Αρθρίτιδα γόνατος – Μορφές και συμπτώματα

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι μία φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την φθορά βασικών δομικών στοιχείων της άρθρωσης, των χόνδρων και των μηνίσκων αλλά και των ιστών βαθιά στην άρθρωση.

Κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος, το οίδημα, η δυσκαμψία και η γενικότερη δυσχέρεια στην καθημερινότητα του ασθενούς. Ας μην ξεχνάμε ότι το γόνατο είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του σώματος, το οποίο σηκώνει όλο το βάρος μας και μπορεί να προκαλέσει πολύ ισχυρά συμπτώματα.

Οι πιο συχνές μορφές αρθρίτιδας του γόνατος είναι η οστεοαρθρίτιδα, η μετατραυματική και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και οφείλεται στην προοδευτική εκφύλιση του χόνδρου. Εμφανίζεται κυρίως στους ανθρώπους άνω των 50 ετών και με την πάροδο του χρόνου χειροτερεύει. Αυτό που συμβαίνει στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι ότι μειώνεται σε πάχος η επιφάνειά του και τα οστά τρίβονται.

Μετατραυματική Αρθρίτιδα Γόνατος

Εμφανίζεται συνήθως μετά από κάποιον σοβαρό τραυματισμό και προκαλεί αστάθεια στην άρθρωση που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω τραυματισμό και σε πάροδο χρόνου σε αρθρίτιδα.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Πρόκειται για μία χρόνια νόσο που προσβάλλει πολλές αρθρώσεις και μαζί και το γόνατο. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού δηλαδή επιτίθεται στους δικούς του ιστούς, καταστρέφοντας τους χόνδρους αλλά και τους συνδέσμους. Είναι μία πάθηση που μπορεί να προσβάλλει και τα δύο γόνατα.

Συμπτώματα της αρθρίτιδας γόνατος

Το γόνατο είναι δύσκαμπτο, πονάει και εμφανίζει οίδημα. Αρχικά εμφανίζεται πόνος που μάλιστα το πρωί είναι εντονότερος. Με το πέρασμα των ωρών ο πόνος μπορεί να γίνει ανυπόφορος και πλέον να μην μπορεί να γίνει έκταση και κάμψη. Ελεύθερα σώματα από τον χόνδρο μπορεί να εμποδίζουν την κίνηση του γονάτου και έτσι να δημιουργείται κριγμός ή μπλοκάρισμα. Η παρουσία οιδήματος είναι πλέον φανερή και το γόνατο είναι ερυθρό και ζεστό. Πολλοί ασθενείς μάλιστα παραπονιούνται ότι το γόνατο πονάει όσο αλλάζει ο καιρός.

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος και η ο οστεοαρθρίτιδα ή αρθρίτιδα ισχίου είναι παθήσεις που στις μέρες μας αντιμετωπίζονται εύκολα. Κλείστε ραντεβού με χειρουργό ορθοπεδικό για τα συμπτώματα και τη θεραπεία στην οστεοαρθρίτιδα ή αρθρίτιδα ισχίου αλλά και γόνατος.

 

Κωνσταντίνος Σαράντος

MD, FRCS (Tr &Orth)

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Αθήνα – Τραυματολόγος

ksarantos.gr