Barbeque: και νόστιμα και υγιεινά!

images_2632017_2_OFP_4213-1.jpg

Στο χασάπη..

Αν κάνετε τα ψώνια σας σε πολυκατάστημα τροφίμων αγοράστε στο τέλος τα κρεατικά και τα πουλερικά που έχετε γράψει στη λίστα σας. Έτσι θα μειώσετε τον κίνδυνο να αναπτυχθούν βακτήρια και παθογόνοι μικροοργανισμοί κατά τη διάρκεια των αγορών σας εξαιτίας της ζέστης.

Ζητήστε από τον χασάπη σας να τυλίξει με πλαστικές σακουλές τα κρέατα, ώστε να μην επιμολύνουν τα υπόλοιπα τρόφιμα που έχετε βάλει στο καρότσι με τους χυμούς από το κρέας και τα πουλερικά.

Φροντίστε για τη σωστή μεταφορά των κρεάτων

Τοποθετήστε τις αγορές σας μέσα στο χώρο του αυτοκινήτου που κλιματίζεται και γυρίστε κατευθείαν στο σπιτικό σας. Αν η διαδρομή της επιστροφής είναι πάνω από μισή ώρα, θα ήταν συνετό να έχετε εξοπλίσει το αυτοκίνητο σας με φορητό ψυγειάκι με παγοκύστες έτσι ώστε να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα κρεατικά σας μέχρι να επιστρέψετε!

Συντήρηση ή κατάψυξη;

Αν έχετε σκοπό να ψήσετε τα κρεατικά σας την ίδια ή την επόμενη μέρα τοποθετήστε τα στη συντήρηση. Αν το μπάρμπεκιου σας είναι προγραμματισμένο για την επόμενη εβδομάδα τότε τα κρεατικά πρέπει να τοποθετηθούν στην κατάψυξη.

Το σωστό ξεπάγωμα των κρεατικών θα βοηθήσει στο καλύτερο ψήσιμο τους. Η καλύτερη μέθοδος είναι η τοποθέτηση του κατεψυγμένου κρέατος στην συντήρηση. Είναι η πιο αργή μέθοδος, μπορεί να διαρκέσει και 12 ώρες αλλά είναι η πιο ασφαλής.

Κατά την προετοιμασία για το ψήσιμο

Μια νόστιμή ιδέα είναι να μαρινάρετε το κρέας πριν το ψήσιμο. Κάποιες μαρινάδες απαιτούν αρκετές ώρες για να δώσουν την νοστιμιά τους ή να μαλακώσουν την υφή των κρεατικών. Θυμηθείτε ότι το μαρινάρισμα πρέπει να γίνεται εντός ψυγείου και όχι στον πάγκο της κουζίνας. Μη χρησιμοποιείται ξανά και ξανά τη ίδια μαρινάδα για τα κρεατικά σας εκτός και αν την έχετε βράσει έτσι ώστε να καταστραφούν τα βακτήρια που έχουν δημιουργηθεί.

Πριν την ψησταριά

Ετοιμάστε το χώρο που θα ψήσετε, ώστε να είστε σίγουροι ότι όλα τα υλικά και τα εργαλεία που χρειάζεστε είναι κοντά σας και τοποθετημένα σε τάξη. Χρησιμοποιείστε διαφορετικά εργαλεία και πιάτα για τα ωμά και τα ψημένα κρεατικά. Εάν το ωμό κρέας μολύνει με βακτήρια το ψημένο κρέας μπορεί να υποφέρετε από γαστρεντερικές ενοχλήσεις και τροφική δηλητηρίαση. Καθαρές επιφάνειες και καθαρά χέρια είναι το μυστικό.

Την ώρα της ψησταριάς

Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το είδος του κρέατος, αλλά και το μέγεθός του. Το κοτόπουλο για παράδειγμα ψήνεται πιο γρήγορα σε σχέση με το κόκκινο κρέας και τα λεπτοκομμένα φιλέτα γρηγορότερα από τα πιο παχιά κομμάτια . Τοποθετείστε το ψημένο κρέας σε καθαρό πιάτο δίπλα στην ψησταριά έτσι ώστε να διατηρείται ζεστό μέχρι να το σερβίρετε. Εναλλακτικά βάλτε τα ψημένα κρεατικά στο φούρνο για να μην κρυώσουν!

Το τελευταίο βήμα; Ετοιμάστε το τραπέζι, φορέστε και την καλή σας διάθεση και ο τίτλος του καλύτερου ψήστη, στο τέλος της βραδιάς, θα σας ανήκει δικαιωματικά.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr