Βλεφαροπλαστική

Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι αυτή που κατ’ εξοχήν χαρακτηρίζει ένα πρόσωπο γερασμένο ή όχι μαρτυρώντας την ηλικία του. Παράγοντες που επηρεάζουν την περιοχή αυτή ώστε να δείχνει γερασμένη, είναι η χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων, πάνω και κάτω, οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια, κυρίως στην περιοχή του έξω κανθού ( πόδι της χήνας ) ή στην περιοχή των κάτω βλεφάρων.

Επίσης το αφυδατωμένο δέρμα ή το δέρμα με λεκέδες που μπορεί να οφείλονται στον ήλιο ή σε άλλους παράγοντες. Σημαντικός επίσης παράγοντας που επιβαρύνει  την εικόνα της περιοχής γύρω από τα μάτια είναι οι σακούλες στα κάτω βλέφαρα. Αυτές οφείλονται σε οιδήματα ( συσσώρευση υγρού ) στην περιοχή κάτω βλεφάρων.

 

Η αποκατάσταση της εικόνας σε ένα πρόσωπο που εμφανίζει σημάδια γήρανσης στην περιοχή των ματιών ξεκινώντας από τις πιο ήπιες μεθόδους , έχει να κάνει  με την χρησιμοποίηση ειδικών καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία βελτιώνουν την εικόνα του δέρματος αντιμετωπίζοντας σε ένα ποσοστό δυσχρωμίες , διαταραχές μικροκυκλοφορίας και οιδήματα. Σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια προσφέρει η χρήση ενέσιμων θεραπειών με botox , επιτυγχάνοντας έτσι να τεντώσει το δέρμα στην περιοχή γύρω από τα μάτια, διώχνοντας ρυτίδες και δείχνοντας μια νεανική όψη. Σε προχωρημένες περιπτώσεις όπου υπάρχει χαλάρωση του δέρματος στα άνω βλέφαρα καταφεύγουμε στην βλεφαροπλαστική, η οποία είναι διορθώνει για πάντα το πρόβλημα της χαλάρωσης του δέρματος και τις σακούλες στα κάτω βλέφαρα, βγάζοντας προς τα έξω ένα ανανεωμένο πρόσωπο με νεανικό βλέμμα που δεν παρουσιάζει σημάδια γήρανσης.

 

Πολλές φορές οι προαναφερθέντες τρόποι μπορούν να συνδυαστούν και με τη βοήθεια laser, ώστε να καλυφθούν όλα τα προβλήματα που τυχόν μπορεί να υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή. Οι τρόποι που αναφέρθηκαν δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο γιατί είναι δοκιμασμένες μέθοδοι αρκεί να γίνονται από τον ειδικό γιατρό.

 

Πριν υποβληθεί η ενδιαφερόμενη σε βλεφαροπλαστική άνω και κάτω βλεφάρων, θα πρέπει ο πλαστικός χειρουργός που είναι και ο αρμόδιος για να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα , να πάρει ένα  πλήρες ιατρικό ιστορικό προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, γιατί υπάρχουν κάποιες παθήσεις όπως εξώφθαλμος βρογχοκήλη που αντενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση.

Επίσης νεαρά άτομα δεν έχουν κανέναν λόγο να υποστούν την διαδικασία βλεφαροπλαστικής εφ’ όσον δεν υπάρχει πρόβλημα χαλάρωσης άνω και κάτω βλεφάρων.

Κοντογιάννης Θάνος

Πλαστικός Χειρουργός