5 λόγοι για να ξεκινήσεις το τρέξιμο… σήμερα!

images_running-man.jpg

Το τρέξιμο μπορεί να είναι πραγματικά θαυματουργό για την υγεία σου και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα άνετο αθλητικό παπούτσι!

Η άσκηση αποδεδειγμένα βελτιώνει την λειτουργία της καρδίας, βελτιώνει το αναπνευστικό, δυναμώνει το μυικό σύστημα και βελτιώνει την εικόνα του σώματος!

Για πους άλλους λόγους να ξεκινήσεις το τρέξιμο όπου και αν βρίσκεσαι – στο πάρκο, στο δρόμο, στην παραλία, ανεξάρτητα από τη μέχρι τώρα φυσική σου κατάσταση;

 
Γιατί θα έχεις:

 
1.Καλύτερα γόνατα

Αρκετά συχνά ακούμε ανθρώπους να λένε ότι “δεν μπορώ να περπατήσω, να τρέξω και γενικώς να ασκηθώ γιατί πονούν τα γόνατά μου” ως δικαιολογία για να αποφύγουν κάθε μορφή δραστηριότητας. Αν θέλεις να μην “πονούν” τα γόνατά σου μελλοντικά τότε ξανασκέψου να ξεκινήσεις το τρέξιμο!
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το τρέξιμο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, μια πάθηση που επηρεάζει περίπου 9,2 εκατομμύρια ενήλικες διότι όπως φάνηκε τα άτομα που τρέχουν καθημερινά στο δρόμο είχαν μέχρι και 18% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα από αυτούς που απλά περπατούν. Όπως λένε οι επιστήμονες, το τρέξιμο μπορεί να αυξηθεί το πάχος του χόνδρου του γόνατος και να αποτρέψει την οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

 
2. Λιγότερο Στρες

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φτιάξεις τη διάθεσή σου και αν νιώθεις «κεφάτος» για περισσότερη ώρα είναι να τρέξεις! Αυτό συμβαίνει διότι όταν τρέχουμε παράγονται στον εγκέφαλό μας κάποιες ορμόνες, οι οποίες αλλάζουν τη διάθεσή μας, μειώνουν το αίσθημα του πόνου και προκαλούν ευφορία.

Η κυριότερη από τις παραπάνω ορμόνες είναι η β-ενδορφίνη. Σύμφωνα με μια μελέτη του εργαστηρίου στο The Journal of Neuroscience, το τρέξιμο αυξάνει τα επίπεδα της ενδορφίνης, μειώνει το άγχος καθώς επηρεάζει συγκεκριμένους νευρώνες του εγκεφάλου που προκαλούν μειωμένη ανταπόκριση στο stress. Τέλος, όπως φαίνεται και από παλαιότερες έρευνες, οι άνθρωποι που έχουν αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ανθρώπους που δεν είναι δραστήριοι, και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες.

 
3. Χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Μια μελέτη του 2013 σε πάνω από 70.000 γυναίκες αποκάλυψε ότι εκείνες που περπατούσαν τουλάχιστον επτά ώρες την εβδομάδα είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με αυτές που έχουν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Οι πιο δραστήριες γυναίκες, που είχαν μια έντονη φυσική δραστηριότητα (τρέξιμο ή κολύμβηση) για τουλάχιστον έξι ώρες την εβδομάδα, μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά 25%!

 
4. Νους ξυράφι

Καλά τα νέα: Δεν χρειάζεται να τρέχεις χρόνια για να καρπωθείς τα οφέλη της άσκησης. Όπως δείχνουν τα στοιχεία των ερευνητών ποτέ δεν είναι αργά για να δεις την εντυπωσιακή επίδραση της άσκησης στην μνήμη και την μαθησιακή σου ικανότητα. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν ή έκαναν διάδρομο για μία ώρα – τρεις φορές την εβδομάδα βελτίωσαν την μνήμη τους σε μόλις τρεις μήνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμα και η βραχυπρόθεσμη άσκηση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και να επιβραδύνει την έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας που επέρχεται με την ηλικία.

 
5. Περισσότερη ζωή!

Μια μελέτη του 2014, που αφορούσε περισσότερους από 55.000 ανθρώπους έδειξε ότι όσοι τρέχουν καθημερινά – έστω και για πέντε έως δέκα λεπτά – ζουν κατά μέσο όρο, τρία χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν τρέχουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι από άλλη σχετική έρευνα φαίνεται πως ο χρόνος που αφιερώνουμε στην άσκηση δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην προστασία της καρδίας, όσο η συχνότητα της άσκησης. Για παράδειγμα οι δρομείς που αφιερώνουν αρκετό χρόνο στις προπονήσεις τους δεν μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο περισσότερο από εκείνους που τρέχουν λιγότερο.
Ποιος δεν έχει πέντε λεπτά διαθέσιμα μέσα στη μέρα για να τρέξει;

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Αππόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος