Τα πικάντικα φαγητά “καίνε” ακόμα και τις ασθένειες και σου χαρίζουν χρόνια!

images_Red-pepper.jpg

Η συχνή κατανάλωση πικάντικων φαγητών με καυτερές πιπεριές, κάρι και άλλα μπαχαρικά, μπορεί να αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Λου Τσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συσχέτισαν τις διατροφικές συνήθειες 487.375 Κινέζων ηλικίας 30-79 ετών με το ιατρικό ιστορικό τους και βρήκαν ότι όσοι έτρωγαν σε τακτική βάση (έξι με επτά φορές την εβδομάδα) πικάντικα φαγητά ζούσαν περισσότερο από εκείνους που κατανάλωναν καυτερά φαγητά μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο.

Η μελέτη διήρκεσε 7 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτή απεβίωσαν 20.000 άτομα από τους περίπου 500.000 που πήραν μέρος. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που έτρωγαν καυτερά φαγητά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους έτρωγαν καυτερά φαγητά λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα ενώ αυτοί που έτρωγαν καυτερά φαγητά μία έως δύο φορές την εβδομάδα, είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα προβλήματα καρδιάς.

Παράλληλα, η δόκτωρ Nita Forouhi, από το τμήμα Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, υποστηρίζει την έρευνα των Κινέζων, ωστόσο τονίζει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπορούν να θεωρηθούν «οριστικά», καθώς τα πικάντικά φαγητά που έχουν ως κύρια ουσία την καψαϊκίνη δεν έχουν δοκιμαστεί σε «συστηματική βάση», ώστε να αιτιολογούν τα τελευταία συμπεράσματα και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και σε άλλους πληθυσμούς.

«Γνωρίζουμε σίγουρα από πολυάριθμες έρευνες ότι η δραστική ουσία της καυτερής κόκκινης πιπεριάς, η καψαϊκίνη, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καταπολεμά την παχυσαρκία και τα μικρόβια, είναι αντιφλεγμονώδης και αντικαρκινική και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην διαχείριση του βάρους καθώς αυξάνει τον μεταβολισμό, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού και στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.»
Πως τα καυτερά φαγητά αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής;

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για ποιο λόγο η κατανάλωση καυτερών φαγητών φαίνεται να απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας. Μεταξύ των πιθανών βιολογικών μηχανισμών, είναι η μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η καλύτερη διάσπαση των λιπών στο σώμα, η μεταβολή της σύνθεσης των βακτηρίων στο έντερο και η μείωση του πόνου που μεταδίδεται από διάφορα κέντρα του εγκεφάλου.

Σύμφωνα και με άλλους επιστήμονες, ο σίγουρος τρόπος για την εξασφάλιση της καλής υγείας είναι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και η ένταξη της συστηματικής άσκησης στην καθημερινότητά μας. Η προσθήκη των πικάντικων φαγητών στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μας μπορεί να μας προστατέψει από αρκετές λοιμώξεις του αναπνευστικού και να μειώσει τον πόνο όπως αυτό του δοντιού, ωστόσο δεν υπάρχει αποδεδειγμένα μια συγκεκριμένη ποσότητα πιπεριάς ή τσίλι που σίγουρα θα μας «χαρίζει» χρόνια!

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος