Τα φασόλια και ο αρακάς σε χορταίνουν περισσότερο από το κρέας

images_2812017_arakas.jpg

Τα φαγητά που έχουν ως βάση τις φυτικές πρωτεΐνες,  οι οποίες βρίσκονται στα φασόλια, στα μπιζέλια και τον αρακά είναι πιο χορταστικά απ’ ό,τι εκείνα που έχουν ως βάση τις ζωικές πρωτεΐνες, οι οποίες βρίσκονται στο χοιρινό και το μοσχάρι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food and Nutrition.

Ο γρήγορος κορεσμένος που προκαλείται από τις τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες συμβάλλει στην υγιή απώλεια βάρους χωρίς στερήσεις και αίσθημα πείνας, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Τμήμα Διατροφής, Άσκησης & Άθλησης του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, στη Δανία.

Πολλές δίαιτες συνιστούν αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών με στόχο την απώλεια βάρους χωρίς να χάσουμε μυϊκή μάζα. Έως τώρα δεν ήταν ξεκάθαρο, αν μια δίαιτα που στηρίζεται περισσότερο στις φυτικές  ή οι στις ζωικές πρωτεΐνες είναι πιο αποτελεσματική στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 43 νεαροί άνδρες. Το δείγμα του πληθυσμού είναι σχετικά μικρό και δεν αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, ωστόσο περιμένουμε να δώσει το έναυσμα για τη μελέτη μεγαλύτερου είγματος πληθυσμού, το οποίο θα εμπεριέχει και τις γυναίκες. Οι ερευνητές χορήγησαν τρία διαφορετικά γεύματα στους εξεταζόμενους, στα οποία κεντρικό πιάτο ήταν πίτα που περιείχε μια πίτα με φασόλια ή αρακά, και πίτα με χοιρινό  ή μοσχαρίσιο κρέας. Οι εθελοντές μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν από κάθε γεύμα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν οι εθελοντές έτρωγαν την πίτα με τα φασόλια ή τον αρακά, κατανάλωναν στα επόμενα γεύματα της ημέρας κατά 12% λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι όταν έτρωγαν την πίτα με το κρέας.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «οι φυτικής προελεύσεως πρωτεΐνες, που περιέχουν σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες, προκαλούν εντονότερο αίσθημα κορεσμού της πείνας και για περισσότερες ώρες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άνν Ράμπεν, καθηγήτρια Πρόληψης & Θεραπείας της Παχυσαρκίας στο πανεπιστήμιο.

Μάλιστα, αυτό ισχύει παρότι οι πρωτεΐνες των οσπρίων είναι λιγότερες από εκείνες του κρέατος, «γεγονός που αντικρούει κάπως την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι πολλές πρωτεΐνες μάς χορταίνουν καλύτερα», πρόσθεσε.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος