Γιουβαρλάκια (συνταγή για 25 γιουβαρλάκια)

new16_tn_3500361_m.jpg

Υλικά

 

625 γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς (≈25γρ. ωμός κιμάς ανά γιουβαρλάκι)

100 γρ. ρύζι άβραστο (περίπου 300 γρ. βρασμένο)

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 αυγά

τριμμένο κρεμμύδι

άνηθο, μαϊντανό

λεμόνι

½ λίτρο νερό

½ κουταλιά της σούπας αλεύρι

 

Εκτέλεση

 

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το άβραστο ρύζι, το ελαιόλαδο , το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον άνηθο και 1 αυγό. Στη συνέχεια ζυμώνουμε το μίγμα ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε για λίγο το μίγμα να ξεκουραστεί (για να δέσουν οι μυρωδιές) και μετά πλάθουμε σε μπαλάκια (περίπου 25 γιουβαρλάκια). Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει με λίγο αλάτι και μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Μόλις ετοιμαστούν (περίπου 30 λεπτά) τα βγάζουμε από  τη φωτιά και ετοιμάζουμε το μίγμα για να τα αυγοκόψουμε.

Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε ένα αυγό και προσθέτουμε αργά αργά το χυμό από ένα λεμόνι, χτυπώντας παράλληλα το μίγμα για να μην κόψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε και λίγο από το ζωμό της σούπας για να πάρει την θερμοκρασία της, συνεχίζοντας όμως να χτυπάμε το μίγμα. Σε ένα ποτηράκι διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο νεράκι και το ρίχνουμε στη σούπα μας. Τέλος, ρίχνουμε και το αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς τη σούπα για να μην κόψει (προσοχή στο ανακάτεμα να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια).