Πλάνο Συνταξιοδότησης σε μια Παραθαλάσσια Κατοικία

Δεν είναι λίγες οι φορές στην καθημερινότητά μας, που ταξιδεύουμε πολλές δεκαετίες μπροστά στο χρόνο, όταν θα έχουμε πια ολοκληρώσει τον κύκλο μας σαν εργαζόμενοι και ενδεχομένως και ως γονείς, με τις ακατάπαυστες υποχρεώσεις μας να καταλαγιάζουν, και να μπορούμε επιτέλους να απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας χωρίς κανείς να περιμένει τίποτα από εμάς. Πιο σύντομα, να οραματιζόμαστε την συνταξιοδότησή μας.

Αν πράγματι έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο προς υλοποίηση, είτε την μετακόμιση μακριά από την αστική ζώνη (ή πιο συγκεκριμένα την εγκατάσταση σε μια παραθαλάσσια κατοικία), την αγορά ενός τροχόσπιτου για νομαδική ζωή, ή απλώς μια σειρά από ταξίδια που ανυπομονούμε να πραγματοποιήσουμε, δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι το αποχαιρετιστήριο πάρτυ από τους συναδέλφους μας για να σκεφτούμε ποια μέσα θα χρειαστούμε και ποια στρατηγική θα υιοθετήσουμε. Αντίθετα, θα πρέπει σταδιακά να τακτοποιήσουμε όλες τις εκκρεμότητες, μέχρι τη στιγμή που θα μπορέσουμε και επίσημα να φτιάξουμε τις βαλίτσες μας. 

Στο σενάριο να απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερη αλμύρα και αλάτι, ήλιο και θάλασσα, και φυσικά τον απέραντο ορίζοντα και τα χρώματα του ουρανού, και δεδομένου ότι δεν υπάρχει ήδη κάποιος τίτλος ιδιοκτησίας στην παραθαλάσσια ζώνη, θα χρειαστεί να εξετάσετε πώς θα χρηματοδοτήσετε αυτό το πλάνο. Κάποιοι, προτιμούν και επιλέγουν για την μόνιμη κατοικία τους την ενοικίαση, εξοικονομώντας ταυτόχρονα τα χρήματα που θα ξεκλειδώσουν την αγορά του πιο ονειρεμένου εξοχικού. Άλλωστε πιθανότητα, το απαιτούμενο κεφάλαιο θα είναι μικρότερο από αυτό για ένα σπίτι στην πόλη. Κατά μία έννοια, αυτό προσφέρει οικονομική ασφάλεια, γιατί όσο εργάζεστε προσαρμόζετε τη διαμονή σας, ενώ αργότερα που τα εισοδήματα είναι σταθερά, δεν θα υπάρχει η ανησυχία ανταπόκριση σε οικονομικές απαιτήσεις.

Μια άλλη λύση, είναι φυσικά να οικοδομήσετε οι ίδιοι την ιδανική παραθαλάσσια κατοικία. Το πλεονέκτημα που προσφέρεται είναι ότι μπορεί να γίνει παράλληλα με τη διαμονή σας στην πόλη, και κατά συνέπεια η διοχέτευση των οικονομικών πόρων είναι σταδιακή. Οι κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που συνοδεύουν την κοντινή απόσταση από τη θάλασσα (υψηλή υγρασία, ισχυροί άνεμοι, ευνοϊκότερες συνθήκες διάβρωσης), καθιστούν τη μεταλλική κατασκευή πολύ πιο κατάλληλη, για μια πιο άνετη διαβίωση, αλλά για να διατηρηθεί ακέραια σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου, γεγονός που  αφενός σας απαλλάσσει από κόστη κατασκευών, και αφετέρου σας επιτρέπει να κληροδοτήσετε ένα ωφέλιμο επενδυτικό στοιχείο. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τα πλεονεκτήματα των μεταλλικών κατασκευών ή και να επικοινωνήσετε τις πρώτες σας ιδέες για το σχεδιασμό, επισκεφθείτε άμεσα εξειδικευμένα τεχνικά γραφεία, όπως η Βουτσαδάκης ΑΒΕΤΕ.

Αναφέραμε νωρίτερα ως βασικό χαρακτηριστικό τους την άνετη διαβίωση. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι ότι ο χάλυβας διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την οικοδόμηση κτιρίων που πληρούν “πράσινες” προδιαγραφές και έχουν υψηλή βιωσιμότητα. Έτσι, η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία που αν μη τι άλλο προβλέπεται έντονη σε μια παραθαλάσσια περιοχή, δε θα βασίζεται στα συστήματα σκίασης από τη Nyfan και εξατομικευμένες κατασκευές, αλλά αυτά θα συνεισφέρουν στη βελτιστοποίηση των ενσωματωμένων οικοδομικών διατάξεων.

Δεδομένου ότι η κατασκευή είναι φιλικότερη προς το περιβάλλον, οι ενεργειακές ανάγκες της είναι χαμηλότερες. Και πάλι, το όφελος αυτό προστίθεται στο πορτοφόλι σας, ενώ αν δεν εμπιστευτείτε τυφλά έναν οποιοδήποτε πάροχο, αλλά αναζητήσετε το φθηνότερο ρεύμα για ιδιώτες από την Watt+Volt της αγοράς, μάλλον θα καταφέρετε να πραγματοποιήσετε και κάποιο ταξιδάκι μπόνους.