Smoothies (σμούθις): Καλοκαιρινά ποτά πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

smoothie.jpg

 

Διανύουμε τον τελευταίο μήνα της άνοιξης και οι αυξημένες θερμοκρασίες μας υπενθυμίζουν ότι το καλοκαίρι δεν είναι καθόλου μακριά. Η ζέστη αυξάνει τις ανάγκες μας για λήψη υγρών, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης και τα ζεστά ροφήματα αντικαθίστανται από δροσιστικούς χυμούς, μιλκ σέικ και καλοκαιρινά ποτά όπως κοκτέιλ ή μπύρα.

 

Μια ενδιαφέρουσα σκέψη για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα καλοκαιρινά ποτά, είναι η παρασκευή των λεγόμενων smoothies (σμούθις). Τα σμούθις, αποτελούν συνδιασμό φρούτων ανακατεμένα με γιαούρτι ή γάλα στο μπλέντερ.

 

Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε 1-2 φρούτα της αρεσκείας σας  σε συνδυασμό με 200ml γάλα 0-1,5% ή ένα γιαούρτι 200γρ (2% λιπαρά) για να παρασκευάστε 300ml  (ίσο με ένα μεγάλο ποτήρι) σμούθι. Οι θερμίδες ενός ποτηριού σμούθι κυμαίνονται μεταξύ 250-400 kcal ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, A, E, συμπλέγματος Β καθώς σε ασβέστιο, καζε’ί’νη (πρωτε’ί’νη γάλακτος) και λακτόζη.

 

Το σμούθι θα μπορούσε να αποτελεί ιδανικό πρωινό ή ενδιάμεσο σνάκ που θα σας προσφέρει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να σας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες από λιπαρά. Επιπροσθέτως είναι ένας καλός τρόπος κατανάλωσης φρούτων και γαλακτοκομικών για όσους απο εσάς δεν τα έχετε ενταγμένα συστηματικά στη διατροφή σας. Για να αποφύγετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών προτείνουμε την χρήση ημιαποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών προ’ί’όντων.

 

Για ακόμα καλύτερη γεύση στο σμούθι μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλλα, μοσχοκάρυδο ή μια κουταλιά του γλυκού μέλι.

 

Κλείνοντας, παρουσιάζουμε μερικά ενδιαφέροντα παραδείγματα συνδυασμών που θα μπορούσατε να κάνετε:

 

1)      10 φράουλες, ένα αχλάδι και ένα ποτήρι γάλα 0-1,5% λιπαρά (380 kcal).

2)      Μια μπανάνα, ένα αχλάδι, 200γρ γιαούρτι 2% λιπαρά, μια κουταλιά του γλυκού μέλι και λίγη κανέλλα (450kcal).

3)      Ένα γιαούρτι 0-2% με γεύση μπισκότο, 5 φράουλες και μια μπανάνα (350kcal).

4)      Ένα γιαούρτι 2%, μια κουταλιά της σούπας μέλι, ένα μεγάλο μήλο (300γρ) και λίγο μοσχοκάρυδο ή κανέλλα (360kcal).

Στην υγειά σας!

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου

Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD