπνό, παρακινώντας τους εργοδότες στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου αντιμετώπισης για την προστασία της εργασιακής ζωής. Ο κύριος Αβραμόπουλος υπογράμμισε το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη να υποδεχτεί και να υποστηρίξει ένα νόμο για την προστασία των πολιτών της. Βασική αρχή του Υπουργείου Υγείας είναι η χάραξη κοινής πορείας για μια αντικαπνιστική πολιτική εντός των πλαισίων ενός δημοκρατικού περιβάλλοντος.

Ο Υπουργός επεσήμανε ακόμα, πως ο νέος νόμος έχει ως στόχο την αρμονική συνύπαρξη των πολιτών και όχι τη ρατσιστική αντιμετώπιση των καπνιστών και δήλωσε χαρακτηριστικά: «…όλη η προσπάθεια εφαρμογής εδράζεται πάνω στην αρχή της δημοκρατικότητας, της αναλογικότητας, και της συμμετοχής των πολιτών διότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτόν το τόπο εάν δεν το αποδεχτεί και εάν δε το υποστηρίξει, ενσυνείδητα, η ελληνική κοινωνία και αυτό το πρώτο στοίχημα το κερδίσαμε …». Τέλος, με την εφαρμογή του δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη γενιά των νέων Ελλήνων, χτίζοντας μια νέα αρχιτεκτονική πολιτών.

Το πάνελ της εκδηλωσης, από αριστεραά: a.	Αλέξης Ζορμπάς, Συντονιστής Μονάδας Στρατηγικής & Πολιτικών Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  b.	Ιωάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος Γ.Σ.Ε.Ε. c.	Ηλίας Ηλιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Α.Δ.Ε.Δ.Υ. d.	Αθηνά Λινού, Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Αθηνών & Πρόεδρος Ινστιτούτου Prolepsis  e.	Χάρης Κυριαζής, Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Β. f.	Γεώργιος Βερνίκος, Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Τ.Ε.Εν συνεχεία, το λόγο έλαβε o εκπρόσωπος του τομέα Υγείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Βουλευτής Νομού Κιλκίς, κ. Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προσαρμοζόμαστε στην αλλαγή, αλλάζουμε συνήθειες» εκφράζοντας την υποστήριξή του στην εφαρμογή του νέου νόμου και τονίζοντας την ανάγκη για ισχυρότερη απαγόρευση.

Κατόπιν, ακολούθησε πάνελ συζήτησης στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων που επηρεάζονται και εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα από την εφαρμογή του νόμου. Σε ένα κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας οι ομιλητές του πάνελ, με συντονίστρια, την κυρία Αθηνά Λινού, διατύπωσαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις εκφράζοντας τις ανησυχίες, την υποστήριξη και την αισιοδοξία τους αναφορικά με την αποδοχή του νόμου από το ελληνικό κοινό.

Πιο συγκεκριμένα, στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ.: Αλέξης Ζορμπάς, Συντονιστής Μονάδας Στρατηγικής & Πολιτικών Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ιωάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος Γ.Σ.Ε.Ε., Χάρης Κυριαζής, Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Β., Ηλίας Ηλιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Γεώργιος Βερνίκος, Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Τ.Ε.

Ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος & το πάνελ των ομιλητώνΟ κύριος Αλέξης Ζορμπάς, Συντονιστής Μονάδας Στρατηγικής & Πολιτικών Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρουσίασε αναλυτικά τις ενέργειες του Υπουργείου αναφορικά με τα μέτρα προετοιμασίας του κοινού για το νέο νόμο αναφερόμενος στο στάδιο της εξάμηνης προσαρμογής που θα υπάρξει μέχρι την καταλυτική εφαρμογή καθώς και στη νέα γραμμή υποστήριξης για το νόμο (1142). Υπογράμμισε, τη διαφορά από τις προσπάθειες του παρελθόντος, τονίζοντας ότι το 2006 η αποδοχή των πολιτών για την εφαρμογή του νόμου άγγιζε μόλις το 34% ενώ σήμερα το ποσοστό ανέρχεται στο 80%. Τέλος, επεσήμανε ότι η Ελλάδα και η κοινωνία των πολιτών κάνει μια επανάσταση ζωής και για πρώτη φορά διαθέτει τη δική της αντικαπνιστική πολιτική.

Ο κύριος Ιωάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος Γ.Σ.Ε.Ε., εκπροσωπώντας τους εργαζομένους, δήλωσε χαρακτηριστικά: «ο νόμος δημιουργήθηκε για να προστατεύσει όσους δεν καπνίζουν. Παράλληλα δίνει την ευκαιρία σε όσους καπνίζουν να το κόψουν».

Ο κύριος Χάρης Κυριαζής, Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Β., τόνισε την ανάγκη οι εργοδότες καπνιστές να γίνουν παράδειγμα των εργαζομένων τους και να είναι οι πρώτοι που θα εφαρμόσουν το νόμο.

Ο κύριος Ηλίας Ηλιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υπογράμμισε ότι προηγείται η υγεία των πολιτών και παρακίνησε το κοινό να είναι ενωτικό κα υποστηρικτικό απέναντι στο νόμο.

Ο κύριος Γεώργιος Βερνίκος, Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Τ.Ε., έκλεισε το πάνελ τονίζοντας πως το κάπνισμα είναι εικόνα υπανάπτυξης και όχι πολιτισμού. Εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του τουριστικού κλάδου στην εφαρμογή αυτού του τόσο σημαντικού μέτρου που συνιστά στοιχείο πρωτοπορίας για μια χώρα.

Ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος & το πάνελ των ομιλητώνΣτην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πατήρ Ηλίας Δροσινός, ο οποίος αναφέρθηκε στο νόμο ως έκφραση αγάπης προς το συνάνθρωπο και σεβασμού στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο συνιστά κατοικητήριο της ψυχής μας. Παράλληλα, ευχήθηκε ο νέος νόμος να αποτελέσει απαρχή για την αντιμετώπιση και άλλων τοξικών παραγόντων.

Την εκδήλωση έκλεισε η κυρία Αθηνά Λινού, η οποία κατέστησε σαφές ότι η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί αναγκαία τομή στη Δημόσια Υγεία και υποχρέωση της πολιτείας για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών αντίστοιχη, ίσως και σημαντικότερη, από την οδική ασφάλεια, τη χρήση ζώνης και κράνους, τη διασφάλιση καθαρού νερού και απαλλαγμένης από ρύπους ατμόσφαιρας. Για την επιτυχία της απαγόρευσης είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ευρεία συμφωνία μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων και της ηγεσίας του τόπου, ώστε να καταπολεμηθούν το κάπνισμα με τις συνέπειές του και όχι οι καπνιστές, η εξάρτηση από το κάπνισμα και όχι τα εξαρτημένα άτομα.

Το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο της ιατρικής έρευνας, της προαγωγής υγείας, της περιβαλλοντολογικής και εργασιακής ιατρικής από το 1991. Πρόεδρος του Ινστιτούτου είναι η Δρ. Αθηνά Λινού, Αν. Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το Κάπνισμα «Σπύρος Δοξιάδης – Γεώργιος Γεννηματάς» του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

alt