Το καρπούζι τελικά παχαίνει; Όχι, μόνο δεν παχαίνει αλλά…

images_mellon.jpg

Κανένα άλλο τρόφιμο δεν είναι τόσο συνυφασμένο με το καλοκαίρι όσο το καρπούζι! Είναι δροσερό, προσφέρει μια αναζωογονητική γλυκύτητα και έντονο χρώμα στο πιάτο σας! Άνθρωποι που προσέχουν την γραμμή τους αποφεύγουν την κατανάλωση καρπουζιού πιστεύοντας πως έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, νερό και κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό!

Στην πραγματικότητα όλα τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η ποσότητα των φρούτων που καταναλώνουμε ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Περιέχει σημαντικές βιταμίνες

Ένα φλιτζάνι καρπούζι (154γρ) περιέχει 46 θερμίδες και προσφέρει το 20% της ημερήσιας σύστασης σε βιταμίνη C και το 17% της ημερήσιας σύστασης σε βιταμίνη Α, σύμφωνα με τον USDA. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες επιταχύνουν τους μηχανισμούς γήρανσης. Η βιταμίνη Α επίσης, είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, για τη νυκτερινή όραση και παράλληλα ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού μας που καταπολεμούν τις μολύνσεις.

Το καρπούζι περιέχει φυτικές ίνες, που βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς επίσης και κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα.

Και δεν είναι μόνο αυτό!
Έχει περισσότερο λικοπένιο από τις φρέσκες ντομάτες

Ένα μόνο φλιτζάνι καρπούζι περιέχει 1,5 φορές περισσότερο λικοπένιο (6mg) από μια μεγάλη ντομάτα (4mg). Η υψηλή περιεκτικότητα του καρπουζιού σε λικοπένιο είναι υψίστης σημασίας καθώς συγκαταλέγεται στα συστατικά των τροφίμων με μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Το λικοπένιο συναντάται κυρίως στα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, προστατεύει τα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων. Το λυκοπένιο έχει αντικαρκινική δράση και συγκεκριμένα βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Η ποιότητα του καρπουζιού επηρεάζει την περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο και σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Όσο πιο βαθύ κόκκινο είναι το χρώμα του καρπουζιού τόσο πιο πλούσιο είναι σε λυκοπένιο.
Ο χυμός του καταπραΰνει τον μυϊκό πόνο

Η κατανάλωση χυμού από καρπούζι μπορεί να μας ανακουφίσει τον πόνο που εκδηλώνεται μετά την γυμναστική, λένε επιστήμονες από την Ισπανία. Τα οφέλη του χυμού καρπουζιού αποδίδονται σε ένα αμινοξύ που περιέχει, την L-σιτρουλίνη. Η μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Καρταγκένα δείχνει ότι οι ασκούμενοι μπορούν να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη από τον φυσικό χυμό καρπουζιού. Όπως φαίνεται, οι αθλητές που κατανάλωναν λίγο περισσότερο από 16 ούγγιες (450 γραμμάρια) χυμό καρπουζιού μια ώρα πριν από την άσκηση υπέφεραν λιγότερο από μυϊκούς πόνους. Πώς ακριβώς γίνεται αυτό; Ο φυσικός χυμός περιέχει συστατικά που ενισχύουν την διαδικασία απομάκρυνσης του γαλακτικού οξέος από το μυϊκό σύστημα, η συσσώρευση του οποίου ευθύνεται για το αίσθημα πόνου ή καύσου στους μύες.
Είναι γεμάτο νερό!

Η κατανάλωση καρπουζιού βοηθά τη λειτουργία του εντέρου λόγω της ψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες αλλά και σε νερό. Το 92% του καρπουζιού είναι νερό προσφέροντας σημαντική ενυδάτωση στον οργανισμό. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Τhe Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ήπια αφυδάτωση, υποφέρουν από πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης και κακή διάθεση. Ένας τρόπος για να ενυδατωθείτε όταν δεν καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες νερού είναι να ενσωματώσετε στο διαιτολόγιό σας φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα νερού. Ένας ακόμη καλός λόγος λοιπόν για να καταναλώσετε το καρπούζι.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος