Η νικοτίνη βλάπτει και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

images_1392017_e-cigarette-11.jpg

Πολλοί θεωρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως μια υγιέστερη εναλλακτική λύση για το κάπνισμα. Αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, εάν περιέχουν νικοτίνη.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, το περίφημο ιατρικό πανεπιστήμιο στη Στοκχόλμη, διαπίστωσαν ότι οι συσκευές που περιέχουν νικοτίνη μπορεί να οδηγήσουν σε σκλήρυνση των αρτηριών, καθώς και στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.

Το «άτμισμα» αποτελεί πλέον μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων παγκοσμίως, σε μια αγορά που εξακολουθεί να αυξάνεται. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται συνήθως ως ένα πρώτο βήμα για τους ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα, αλλά η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο από ό,τι νομίζαμε προηγουμένως.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 15 υγιείς εθελοντές που δεν είχαν καπνίσει ποτέ ηλεκτρονικά τσιγάρα για τη μελέτη τους. Μετά τη διεξαγωγή μιας σειράς από τεστ, διαπίστωσαν ότι 30 λεπτά μετά το άτμισμα, οι συμμετέχοντες είχαν παρουσιάσει σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής δυσκαμψίας.

Αυτές οι ανεπιθύμητες παρενέργειες δεν παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες που είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία όμως δεν περιείχαν νικοτίνη.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Magnus Lundback δήλωσε: «Ο αριθμός των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται από το ευρύ κοινό ως σχεδόν αβλαβή. Η βιομηχανία του ατμίσματος εμπορεύεται το προϊόν της ως έναν τρόπο για να μειωθούν οι βλάβες από το κάπνισμα και να βοηθηθούν οι άνθρωποι να το σταματήσουν. Ωστόσο, η ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι υπό συζήτηση και ένα αυξανόμενο σύνολο επιστημονικών στοιχείων υποδηλώνει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία».

«Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά, αλλά σε αυτή τη μελέτη διαπιστώσαμε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση στους εθελοντές που εκτέθηκαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιείχαν νικοτίνη. Η αρτηριακή δυσκαμψία αυξήθηκε περίπου τρεις φορές σε εκείνους που εκτέθηκαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη, σε σύγκριση με την ομάδα που χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη».

Το μέγεθος της μελέτης ήταν μικρό και οι επιπτώσεις ήταν προσωρινές, αλλά ο Δρ Lundback πιστεύει ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων θα μπορούσε να έχει μόνιμα αποτελέσματα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/