Σπιτικη Κατεψυγμενη Πιτσα

images_15112016_Homemade-Pizza.jpg

Πολλές από τις παιδικές μου αναμνήσεις αφορούν την πίτσα. Ο αδερφός μου ήταν πολύ δύσκολος στο φαγητό και προκειμένου να τρώει κάτι και να μην μένει νηστικός η κατεψυμένη πίτσα ήταν πάντα μέσα στην κατάψυξη standby έτοιμη να ψηθεί. Επίσης, οι επισκέψεις στο σπίτι συνήθως συνοδεύονταν από delivery πίτσας αλλά και όποτε πηγαίναμε βόλτα στην πόλη, παρακαλούσαμε πάντα τους γονείς μου να περάσουμε να πάρουμε ένα μεγάλο κομμάτι New York pizza να το τρώμε όπως θα περπατάμε. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η πίτσα υπήρξε κομμάτι της παιδικής μου διατροφής.

Fast foward στο σήμερα και ακόμα δηλώνω ότι η πίτσα αποτελεί κομμάτι της διατροφής μου. Η διαφορά είναι όμως ότι δεν προέρχεται πλέον από κάποιο κατάστημα και δεν είναι κατεψυγμένη από το σουπερ μάρκετ. Όχι, όχι. Γευτήκαμε την καλύτερη πλευρά της πίτσας όπου τα υλικά από πάνω είναι θρεπτικά και η σάλτσα και η ζύμη είναι homemade.

Η σπιτική πίτσα είναι πολύ εύκολη να γίνει. Αλλά, ενώ είναι εύκολη να φτιαχτεί, υπάρχουν στιγμές όπου το να φτιάξει κανείς τη σάλτσα, να κόψει όλα τα υλικά για από πάνω ή/και να ζυμώσει τη ζύμη είναι απλά πολλά λόγω κούρασης. Και εδώ είναι που η προετοιμασία της πίτσας θα σας φανεί σωτηρία.

Δεν φτιάχνω κάθε βδομάδα πίτσα για την κατάψυξη (μερικές φορές καθόλου μέσα στον μήνα). Το να μάθετε όμως να φτιάχνετε πίτσα εκ των προτέρων είναι ένα πολύ χρήσιμο εφόδιο ώστε η ζωή σας να γίνεται πιο εύκολη όταν αυτό χρειάζεται.

Γιατί να Φτιάξετε Πίτσα για την Κατάψυξη;

1. Εύκολο φαγητό για το σχολείο, το γραφείο ή για σνακ

Όπως σας είπα σαν παιδιά παίρναμε πολλές φορές πίτσα κατεψυγμένη (και κοτομπουκιές) στο σχολείο εξαιτίας του αδερφού μου. Βέβαια δεν θα πω ψέμματα ότι δεν μου άρεσε κατά βάθος αυτή η κατάσταση! Αλλά ήταν τα nineties και δεν ήξεραν γενικά οι γονείς καλύτερα. Πιστεύω ότι τα περισσότερα διατροφικά λάθη έχουν γίνει κατά τη δεκαετία των ’90. Τώρα όμως μου φαίνεται τρομακτικό για ένα παιδί να τρώει έτσι σκεπτόμενη όλα τα υλικά που έχει μία κατεψυγμενη πιτσα.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα με όλες τις γνώσεις που έχουμε και όλες τις καμπάνιες για την υγιεινή διατροφή, τα παιδιά ακόμα περιβάλλονται από τέτοιου είδους τρόφιμα είτε η επιρροή έρχεται από από φίλους είτε από διαφημίσεις είτε από το κυλικείο του σχολείου που δεν συμμορφώνεται στη νομοθεσία. Γιατί λοιπόν να μην προσφέρετε στο παιδί σας μία πιο γευστική και υγιεινή εκδοχή με ατομικές κατεψυγμένες πίτσες έτοιμες για ψήσιμο στο σπίτι; Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το γραφείο. Γιατί να πέσετε στην παγίδα της τυρόπιτας και του πεϊνερλί και να μην ψήσετε σε 15 λεπτά, καθώς ετοιμάζεστε, 2 ατομικές πίτσες να πάρετε μαζί σας;

2. Εναλλακτικό βραδινό.

Παρόλο που προσπαθώ να έχω ένα πλάνο γευμάτων για μέσα στην εβδομάδα υπάρχουν φορές που από την κούραση ή από απρόσμενες υποχρεώσεις απλά δεν έχω τη διάθεση να φτιάξω αυτό που είχα προγραμματισμένο. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ ωραίο να έχετε μία γρήγορη, σπιτική και υγιεινή εναλλακτική εύκαιρη για φαγητό. Αυτό θα μπορούσε να είναι κεφτεδάκια στην κατάψυξη, ψιλοκομμένο κοτόπουλο για κεσαντίγια, ομελέτα (μηδές χρόνος προετοιμασίας και οικονομικό αρκεί να έχετε πάντα αβγά διαθέσιμα) ή σπιτική κατεψυγμενη  πιτσα. Θεωρήστε αυτά τα φαγητά ως “Φαγητά Έκτακτης Ανάγκης”.

3. Για να Λέτε πιο εύκολα “οχι” στο ντελίβερι ή στην έτοιμη κατεψυγμενη πιτσα

Νομίζω ότι εν έτη 2016 μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε με κάτι: Η πίτσα από ντελίβερι ή κατεψυγμένη δεν είναι υγιεινή. Ίιιισως να έχει βελτιωθεί λιγάκι η ποιότητα των υλικών με το πέρασμα των χρόνων αλλά και πάλι έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να μπορεί να χαρακτηριστεί ως κάτι καλό. Είναι εκπληκτικό το αίσθημα του να ξέρετε ότι ανα πάσα στιγμή που τα παιδιά (ή το έτρον ήμισυ ή εσείς) ζητήσουν πίτσα εσείς την έχετε ήδη έτοιμη στην κατάψυξη και είναι και πιο νόστιμη από οποιαδήποτε άλλη.
Πως Να Φτιάξετε Σπιτική Κατεψυγμενη Πιτσα

Πρώτο βήμα: Φτιάξτε τη ζύμη. Μπορείτε να βρείτε τη συνταγή για τη ζύμη εδώ. Ή μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη σας με όποια συνταγή συνήθως τη φτιάχνετε.

Δεύτερο βήμα: Τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξετε τις βάσεις και να τις μισοψήσετε. Θα ψήσετε τη ζύμη από την μία πλευρά (την κάτω) πριν βάλετε όλα τα υλικά. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι όταν τελικά ψήστε τις πιτσούλες η ζύμη θα είναι τραγανή και όχι υγρή.

Αφού η ζύμη έχει φουσκώσει χωρίστε τη σε κομμάτια και ανοίξτε την σε αλευρωμένη επιφάνεια με έναν πλάστη. Η συνταγή θα βγάλει 2 μεσαίες πίτσες ή 4 πίτσες στο μέγεθος ελληνικής πίτας ή 8 ατομικά πιτσάκια. Όταν φτιάχνω πίτσες για την κατάψυξη προτιμώ να τις φτιάχνω σε μικρό μέγεθος καθώς δεν χωράνε διαφορετικά στην κατάψυξή μου.

Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι. Βάλτε τη ζύμη μέσα στο τηγάνι μέχρι να σχηματιστούν φουσκάλες και η κάτω μεριά να ροδίσει.

Τρίτο βήμα: Τώρα ήρθε η σειρά για τα υλικά. Όταν φτιάχνετε πίτσα σαν κομμάτι της προετοιμασίας της βδομάδας δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε πολύ χρόνο στο να φτιάχνετε και σάλτσα. Συνήθως απλά ανοίγω ένα βάζο με απλή σάλτσα ντομάτας και την ανακατεύω με κάποια μπαχαρικά, όπως αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και βασιλικό αποξηραμένο.

Βάλτε τη σάλτσα πάνω στις πίτσες, τριμμένο τυρί και ό,τι άλλο θέλετε (π.χ. οι πιπεριές, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια κρατάνε καλά στην κατάψυξη). Εάν σας αρέσουν και άλλα λαχανικά προσθέστε τα αργότερα κατά την ώρα του ψησίματος ή μετά.

Τέταρτο βήμα: Πλέον είστε έτοιμοι να καταψύξετε την πίτσα σας για μετέπειτη απόλαυση!

Πρώτα τοποθετήστε την πίτσα σε ένα αντικολλητικό χαρτί και καταψύξτε για 1-3 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος, μέχρι όλα τα υλικά να παγώσουν. Αφού παγώσουν τυλίξτε την κάθε πίτσα με διάφανη μεμβράνη και στη συνέχεια καταψύξτε τις πίτσες για όταν τις χρειαστείτε.

Η κατεψυγένη σπιτική πίτσα θα διατηρηθεί στην κατάψυξη για 3 μήνες.

Όταν είστε έτοιμοι να φάτε την πίτσα, απλά προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Ξετυλίξτε τις πίτσες και ψήστε μέχρι το τυρί και οι άκρες τις πίτσας να ροδίσουν, περίπου ένα τέταρτο.

Το να φτιάχνω πίτσα για την κατάψυξη δεν είναι κάτι το οποίο το κάνω συχνά στην ημέρα προετοιμασίας μου, αλλά θεωρώ ότι είναι σημαντικό να ξέρετε πως να το κάνετε. Το τι επιλέγω να κάνω στην ημέρα προτοιμασίας αλλάζει ανάλογα με το πρόγραμμά μου. Εάν το πρόγραμμα της εβδομάδας μου είναι φορτωμένο ή εάν μου το ζητήσει ο Αστρινός, τότε φροντίζω να φτιάχνω αρκετές ατομικές πίτσες στον χρόνο και την ημέρα που έχω ορίσει για την προετοιμασία.

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος