http://dietup.gr/synergates/39-about-us/diatrofologoi/5296-xronopoulos-a-apostolos.html

images_xirikarpi.jpg

Δέκα γραμμάρια ξηροί καρποί την ημέρα μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχ, στην Ολλανδία, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Epidemiology.

Οι ξηροί καρποί παρόλο που έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο (μια χούφτα ξηροί καρποί 28 γραμμαρίων περιέχουν περίπου 135 θερμίδες) παρέχουν αρκετά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικές ουσίες ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

Παλαιότερες αλλά και σύγχρονες έρευνες αναδεικνύουν την καρδιοπροστασία που προσφέρουν οι ξηροί καρποί καθώς μειώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων, κατεβάζουν την κακή χοληστερίνη και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι ξηροί καρποί προστατεύουν από τον πρόωρο θάνατο από διάφορα νοσήματα πέρα από τα καρδιαγγειακά.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 120.852 άνδρες και γυναίκες οι οποίοι το 1986, όταν ήταν σε ηλικία 55 έως 69 ετών είχαν συμπληρώσει κάποια ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους τη συγκεκριμένη περίοδο.

Δέκα χρόνια αργότερα, οι ερευνητές συνέκριναν τους θανάτους και τις αιτίες θανάτου των ανθρώπων αυτών με την κατανάλωση ξηρών καρπών.

Όσοι έτρωγαν κάθε μέρα 10-15 γραμμάρια καρύδια ή φιστίκια είχαν συνολικά 23% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Αυτό οφειλόταν στο ότι διέτρεχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από διάφορες ασθένειες.
Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς είχαν:

44% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

39% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από αναπνευστικά νοσήματα.

39% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Η μελέτη έδειξε ότι είχαν μειωμένο (κατά 17%) κίνδυνο θανάτου και από καρδιαγγειακά νοσήματα  και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ωστόσο δεν υπήρχε κανένα όφελος για την υγεία τους από την κατανάλωση  από το φυστικοβούτυρου (παρότι το φυστικοβούτυρο πεορέχει πιθανόν λόγω υψηλής επεξεργασίας των ξηρών, το οποίο περιέχει αρκετό αλάτι και trans λιπαρά.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος