Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά αλλά όχι μόνο…

maninbed.jpg

Τα καλλυντικά όσο και αν βοηθούν στην εμφάνιση μιας λαμπερής και υγιούς επιδερμίδας δεν έχουν τη δύναμη να τη διατηρήσουν από μόνα τους. Κύριο συστατικό ομορφιάς και υγείας αποτελεί ο ύπνος!

Το βράδυ που κοιμόμαστε ο οργανισμός αυξάνει την παράγωγή κολλαγόνου και αναπλάθει τα κύτταρα. Παράλληλα είναι λιγότερο εκτεθειμένος στο εξωτερικό περιβάλλον και στις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν το δέρμα μας. Έτσι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον βραδινό ύπνο και να επανορθώσουμε τις «φθορές» της μέρας αναζωογονώντας τον οργανισμό μας συνολικά. Στη διαδικασία αυτή μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά μια πλούσια κρέμα νυχτός προσαρμοσμένη στον τύπο του δέρματος μας.

Ακόμα, σημαντικό είναι να προσαρμόζουμε τον ύπνο μας ανάλογα με τις ανάγκες μας, τη φάση ζωής που διανύουμε, την ηλικία μας και την ένταση της εργασίας μας. Βασικό ρόλο για την ομορφιά μας παίζει η ποιότητα του ύπνου μας και όχι η ποσότητα. Αυτό, λοιπόν, είναι το κλειδί που πρέπει να βρούμε!!

Πως όμως θα εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου; Αρχικά καλό θα ήταν να βάλουμε τον ύπνο  μας σε πρόγραμμα και να πηγαίνουμε στο κρεβάτι μας σχεδόν κάθε μέρα την ίδια ώρα για ύπνο. Επίσης δεν μεταφέρουμε την ένταση και τα προβλήματα της καθημερινότητας μέσα στην κρεβατοκάμαρα και αποφεύγουμε συζητήσεις που πιθανό να προκαλέσουν ένταση και νεύρα στο τέλος της μέρας. Τρώμε ελαφρά πριν κοιμηθούμε και αρκετή ώρα πριν πέσουμε στο κρεβάτι μας, ενώ αποφεύγουμε τη σωματική άσκηση το βράδυ γιατί προκαλεί υπερένταση. Αντίθετα ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας προσφέρει ευεξία. Ακόμη σε περίπτωση που βγούμε έξω αποφεύγουμε την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ γιατί ακόμα και εάν προκαλεί υπνηλία θα κάνουμε άσχημο ύπνο και σίγουρα θα ξυπνήσουμε με πονοκέφαλο και πρησμένα μάτια.  Επίσης είναι προτιμότερο να κοιμόμαστε ανάσκελα, ώστε να μην πιέζουμε το πρόσωπό μας. Τέλος αερίζουμε πάντα το υπνοδωμάτιό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και καλό είναι να κοιμόμαστε με ελαφρά ανοιχτό το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα.

Νικολάκη Δέσποινα

Υπεύθυνη σύνταξης και επιμέλειας ενοτήτων Μόδας – Ομορφιάς – Ψυχαγωγίας