Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους συνδέσμους στο γόνατο και βρίσκεται στη μέση του γόνατος. Eμποδίζει της υπερβολική πρόσθια κίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο οστό και παρέχει στροφική σταθερότητα. Η ρήξη συμβαίνει συχνότερα (70%) λόγω ενός ανέπαφου τραυματισμού, κατά τη διάρκεια ταχείας αλλαγής κατεύθυνσης, στροφής ή άτσαλης προσγείωσης μετά από άλμα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συνήθως συμβαίνει σε έφηβους έως μεσήλικες. Συναντάται ολοένα και συχνότερα στα παιδιά λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού των αθλημάτων στις νεαρές ηλικίες.

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού είναι συχνότερη σε αθλήματα που περιλαμβάνουν στροφές του γόνατος π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, και χάντμπολ. Στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ οι γυναίκες έχουν 4 και 5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα αντίστοιχα να υποστούν τραυματισμό του πρόσθιου χιαστού σε σχέση με τους άνδρες. Στη ρήξη του πρόσθιου χιαστού υπάρχει έντονος πόνος στο γόνατο, πρήζετε πολύ και γρήγορα και ο ασθενής συνήθως νιώθει ή ακούει ένα κρακ μέσα στο γόνατο. Χωρίς τον πρόσθιο χιαστό ο ασθενής νιώθει το γόνατο του ασταθές κατά την ταχεία αλλαγή κατεύθυνσης, ταχεία στροφή του γόνατος, μετά από άλμα ή προσγείωση και σε μια επιτάχυνση ή επιβράδυνση.

Δεν χρειάζονται όλοι οι ασθενείς με ρήξη προσθίου χιαστού χειρουργείο. Συντηρητική αγωγή θα ήταν κατάλληλη σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με μικρότερες σωματικές απαιτήσεις και αθλητικές δραστηριότητες, όσους δεν έχουν αισθήματα αστάθειας κατά τις καθημερινές δραστηριότητες και παρουσία μέτρια έως σοβαρής οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Τα μειονεκτήματα της συντηρητικής θεραπείας είναι ότι η αποκατάσταση είναι πιο επώδυνη λόγω έλλειψης προστασίας από έναν ακέραιο πρόσθιο χιαστό και υψηλότερος κίνδυνος τραυματισμού του μηνίσκου όταν το γόνατο υπεξαρθρώνεται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας. Η συχνότητα ρήξης μηνίσκου (ειδικά του έσω) παρουσία χρόνιας αστάθειας του προσθίου χιαστού είναι 75-90%. Εάν υπάρχει συνυπάρχουσα ρήξη μηνίσκου ή χόνδρινη βλάβη, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης πρώιμης οστεοαρθρίτιδας.

Ο κύριος στόχος της ανακατασκευής του προσθίου χιαστού είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας του γόνατος, η οποία επιτρέπει την επιστροφή στην άθληση και ελαττώνει τον κίνδυνο επακόλουθης αρθρίτιδας. Το 90% των ασθενών μπορούν να επιστρέψουν στον αθλητισμό στο ίδιο επίπεδο ανταγωνισμού όπως πριν από τον τραυματισμό.

Τα πλεονεκτήματα της ανακατασκευής του προσθίου χιαστού είναι ότι επιτρέπει την επιστροφή στα ανταγωνιστικά αθλήματα, βοηθά στην αποτροπή των επεισοδίων αστάθειας και την αναπήδηση του γόνατος, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στο γόνατο. Επίσης επιτρέπει μια πιο φυσιολογική αίσθηση κίνησης και σταθερότητας του γόνατος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι προσθέτοντας την εξωαρθρική τενόδεση στην ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού σε άτομα κάτω των 25 χρόνων  μειώνει το ρίσκο επαναρήξης του πρόσθιου χιαστού κατά 40%. Η αποκατάσταση που είναι πολύ σημαντική για να επιτευχθούν βέλτιστα αποτελέσματα, πρέπει να γίνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας και στα δύο πόδια καθώς υπάρχουν καλά τεκμηριωμένες ενδείξεις αυξημένου κινδύνου τραυματισμού του πρόσθιου χιαστού στο άλλο γόνατο. Eνσωματώνοντας ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών τακτικά και μακροπρόθεσμα μπορούν να μειώσουν τους τραυματισμούς του πρόσθιου χιαστού μέχρι και 90%.

Μάθετε περισσότερα στο παρακάτω link για το επιδημιολογικό βάρος των ρήξεων προσθίου χιαστού, για τον μηχανισμό ρήξης, ποιοι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού του προσθίου χιαστού, γιατί οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού του προσθίου χιαστού, συμπτώματα, τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι έχετε τραυματίσει τον πρόσθιο χιαστό σας, και οι διάφορες επιλογές αντιμετώπισης ρήξης του πρόσθιου χιαστού.

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/rixi-prosthiou-chiastou-syndesmou

Ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/anakataskevi-prosthiou-chiastou-syndesmou

Εξωαρθρική τενόδεση

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/exoarthriki-tenodesi

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/prolipsi-travmatismou-prosthiou-chiastou-syndesmou

Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

Μαρούσι, Αθήνα

www.theodorideskneesurgeon.gr

6940869069