Ντολμαδάκια Γιαλαντζί (υλικά για την παρασκευή 4 ντολμάδων)

new17_tn_3748789_m.jpg

Υλικά

 

4 αμπελόφυλλα

2 κουταλάκια του γλυκού άβραστο ρύζι (2 κουταλιές της σούπας βρασμένο)

1 κουταλιά της σούπας χυμό ντομάτας

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Άνηθος, δυόσμος, μάραθος, χυμός λεμονιού

 

Εκτέλεση

 

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε λίγο νερό και ζεματίζουμε για λίγο (2 με 3 λεπτά)  τα αμπελόφυλλα. Τα βγάζουμε, κόβουμε τα κοτσανάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τα τυλίξουμε.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμυδάκι, και μετά από λίγο τα μυρωδικά και το ρύζι. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο η γέμιση. Αλατοπιπερώνουμε.

Ξεκινάμε να τυλίγουμε ντολμαδάκια, υπολογίζοντας ότι σε κάθε ντολμαδάκι θα τοποθετήσουμε μισό κουταλάκι του γλυκού γέμιση (μην βάλετε παραπάνω, γιατί η γέμιση θα φουσκώσει με το βράσιμο και θα ανοίξει το ντολμαδάκι). Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια μέσα σε μια κατσαρόλα (όπου έχουμε στρώσει στο κάτω μέρος μερικά αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια) ξεκινώντας από το τείχος της κατσαρόλας και συνεχίζοντας προς τα μέσα, δημιουργώντας ομόκεντρους κύκλους. Τα ντολμαδάκια πρέπει να είναι σφιχτά τοποθετημένα μέσα στην κατσαρόλα, για να μη διαλυθούν στο βράσιμο. Αφού τελειώσουμε το τύλιγμα, περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το χυμό ντομάτας και τοποθετούμε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο (για να τα κρατήσει στη θέση τους κατά το βράσιμο). Τέλος, ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει οριακά τα ντολμαδάκια μας. τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσουν για περίπου 40 λεπτά.