Λαχανοντολμάδες

new10_laxanontolmades.JPG
Υλικά για 4 μερίδες
 
1 μεγάλο λάχανο
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε φέτες
Χυμό από δύο λεμόνια
Προαιρετικά λίγο ζωμό κότας
Για την γέμιση
 
500γρ κιμά χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 μέτρια καρότα τριμμένα
150γρ ρύζι γλασέ
70γρ ελαιόλαδο
Άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένοι
 
Εκτέλεση
 
Έχουμε μια κατσαρόλα με καυτό νερό, παίρνουμε το λάχανο και κόβουμε όσο γίνετε πιο βαθιά τον κορμό, ώστε να φεύγουν τα φύλλα πιο εύκολα, στο ζεμάτισμα.
Περνάμε, σιγά σιγά τα φύλλα, να ζεματίζονται καλά.
Όταν είναι έτοιμο το λάχανο το αφήνουμε να κρυώσει,
Όταν κρυώσει παίρνουμε ένα ένα το φύλλο και κόβουμε το νεύρο που έχει να μην είναι σκληρό. Εάν είναι μεγάλο το φύλλο το κάνουμε δύο κομμάτια.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα παραπάνω υλικά για την γέμιση, και το μισό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, και στρώνουμε τις πατάτες (για να μην κολλήσουν οι λαχανοντολμάδες).
Τυλίγουμε ομοιόμορφα τους λαχανοντολμάδες και τους τοποθετούμε έναν έναν στην κατσαρόλα.
Μόλις τελειώσουμε, τοποθετούμε ένα πιάτο επάνω στους λαχανοντολμάδες μας και βάζουμε νερό, (το νερό να μην  περάσει τους λαχανοντολμάδες και αν χρησιμοποιήσουμε ζωμό να τον βάλουμε γύρο από το πιάτο).
Τους ψήνουμε περίπου 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι έτοιμοι, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα.
 
Για τη σάλτσα χρειαζόμαστε το ζωμό που περίσσεψε από την κατσαρόλα. Σε μια μικρή κατσαρόλα ή σε ένα  τηγάνι, ρίχνουμε 2 κουταλιές τις σούπας αλεύρι, 2 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο, ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε συγχρόνως. Στην συνέχεια ρίχνουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
 
 
Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε!
Με αγάπη και σεβασμό,