Πίτες με σουβλάκι κοτόπουλο, μαρούλι και σως γιαουρτιού

images_1292017_fileto-kotopoulo.jpg

Υλικά για 7 μερίδες

    1 στήθος κοτόπουλου
    7 πίτες (κατά προτίμηση ολικής)
    φύλλα από καρδιά μαρουλιού

Για τη μαρινάδα

    ½ κ. γ. κύμινο
    2 κ. γ. γλυκιά πάπρικα
    ½ κ. γ. κουρκουμά
    2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
    αλάτι
    πιπέρι
    1 κ. σ. μέλι
    3 κ. σ. ελαιόλαδο
    3 κ. σ. φρέσκο χυμό λάιμ ή λεμόνι
    1 κ. γ. πελτέ ντομάτας

Σως γιαουρτιού

    200 ml πλήρες στραγγιστό γιαούρτι
    1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
    1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
    1 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    1 (τσίλι) καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
    1 κ. σ. πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
    1 κ. σ. κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
    αλάτι
    πιπέρι
    1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
    1 κ. σ. μέλι
    2 κ. σ. ελαιόλαδο
    1 κ. σ. φρέσκο χυμό λάιμ ή λεμόνι

Εκτέλεση

    Βάζω το στήθος του κοτόπουλου σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 20 – 25 λεπτά. Το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει τελείως.
    Για τη μαρινάδα σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά το κύμινο, την πάπρικα, τον κουρκουμά, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το μέλι, το ελαιόλαδο, το χυμό του λάιμ και τον πελτέ της ντομάτας.
    Αφού κρυώσει το κοτόπουλο το κόβω πρώτα σε φέτες και στη συνέχεια σε τετράγωνα κομματάκια. Τα ρίχνω μέσα στο μπολ της μαρινάδας ανακινώντας να καλυφθούν όλα τα κομμάτια. Καλύπτω το μπολ με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο από μισή ώρα μέχρι όλη τη νύχτα ιδανικά.
    Για να φτιάξω τη σως γιαουρτιού βάζω σε ένα μέτριο μπολ όλα τα υλικά δηλαδή το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, το τσίλι, την πράσινη και την κόκκινη πιπεριά, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύω. Προσθέτω τον πελτέ ντομάτας, το μέλι, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τέλος το γιαούρτι. Με ένα σύρμα ενώνω καλά τη σως, δοκιμάζω αν χρειάζεται να προσθέσω αλάτι ή λεμονί, σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστούν τα σουβλάκια.
    Βγάζω το μπολ με τη μαρινάδα από το ψυγείο και περνάω τα κομμάτια του κοτόπουλου σε καλαμάκια.
    Είτε στα κάρβουνα είτε σε μια γκριλιέρα στην κουζίνα σε μέτρια θερμοκρασία, τη ζεσταίνω και αλείφω αν θέλω με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της. Τοποθετώ πρώτα τις πίτες για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά και στη συνέχεια τα καλαμάκια για 3 – 4 λεπτά την κάθε πλευρά.
    Για τις πίτες παίρνω ένα κομμάτι λαδόκολλας στο χέρι μου και πάνω τις βάζω την πίτα, ένα φύλλο από καρδιά μαρουλιού και μέσα του 1,5 – 2 κ. σ. από της σως γιαουρτιού. Τελειώνοντας τοποθετώ στη μέση το σουβλάκι του κοτόπουλου, τυλίγω την πίτα σφιχτά, αφαιρώ το καλαμάκι από κάτω και κλείνω την λαδόκολλα.
    Σερβίρω αμέσως.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος