Αρθρίτιδα του Γόνατος

Τι είναι η αρθρίτιδα;

Η αρθρίτιδα είναι φθορά και η ρήξη του χόνδρου μιας άρθρωσης. Η φυσιολογική λεία επιφάνεια του αρθρικού χόνδρου γίνεται τραχιά, χάνει τις προστατευτικές της ιδιότητες και σε προχωρημένα στάδια εκτίθεται το υποκείμενο οστό.

Διάφοροι τύποι αρθρίτιδας

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα που είναι και η πιο συνηθισμένη και η φλεγμονώδης αρθρίτιδα, στην οποία υπάγεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα που είναι και η πιο συνηθισμένη μορφή.

Ποιους επηρεάζει η αρθρίτιδα γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία αναπηρίας στους ηλικιωμένους και είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες. Το 10-15% όλων των ενηλίκων άνω των 60 ετών πάσχει από κάποιου βαθμού οστεοαρθρίτιδα. Αν οι άνθρωποι ζούσαν περισσότερα χρόνια, όλοι θα έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα.

Συμπτώματα

Ο οστεοαρθρικός πόνος στο γόνατο χειροτερεύει όταν ο ασθενής περπατάει πιο πολύ περιορίζοντας τις κινήσεις του. Όταν η αρθρίτιδα έχει προχωρήσει πιο πολύ ο πόνος μπορεί να τους ξύπνα τη νύχτα και δυσκολεύονται να κοιμηθούν από τον πόνο. Έχουν δυσκαμψία και πρήξιμο στο γόνατο. Δυσκολεύονται με διάφορες δραστηριότητες καθημερινής ζωής όπως το κατέβασμα σκαλιών και όταν γονατίζουν.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για οστεοαρθρίτιδα του γόνατος

Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από τα συμπτώματα του ασθενή, το αντίκτυπο που έχουν στις καθημερινές δραστηριότητες και τις προσδοκίες που έχει ο ασθενής. Επίσης σημαντικό ρόλο έχουν οι σωματικές απαιτήσεις του ασθενή αλλά και πόσο επιβαρυμένη είναι η υγεία του. Ο ασθενής έχει την επιλογή να κάνει συντηρητικές θεραπείες και αν δεν καλυτερέψουν τα συμπτώματα τότε έχει την επιλογή να προχωρήσει προς χειρουργείο.

Συντηρητικές επιλογές είναι τα παυσίπονα, ενέσεις στο γόνατο, απώλεια βάρους μέσω διατροφής αλλά και ήπιας άσκησης που να μην επιβαρύνει την φόρτωση στο γόνατο πχ ποδηλασία ή κολύμβηση με τα πόδια ίσια και όχι τα πόδια όπως το πρόσθιο, και αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν έντονο πόνο.

Χειρουργικές επιλογές είναι αρθροσκόπηση αλλά αυτό μόνο στα αρχικά στάδια και αν υπάρχει κλείδωμα του γόνατος από πχ ρήξη μηνίσκου που δεν βελτιώνεται με συντηρητική αγωγή. Εάν η οστεοαρθρίτιδα περιορίζεται σε μια πλευρά του γόνατος και υπάρχει πρόβλημα με την ευθυγράμμιση του κάτου άκρου τότε υπάρχουν οστεοτομίες γύρο από το γόνατο για να ισορροπείηθούν οι δυνάμεις και να ανακουφιστεί το πονεμένο και αρθρικό μέρος του γόνατος. Ή μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος πρόκειται για μερική αρθροπλαστική της αρθρικής επιφάνειας ητε του έσω μισού που είναι το πιο συχνό ή του έξω μισού του γόνατος. Η αρθροπλαστική της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης είναι κατάλληλη όταν οι ασθενείς έχουν μεμονωμένη προχωρημένη αρθρίτιδα στο επιγονατιδομηριαίο διαμέρισμα του γόνατος, δηλαδή εκεί όπου η επιγονατίδα γλιστρά επί του μηρού (η μηριαία τροχιλία). Ο ασθενής συχνά έχει μακροχρόνιο πόνο μπροστά στο γόνατο του και ιστορικό αστάθειας της επιγονατίδας. Μπορεί επίσης να είχε ιστορικό κατάγματος της επιγονατίδας, κακή ευθυγράμμιση του κάτου άκρου, και δυσπλασία της μηριαίας τροχιλίας. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι κατάλληλο όταν υπάρχει γενικευμένη συμπτωματική αρθρίτιδα στο γόνατο και αποτυχία μη χειρουργικών θεραπευτικών επιλογών. Περιλαμβάνει την αντικατάσταση της φθαρμένης επιφάνειας της άρθρωσης του γόνατος με μέταλλο πάνω και κάτω, και την τοποθέτηση πλαστικού ανάμεσα.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τους διάφορους τύπους αρθρίτιδας γόνατος, τα συμπτώματα, διαγνωστική διερεύνηση, και για τις διάφορες συντηρητικές και χειρουργικές θεραπείες στα παρακάτω link.

Αρθρίτιδα του Γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthritida-osteoarthritida-gonatos

Διαταραχές ευθυγράμμισης κάτω άκρου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/diataraches-efthygrammisis-kato-akron

Οστεοτομίες γύρο από το γόνατο

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/osteotomia-efthygrammisis-gonatos

Μόνοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthroplastiki-gonatos-monodiamerismatiki

Αρθροπλαστική επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthroplastiki-epigonatidomiriaias-arthrosis

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/oliki-arthroplastiki-gonatos

Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

Μαρούσι, Αθήνα

www.theodorideskneesurgeon.gr

6940869069