Κύστη Κόκκυγος – Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

kisti-kokkigos1.jpg

Η κύστη κόκκυγος είναι συνδεδεμένη στο μυαλό πολλών ανθρώπων ως μια κατάσταση επώδυνη που απαιτεί μία μακριά και δύσκολη περίοδο θεραπείας. Πλέον η επιστήμη μας δίνει τα μέσα για μία σαφέστατα ευκολότερη αποκατάσταση.

Ωστόσο προτού μιλήσουμε για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος, θα δώσουμε απάντηση σε ένα ΄άλλο ερώτημα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη συγκεκριμένη πάθηση;

Πλέον γίνεται ξεκάθαρο – χωρίς αυτό να είναι φυσικά απόλυτο, ότι η αυξημένη πιθανότητα να εμφανιστεί η κύστη κόκκυγος ( ή αλλιώς κύστη κόκκυγα) συνδέεται με 5 βασικούς παράγοντες οι οποίοι και περιγράφονται παρακάτω.

Φύλο

Η κύστη κόκκυγος είναι μια πάθηση που εμφανίζεται συνηθέστερα σε άντρες παρά σε γυναίκες. Αυτό σε καμμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι μία γυναίκα δεν μπορεί να εμφανίσει την παραπάνω κύστη. Συγκριτικά ωστόσο απαντάται 3 φορές περισσότερο στο αντρικό φύλλο παρά στο γυναικείο.

Ηλικία

Πρόκειται για μία πάθηση που τη συναντάμε κυρίως σε ηλικίες ανάμεσα στα 15 με 40.

Τριχοφυΐα

Καθώς η κύστη κόκκυγος είναι μία κατάσταση που προκαλείται από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα είναι φυσικό να συνδέεται με την τριχοφυΐα. Έτσι οι πιθανότητες εμφάνισής της είναι μεγαλύτερες για τα δασύτριχα άτομα.

Βάρος

Το επιπλέον σωματικό βάρος είναι ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου. Έτσι τα παχύσαρκα άτομα είναι πολύ πιο πιθανό να ταλαιπωρηθούν από την κύστη κόκκυγα. Η αιτιολογία για αυτή τη σύνδεση στηρίζεται στην υπερέκκριση σεξουαλικών ορμονών που παρατηρείται σε παχύσαρκα άτομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο τριχοσμηγματογόνος αδένας.

Τρόπος ζωής

Τα άτομα με καθιστικό τρόπος ζωής φαίνεται να είναι περισσότερο επιρρεπή στην εμφάνιση της πάθησης.

Τα σύγχρονα μέσα για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα έρχονται για να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα χειρουργικά εργαλεία, προσφέροντας στον ασθενή πολύ μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Τα κυριότερα προβλήματα του παρελθόντος – έντονος μετεγχειρητικός πόνος, επίπονες αλλαγές του τραύματος και μεγάλη περίοδος αποθεραπείας, λύνονται με την εξέλιξη της τεχνολογίας των χειρουργικών laser.

Η χρήση των laser για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα υπόσχεται ανώδυνο και αναίμακτο χειρουργείο, την ίδια στιγμή που μειώνει το χρόνο αποθεραπείας και το ποσοστό υποτροπής.

Αν έχετε περισσότερες απορίες σχετικά την κύστη κόκκυγος ελάτε σήμερα σε επαφή με τον γενικό χειρουργό Γεώργιο Σάμπαλη από εδώ: sambalis.gr