Μολυσμένο αέρα αναπνέει το 92% του πλανήτη

images_0aaaaaaa3air.png

Εννέα στους 10 ανθρώπους του πλανήτη αναπνέουν μολυσμένο αέρα, μέσα και έξω από το σπίτι, σύμφωνα με τα ανησυχητικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Περίπου το 92% του πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου η ατμοσφα

ιρική ρύπανση υπερβαίνει τα όρια που συνιστά ο ΠΟΥ, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στη νοτιοανατολική Ασία και τα δυτικά παράλια του Ειρηνικού Ωκεανού: οι θάνατοι που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε αυτές τις περιοχές αποτελούν τους δύο στους τρεις παγκοσμίους και η κατάσταση στις φτωχότερες χώρες επιδεινώνεται διαρκώς. Περίπου τρία εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Όταν προστίθεται η ρύπανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους – η οποία προκαλείται από ρύπους που προέρχονται από την καύση ξύλου και το μαγείρεμα – η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με έναν στους εννέα θανάτους σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Το μοντέλο της ποιότητας του αέρα που χρησιμοποιείται υπολογίζει τα μικρότερα σωματίδια, τα οποία μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να φτάσουν στον εγκέφαλο.

Τα δεδομένα ανά χώρα, έδειξαν ότι το Τουρκμενιστάν έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Αφγανιστάν και η Αίγυπτος συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

«Οι πλούσιες χώρες τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα», δήλωσε ο Δρ Carlos Dora από τoν ΠΟΥ. «Η κατάσταση στις φτωχότερες χώρες όμως χειροτερεύει, αυτή είναι η γενική τάση».

Η Βόρεια Αμερική παρουσιάζει μεγαλύτερη βελτίωση από την Ευρώπη, κυρίως διότι η Ευρώπη εξαρτάται περισσότερο από τη χρήση πετρελαίου και τη γεωργία η οποία δημιουργεί αμμωνία και μεθάνιο. Η Κίνα, η χώρα με το έκτο υψηλότερο ποσοστό θανάτων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι σχετικά πλούσια, αλλά μαστίζεται από την αιθαλομίχλη στις πόλεις και τον μολυσμένο αέρα από βιομηχανικές πηγές.

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε τη σημασία των βιώσιμων μεταφορών, της διαχείρισης αποβλήτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως πιθανών τρόπων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία στοιχεία αντιπροσωπεύουν την πιο λεπτομερή μελέτη που έχει δημοσιευθεί ποτέ. Η ανάλυση συνδύασε δορυφορικές μετρήσεις και στοιχεία από περισσότερους από 3.000 σταθμούς παρακολούθησης στο έδαφος. Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία του 2012, τα οποία είναι τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/