Διάγνωση Παχυσαρκίας I

Ενημερωθείτε για την κατάσταση του βάρους σας!

Μια αρκετά αξιόπιστη μέθοδος για να υπολογίσετε την κανονικότητα του βάρους σας και να διαγνώσετε μια πιθανή παχυσαρκία είναι να υπολογίσετε τον δείκτη μάζας του σώματος σας.

Πρόκειται για μια πολύ απλή μαθηματική εφαρμογή κατά την οποία διαιρείτε το ύψος σας (εκατοστά) προς το τετράγωνο του βάρους σας (κιλά). Έχει αποδειχθεί ότι ο ΔΜΣ έχει εκθετική σχέση με τον γενικό δείκτη θνησιμότητας.

ΔΜΣ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ

> 18,9

Λιποβαρές Σώμα. Υποθρεψία.

19-24,9

Φυσιολογικός. Κανονικό Βάρος.

25-29,9

Υπέρβαρος

30-34,9

Παχυσαρκία α βαθμού

35-39,9

Παχυσαρκια β βαθμού

< 40

Νοσηρή παχυσαρκία

 

Παράδειγμα:
Ένας άντρας 80 κιλών με ύψος 1,75m έχει ΔΜΣ = 26.1 Είναι ελαφρά υπέρβαρος.

Σύμφωνα με τον ΔΜΣ, οι φυσιολογικές τιμές και για τα δύο φύλα είναι μεταξύ 19 και 24,9. Σε αυτές τις μετρήσεις ο δείκτης κινδύνου για την υγεία είναι πολύ χαμηλός παρόλο που δεν προσδιορίζεται το ακριβές ποσοστό λίπος του σώματος. Διευκρινίζεται ότι με τον ΔΜΣ δίνεται μια προσέγγιση του υγιεινού βάρους και όχι του ιδανικού που εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, το ύψος και το μέγεθος του σκελετού.

Τιμές μικρότερες των φυσιολογικών συνήθως σημαίνουν ότι το σώμα έχει χαμηλότερο του κανονικού βάρος. Όσο μικρότερο από το 18,9 είναι το αποτέλεσμα, τόσο σοβαρότερη είναι η κατάσταση του ασθενούς. Σε ένα σοβαρά λιποβαρές σώμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι συνυπάρχουν ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και μυική υποθρεψία. Όσο ταχύτερα διαγνωστεί, τόσο ευκολότερη είναι η αποκατάσταση της υγείας.

Τιμές μεταξύ των 25 και 30 σημαίνουν ότι το σώμα είναι υπέρβαρο της τάξεως των 10-15 επιπλέων κιλών. Τα επίπεδο αυτό προσδιορίζει προδιάθεση νοσηρότητας χωρίς να έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο και στα δύο φύλα παρουσιάζεται όταν ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος από 27,8. Συνίσταται εφαρμογή ισορροπημένου διαιτολόγιου για την έγκαιρη επαναφορά του φυσιολογικού βάρους.

Η παχυσαρκία παρουσιάζεται όταν ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος από 30. Υπάρχουν διαβαθμίσεις (βαθμός α , βαθμός β, νοσηρή), σε κάθε περίπτωση όμως ο κίνδυνος της υγείας είναι ορατός. Οι κυριότερες σοβαρές ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύει ένα παχύσαρκο σώμα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες, οι αρθρίτιδες, ο καρκίνος, οι διαταραχές του ύπνου, η νεφρική ανεπάρκεια… Στη νοσηρή πλέον παχυσαρκία (+ 40 κιλά), το πιθανότερο είναι οι ορισμένες από τις ασθένειες που αναφέρθηκαν να συνυπάρχουν, μειώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής και αυξάνοντας την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Το ευτύχημα είναι ότι καμία περίπτωση δεν είναι μη αναστρέψιμη! Προσέξτε τη διατροφή σας και απολαύστε την ζωή με νέα υγεία!

Συνεχίζεται

Ανδρουλάκη Καλλιόπη

Διατροφολόγος Διαιτολόγος

Καθηγήτρια ΤΕΙ Κρήτης