Κλειδί ο θηλασμός, για να τρώνε λαχανικά τα παιδιά

images_1392017_breastfeeding.jpg

Το να πείσεις τα παιδιά να φάνε τα λαχανικά τους μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη υπόθεση. Αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ίσως να υπάρχει ένας τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητες να αρέσουν τα χόρτα στους απογόνους σας – μέσω του θηλασμού.

Ερευνητές από το Monell Chemical Senses Centre στη Φιλαδέλφεια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μωρά που εκτίθενται στη γεύση των λαχανικών μέσω του μητρικού γάλακτος είναι πιο πιθανόν να τους αρέσουν τα λαχανικά όταν ξεκινήσουν να τρώνε στερεά τροφή.

Όταν ένα παιδί αρχίζει να τρώει στερεά τροφή, η γεύση πολλών λαχανικών ίσως να του φαίνεται πολύ δυνατή. Αλλά αν έχει θηλάσει ως βρέφος, οι νέες γεύσεις ίσως αποτελέσουν μικρότερο σοκ για τους γευστικούς του κάλυκες.

«Η αισθητική εμπειρία κάθε μωρού είναι μοναδική, αλλά η γεύση του πρώτου φαγητού που αρχίζει ενώ ακόμη βρίσκεται στη μήτρα, εξαρτάται από το τι τρώει η μητέρα», δήλωσε η Julie Mennella, επικεφαλής της μελέτης και βιοψυχολόγος στο Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια. «Ο τρόπος που το βλέπω είναι ότι το μητρικό γάλα είναι το απόλυτο φάρμακο ακριβείας», πρόσθεσε.

Όταν μια έγκυος τρώει λαχανικά, η γεύση τους περνάει στο αμνιακό υγρό και στη συνέχεια στο μητρικό γάλα της. Αυτό βοηθά το μωρό να συνηθίσει στη γεύση τους.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 97 γυναίκες να πίνουν χυμό από παντζάρια, σέλινο ή καρότο, ενώ ήταν έγκυες και έπειτα παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους καθώς μεγάλωναν.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες: οι τρεις ομάδες έπιναν μισό φλιτζάνι χυμό προτού θηλάσουν για ένα μήνα, αλλά κάθε ομάδα ξεκίνησε σε διαφορετικό χρονικό διάστημα – μία ομάδα ξεκίνησε να πίνει χυμό λαχανικών όταν τα μωρά ήταν δύο εβδομάδων, η άλλη όταν ήταν έξι εβδομάδων και η άλλη 10 εβδομάδων.

Μια τέταρτη ομάδα μητέρων έπινε χυμό για τρεις συνεχόμενους μήνες, ξεκινώντας όταν τα μωρά τους ήταν ηλικίας δύο εβδομάδων. Η πέμπτη ομάδα ήταν μια ομάδα ελέγχου, που δεν έπινε χυμό.

Όταν τα μωρά ξεκίνησαν να τρώνε στερεά τρόφιμα σε ηλικία οκτώ μηνών, τους προσφέρονταν απλά δημητριακά, αρωματισμένα με καρότο δημητριακά ή αρωματισμένα με μπρόκολο δημητριακά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά των οποίων οι μητέρες έπιναν τον χυμό προτιμούσαν τα δημητριακά με καρότο, αντί για τα απλά ή τα άγνωστα δημητριακά με άρωμα μπρόκολο.

Ο χρόνος έπαιξε επίσης ρόλο – τα μωρά των οποίων οι μητέρες ξεκίνησαν να πίνουν χυμό νωρίτερα, κατανάλωναν περισσότερο τα δημητριακά με γεύση καρότου και μάλιστα ταχύτερα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/