Ψάρι αλά Σπετσιώτα

new11_4595248_blog.jpg

Υλικά (περίπου 5-6 μερίδες)

5-6 φέτες από μεγάλο ψάρι π.χ συναγρίδα, σφυρίδα, πέρκα, ξιφία

1 κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

3 μέτριες ντομάτες

½ φλ. κρασί λευκό ξηρό

μαϊντανός ψιλοκομμένος

λεμόνι και λίγο αλάτι

5-6 κουτ σούπας λάδι (1 για κάθε μερίδα)

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το ψάρι και χαράζουμε το ψάρι για να ψηθεί καλά, όλη του η σάρκα.

Βάζουμε το ψάρι σε ταψί, μαζί με το χυμό του λεμονιού, το αλάτι και προαιρετικά πιπέρι.

Βάζουμε επίσης το μισό λάδι και το αλεύρι.

Αφήνουμε να ψηθεί για περίπου μία ώρα.

Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι.

Σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο και μετά βάζουμε στο σκεύος την ντομάτα, το κρασί και τον μαϊντανό.

Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν, για να φτιάξουμε μια πιο “δεμένη” σάλτσα.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα που φτιάξαμε το ψάρι ενώ στη συνέχεια ψήνουμε 175ο C για 1 ώρα.

Σερβίρουμε μαζί με βραστή ή ωμή σαλάτα όπως με μαρούλι, χόρτα, μπρόκολα ή κολοκυθάκια βραστά.

 

Κλασσική, ελληνική συνταγή για να ενσωματώσουμε πιο εύκολα το ψάρι στην καθημερινή μας διατροφή. Ειδικά αν διαλέξουμε πιο λιπαρό ψάρι είναι καλή πηγή ω3 λιπαρών οξέων.

Με τα παραπάνω υλικά παίρνουμε 450-500 θερμίδες ανά μερίδα

Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος

Κλινικός Διαιτολόγος – Βιολόγος

www.dimosthenopoulos.gr