Αρθροσκόπηση μηνίσκου και ώμου μετά από αθλητικά κάκωση και τραυματισμό

omws-astatheia.jpg

Οι αθλητικές κακώσεις χαρακτηρίζονται από τραυματισμούς, οι οποίοι είναι αποτέλεσμα μιας λάθος κίνηση κατά τη διάρκεια της προπόνησης, είτε αφορά επαγγελματίες αθλητές, είτε σχετίζεται με άτομα που προπονούνται σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Οι κακώσεις διαχωρίζονται σε οξείες και σε κακώσεις από μεγάλη χρήση του μέλους. Αφορούν πολύ συχνά τους μύες, τους τένοντες, τα οστά αλλά και τους συνδέσμους ακόμα και τον ίδιο τον χόνδρο.

Ποια είναι τα αίτια που συμβαίνουν οι κακώσεις αυτές;

  • Ατυχήματα από απλή απροσεξία
  • Λάθος τεχνική στη διάρκεια της προπόνησης
  • Ανύπαρκτος αθλητικός εξοπλισμός
  • Ανεπαρκές ζέσταμα

Ανάμεσα στις συχνές κακώσεις που μπορούν να συμβούν είναι οι μυϊκές ή οι συνδεσμικές, η ρήξη του μηνίσκου, οι τενοντίτιδες, τα κατάγματα από κόπωση κ.α. Οι πιο συχνές περιοχές, στις οποίες συμβαίνουν αυτοί οι τραυματισμοί είναι το γόνατο και ο ώμος.

Θεραπεία με αρθροσκόπηση

Η αρθροσκόπηση είναι η πιο σύγχρονη διαγνωστική και θεραπευτική μέθοδος για την καταπολέμηση τόσο των τραυματισμών στον ώμο, με αρθροσκόπηση ώμου, όσο και για την καταπολέμηση των τραυματισμών του γονάτου με αρθροσκόπηση μηνίσκου.

Αρθροσκόπηση ώμου

Στην αρθροσκόπηση ώμου, εισάγεται μέσα από μικρές τρύπες, το αρθροσκόπιο, το οποίο μέσω μιας οθόνης προσφέρει τη δυνατότητα στον χειρουργό να δει ξεκάθαρα το εσωτερικό της άρθρωσης και να κατανοήσει με ακρίβεια το πρόβλημα. Υπό αυτές τις συνθήκες εξετάζεται το εσωτερικό της άρθρωσης και επί τόπου επιδιορθώνεται με ειδικά εργαλεία και υλικά που αντικαθιστούν τη βλάβη. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, η αρθροσκόπηση διαρκεί μία ώρα και αυθημερόν ή την επόμενη μέρα ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του.

Αρθροσκόπηση γόνατος

Στην αρθροσκόπηση γόνατος, οι ασθενείς επισκέπτονται τον γιατρό συνήθως με ρήξη μηνίσκου, χιαστού ή αρθρικού χόνδρου.

Στην αρθροσκόπηση γόνατος, η διαδικασία είναι η ίδια, απλά στο τέλος οι τομές συρράπτονται και στο τραύμα τοποθετείται μία ελαστική επίδεση.

Όλες οι επεμβάσεις μπορούν να καταγραφούν σε dvd, το οποίο μπορεί να κρατήσει ο ασθενής.

Αναστάσιος Δεληγεώργης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος

tasosdeligeorgis.gr