Γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε την κοιλιοκάκη

images_0aaaaaaa3kilio.jpg

Εξαιτίας της μόδας για προϊόντα χωρίς γλουτένη, τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν απορρίψει τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη σιταριού για να αποκομίσουν υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία τους. Όμως πρόσφατες μελέτες διαπιστώνουνε ότι η παρατεταμένη διατροφή από την οποία απουσιάζει η γλουτένη θα μπορούσε να είναι επιβλαβής, καθώς μας στερεί από σε πολλές υγιείς φυτικές ίνες, πρεβιοτικά και βιταμίνη Β.

Ωστόσο, για εκείνους που πάσχουν από κοιλιοκάκη – μια πάθηση όπου το λεπτό έντερο είναι υπερευαίσθητο στη γλουτένη – η αποφυγή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, καθώς η επίδρασής της στο έντερο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Ενώ εκείνοι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να αισθάνονται άβολα μετά την κατανάλωση πρωτεΐνης σιταριού, εκείνοι που πάσχουν από κοιλιοκάκη βιώνουν μια ανοσολογική αντίδραση. Για το ένα στα 100 άτομα με την πάθηση, μια διατροφή χωρίς γλουτένη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη, είναι αναγκαία και όχι επιταγή της μόδας.

Αλλά τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά και ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Κοινά συμπτώματα είναι ο πόνος στο στομάχι, η διάρροια, η ναυτία, ό έμετος και τα δερματικά εξανθήματα αμέσως μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη.

Ακολουθούν μερικές επιπτώσεις της κοιλιοκάκης που δείχνουν γιατί δεν πρέπει να την αγνοήσετε.

Προβλήματα γονιμότητας
Μελέτες δείχνουν ότι η κοιλιοκάκη είναι η αιτία για το 4-8% των περιπτώσεων ανεξήγητης υπογονιμότητας. Αν και η σύνδεση δεν είναι πλήρως κατανοητή, πιστεύεται ότι προκαλείται επειδή το σώμα της μητέρας δεν είναι σε θέση να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ.

Οστεοπόρωση
Αν κάποιος που υποφέρει από κοιλιοκάκη δεν ακολουθεί διατροφή χωρίς γλουτένη για αρκετά χρόνια, το σώμα του μπορεί να σταματήσει να απορροφά ασβέστιο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση οστεοπόρωσης – ασθένεια κατά την οποία τα οστά γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητα και εύθραυστα.

Αναιμία
Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αισθάνεται αδύναμος, να φαίνεται χλωμός, να έχει δύσπνοια και ταχυπαλμίες.

Δυσανεξία στη λακτόζη
Το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη, η οποία βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, υπάρχει στην επένδυση του εντέρου και  μπορεί να υποστεί βλάβες στους ανθρώπους με αδιάγνωστη κοιλιοκάκη. Διάρροια, πόνος στο στομάχι και ναυτία είναι από τα συμπτώματα αυτής της πάθησης.

Αν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που δείχνουν ότι ίσως έχετε κοιλιοκάκη, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για εξετάσεις και να μην προσπαθήσετε να διαχειριστείτε μόνοι σας την πάθηση, καθώς απαιτεί εξειδικευμένη βοήθεια.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/