Φθινοπωρινη Σαλατα με Βινεγκρετ απο Κρανμπερι και Κανελα

images_15112016_butter-sauce-2.jpg

Ήρθε η εποχή που συνήθως αρχίζω και κοιτάω τις γιορτινές συνταγές. Τι θα φτιάξουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά για να νιώσουμε ξεχωριστοί; Ή τι θα φτιάξουμε για τις παρέες που θα καλέσουμε στο σπίτι λίγο πριν τις γιορτές; Ή τι να πάω σε ένα μεγάλο τραπέζι σαράντα ατόμων όπου όλοι φέρνουν από κάποιο φαγητό; Ακόμα ψάχνω και αποθηκεύω συνταγές όπου τις βρώ… Αλλά έχω ήδη βρει τη σαλάτα που θα βρίσκεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις!

Αυτή η φθινοπωρινή σαλάτα με βινεγκρέτ από κρανμπερι και κανέλα η οποία περιέχει γλυκοπατάτες, γλυκιά κολοκύθα, ρόκα, σπανάκι, μήλο, αχλάδι, φέτα και καρύδια είναι η τέλεια σαλάτα για όλα τα γιορτινά γεύματα που θα προκύπτουν από εδώ και πέρα.

Πάρτε αυτή τη σαλάτα μαζί σας σε όποια γιορτή είστε καλεσμένοι και αυτομάτως θα γίνει ο πρωταγωνιστής του τραπεζιού. Ενδεχομένως να δείτε τα σουφλέ και τα υπόλοιπα φαγητά που προσφέρθηκαν να φέρουν οι υπόλοιποι καλεσμένοι να περισσεύουν, αλλά ποτέ αυτή τη σαλάτα! Σας εγγυώμαι ότι ακόμα και οι διστακτικοί θα την απολαύσουν.

Όλοι θα εκτιμήσουν το ότι θα υπάρχει στο τραπέζι μία όμορφη, χορταστική και θρεπτική σαλάτα. Θα τους κάνει να αισθανθούν λιγότερες τύψεις για όλα τα πατατάκια και γλυκά που θα έχουν φάει τις ημέρες των γιορτών!

Συστατικά

    4 φλιτζάνια baby σπανάκι
    4 φλιτζάνια ρόκα
    2 φλιτζάνια γύκοπατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
    2½ φλιτζάνια γλυκιά κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
    2 κ.σ. ελαιόλαδο
    Μία πρέζα αλάτι
    1 φλιτζάνι μήλο, κομμένο σε φέτες ή κύβους
    1 φλιτζάνι αχλάδι, κομμένο σε φέτες ή κύβους
    ½ φλιτζάνι καρύδια, σπασμένα
    ⅓ φλιτζάνι τυρί φέτα

Για την Ντρέσινγκ:

    ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
    ⅓ φλιτζάνι κρανμπερι κατεψυγμένα (αφήστε να αποψυχθούν και να μαλακώσουν)
    3 κ.σ. μηλόξιδο
    1 κ.σ. μέλι
    ½ κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση


Για τη Σαλάτα:

    Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
    Στρώστε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετήστε τη γλυκοπατάτα και τη γλυκιά κολοκύθα. Στη συνέχεια αλατοπιπερώστε και ρίξτε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατέψτε.
    Ψήστε τις γλυκοπατάτες και την κολοκύθα για 20 με 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν ελαφρώς τραγανές οι άκρες.
    Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσουν.
    Σε μία μεγάλη σαλατιέρα, βάλτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε απαλά, προσέχοντας να μην τραυματίσετε το αχλάδι.

Για την Ντρέσινγκ:

    Σε ένα πολυμίξερ, βάλτε το ελαιόλαδο, τα κρανμπερι, το μηλόξιδο, το μέλι, την κανέλα και μία πρέζα αλάτι και λειτουργήστε το πολυμίξερ για 1 λεπτό, μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες και απαλό.
    Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, ρίξτε τη ντρέσινγκ πάνω στη σαλάτα.

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος